Gombás burgonyaleves
A burgonya igazán remek étel, hisz 100 grammonként csupán 90 kalóriát tartalmaz, viszont tele van értékes anyagokkal: A,E,C és csaknem mindenfajta B vitaminnal. Ezen kívül fehérjét és ásványi anyagokat is tartalmaz.
Hozzávalók 4 személyre:
Fél kg burgonya, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál vaj, 1 piros (pritamin)paprika, 15 dkg gomba, 1 leveskocka, 1 csipet majoranna, só, bors, 1 csomag apróra vágott petrezselyem
Elkészítés: A burgonyát tisztára sikáljuk, majd a héját lekaparjuk. Apró "kockákra" vágjuk, ugyanígy a hagymát és a fokhagymát is felaprítjuk.
A vajat felforrósítjuk, a felaprított burgonyát, hagymát és fokhagymát addig forgatjuk benne, amíg kellemes illata lesz.(a hagyma kissé üveges legyen) Egy liter vízzel felengedjük, és lefedve főzzük.
A paprikát négybe vágjuk, a magházat eltávolítjuk, és kis darabokra vágjuk. A gombát(csiperke) megmossuk, megtisztítjuk, kis darabokra szeleteljük és a fűszerekkel, leveskockával együtt az utolsó pillanatban a leveshez adjuk.
Megszórjuk petrezselyemmel, és frissen tálaljuk. Tejszínnel vagy tejföllel ízesítjük.
Elkészítés: 30-35 perc
Almatorta tejszínes öntettel
Ezt az istenien finom gyümölcsös tortát frissen a legjobb fogyasztani. Csak akkor érdemes megsütni, ha az egészet megesszük.
Hozzávalók 12 szelethez:
10 dkg tehéntúró, 4 evőkanál olaj, 3 tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 5 dkg méz, 20 dkg liszt, 1 teáskanál sütőpor, 75 dkg alma, 6 dkg folyékony méz, 1 kanál tejföl.
Elkészítés: A túrót elkeverjük az olajjal, egy egész tojással, a vaníliás cukorral, és az 5 dkg mézzel. Összekeverjük a sütőport a liszttel, és hozzáadjuk az előzőkhöz, majd összekeverjük. Tortaformába rakjuk a tésztát, és hűvös helyen pihentetjük.
Az almát meghámozzuk, négybe vágjuk, és eltávolítjuk a csutkáját. Rövid időre sós vízbe mártjuk, hogy világos maradjon. Hosszúkás szeletekre vágjuk és körberakjuk a tésztán.
A tortát forró sütőbe tesszük, és félig megsütjük.
Közben a két tojást jól felverjük a 6 dkg folyékony mézzel, és a tejföllel, majd 25 perc múlva ráöntjük a tortára. Tovább sütjük, amíg az öntet aranysárgává és keménnyé válik. (sütés 200 fokon)
Gyorsabban készül, ha főzést nem igénylő pudingot használunk.
Egy kis porcukrot hinthetünk a torta szélére. Rumos mazsolát tehetünk az almaszeletek közé.
(elkészítés 30 perc, hűtés 30 perc)
Jó étvágyat!