Életforma.hu

GASZTRO

Legyen ma fondü vacsorára!

A tűz körülülése őseink mindennapjaihoz nyúlik vissza - a múlt század elején Svájcban feltalált fondü-szertartás is ezt a hagyományt élesztette újjá. Hangulatossá tehetjük téli estéinket ennek a különleges, finom ételeknek a segítségével.

 

 A sajt-fondü, vagyis az olvasztott sajtba mártogatott kenyér-, zöldség vagy garnélarák falatkák,  különleges élménnyé teszik a beszélgetős, családi- vagy baráti körben töltött estet.

A svájciak kedvenc eledelének elkészítésekor fejenként 15 dkg sajttal kell számolni.

Bármilyen könnyen olvadó sajtból elkészíthető, és minél többféle sajt kerül bele, annál gazdagabb ízhatást érhetünk el. Vigyázat, érlelt sajtok felhasználásával igen intenzív illatúvá

A fondü-készlet kis nyársaira feltűzhető falatoknak csak a fantáziánk szab határt: fehér vagy teljes kiőrlésű kenyér mellett kínálhatunk olajbogyót, nyers zöldség- vagy gyümölcskockákat, sült hús darabokat, garnélarákot vagy bármit, ami jól esik. A sajtmasszába mártott falatok ízét kiegészíti, emésztésüket elősegíti a megfelelően kiválasztott bor; bársonyosabb ízhatású sajtkeverékhez könnyebb-, markáns ízű sajtokhoz nehezebb, fajsúlyosabb bort válasszunk.

Összetevők 4 személyre:

600 g sajt

1 gerezd fokhagyma

300 ml száraz fehérbor

2 teáskanál étkezési keményítő

frissen őrölt bors

reszelt szerecsendió

Kevés égetett szeszes ital segít, hogy krémes maradjon (pl. 40 ml cseresznyepálinka)

Elkészítése:

A sajtot nagy lyukú reszelőn reszeljük le, vagy kockázzuk fel apróra.

Félbevágott fokhagymával dörzsöljük be a fondü-edény falát.

Egy teflonos edényben a legkeményebb sajttal kezdve a borban felolvasztjuk a sajtokat folyamatos keverés közben. Lassú tűzön olvasszuk!

A keményítőt kevés borban oldjuk fel és öntsük a majdnem kész fondühöz.

Végül fűszerezzük és tegyük át a fondü-edénybe borszeszégő fölé.

Szarvasgomba, 1-2 darabka erdei gomba különleges ízt ad a fondünek!

A klasszikus receptekben javasolt sajtok:

                                    300g Gruyére 300g Ementáli

vagy                             400g Gruyére és 200g Raclette ebbe 2 helyett 3 teáskanál keményítő és 60 ml pálinka kell

vagy                             300g Gruyére és 300g Vacherin ebbe bor helyett pezsgő jár valamint 3 teáskanál étkezési keményítő


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.