Életforma.hu

GASZTRO

Lenhabbal készült datolyás mogyorókrém

Mostani kedvencünk felhasználásával, lenmagból készült növényi habbal készítettük a képen látható krémet. A lenhab nemcsak tökéletesen pótolja a tejszínt, de szerintünk annál finomabb is, tiszta növényi forrásból elkészíthető, minden különösebb hókuszpókusz nélkül felverhető, állagát másnapra is megtartja, könnyű, a vele készült krémeket, habokat lazává, omlósan, olvadósan krémessé varázsolja. A csicseriborsóléből készült habbal ellentétben szinte korlátlan mennyiségben készíthető, nem kell érte feláldoznunk minden esetben egy csicseriborsókonzervet, hogy aztán a kiszűrt borsó hetekig a mélyhűtőben parkoljon - írja a bulkshop.hu.

Kép: bulkshop.hu

Hozzávalók 1 liternyi lenhab (lenfehérje) alapanyaghoz:

1 bögre lenmag

9 bögre víz

Hozzávalók a datolyás mogyorókrémhez:

2 dl-nyi lenfehérje a krémhez + 1 deciliter a tetejére, a díszítéshez

1 bögre előzőleg forró vízbe áztatott datolya

2 evőkanál mogyorókrém

esetleg kókuszcukor / más cukor / cukorpótló, ha nem éreznénk elég édesnek a datolyától

1 csipet só

1 leheletnyi borkő (el is maradhat)

Elkészítés:

A lenfehérje elkészítése:

A lenmagot a vízben forraljuk 45 percig. Ne fedjük be, hagyjuk, hogy elfője nagyjából a fele levét. A főtt lenmagot egy sűrű szitán szűrjük ki a levéből, a visszamaradó kocsonyás, tojásfehérje állagú, nyálkás anyag a lenfehérje, ez a habalapanyag, amelyet hűtsünk ki. Üvegezzük be, amit nem használunk el. Minél hidegebb a habalapanyagunk, annál könnyebben és rövidebb idő alatt felverhető. A beüvegezett habot néhány napig még felhasználhatjuk.

Sült fokhagymás humusz – egyszerűen
Gluténmentesen elkészíthető, vegán életmódba beilleszthető krém. Most egy olyan humuszváltozatot mutatunk be, amelyben nagy adag sült fokhagyma van, de nem a sütőben sütöttük hozzá a fokhagymát. Ízekben gazdag, nagyon finom, a humuszrajongók nagyon fogják szeretni – írja a bulkshop.hu.

A datolyás mogyorókrém elkészítése:

1. Két deciliternyi lenfehérjét verjünk fel, egészen addig, amíg csúcsokat képez. A jól felvert hab az edénnyel együtt megfordítható, az edényből nem csúszik ki, úgy viselkedik, mint a jól felvert tojásfehérje. Vigyázzunk az edény makulátlan tisztaságára, ne kerüljön bele semmilyen kis szennyeződés vagy víz. Elektromos habverővel dolgozzunk.

2. A folyamat vége felé belekeverhetünk 1/2 mokkáskanálnyi borkövet, gyorsabban felverődik, még stabilabb a hab, de nem okvetlen szükséges.

3. A datolyát kevés áztatóvízzel, a mogyorókrémmel és az esetleges cukorral turmixoljuk meg.

4. A datolyaturmixot apródonként adjuk a habhoz, gondosan elkeverve minden egyes adagot.

Kész a mogyorókrém most már adagolható, hűtőbe tehető.

5. Tálaláskor verjünk fel 1 deciliternyi lenfehérjét, halmozzuk a krém tetejére, szórjuk meg csokival, vagy locsoljuk meg hígított mogyorókrémmel.

Fenséges.

Egészségünkre!

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.