Nem mindenki tudja, de ez is egy olyan mozgóünnep, mint a húsvét - sőt konkrétan ahhoz kapcsolódik, ugyanis a palacsinta világnapja mindig húshagyókedden van. Ebből az apropóból pedig összeszedtünk nektek néhány igazán izgalmas változatát ennek a finomságnak.
1. Japán palacsinta
Már látványában is különleges ez a palacsinta szuflé. Ha reggelire fogyasztják, csak porcukorral hintik meg; ha desszertként tálalják, fagyit vagy tejszínhabot adnak hozzá.
2. Pannkakor - svéd palacsinta
A svédek természetesn teljes kiörlésű lisztből készítik a palacsintájukat, vagy felesben például mandulaliszttel. Ami feldobja, az az, hogy mindig tesznek bele valamilyen durvára tört magot és/vagy aszalt gyömölcsöt, csokit. A fahéjöntettel nagyon szeretik egymást.
3. Banana pisang - balinéz palacsinta
Aki járt már Balin, az biztosan evett banános vagy ananászos pisangot. Lényege, hogy a gyümölcs belesül a tésztába. Tálaláskor kókuszsziruppal öntik nyakon.
4. Dosa - indiai palacsinta
Az autentikus dosa nagyjából egy félnapos művelet, ezért legtöbben porból készítik el. Az indiaiak nagyon ritkán fogyasztják a dosat édes töltelékkel. Rendszerint valamilyen fűszeres ragut tesznek bele és mártogatóst is adnak hozzá.
5. Amerikai palacsinta
Az amerikai palacsinta textúrájában is más, mint a miénk, de főleg attól érdekes, mivel fogyasztják. Először is kell rá sok vaj és rengeteg juharszirup,; az ínyencek pedig pirított bacont is ropogtatnak hozzá.
https://giphy.com/gifs/pancakes-tRmFPdlJR0nSw
6. Blini - orosz palacsinta
Persze minden palacsintát el lehet készíteni sósan is. Az oroszok például jobban kedvelik a blinit kaviárral, mint lekvárral.
7. Baghrir - marokkói palacsinta
Búzadarából készül ez a furcsa kinézetű palacsinta - de annál finomabb! Nem cifrázzák nagyon: olvasztott vaj és méz kerül a tetejére.
7. Crepes Suzette - a franciák palacsintája
A gallok gyakorlatilag a mi tésztánkkal dolgoznak, a különlegessége ennek a fogásnak a narancsos öntet, amivel tálalják - ebbe feltétlenül kell kerülnie egy kis likőrnek is.
9. Dutch baby - német/amerikai palacsinta
Nevével ellentétben semmi köze a hollandokhoz, valójában egy német tulajdonú reggelizőben kínálták először az USA-ban, és a deutsch-ból lett dutch, de rokona a yorksire pudingnak is. Ez a palacsinta sütőben sül és kétségtelenül az egyik legfejedelmibb változata a műfajnak.
Recept:
Hozzávalók
- 80 g liszt
- 2 db tojás
- 2 dl tejszín
- 1 tk reszelt citrromhéj
- 1 tk vanília kivonat
- 1 ek vaj
- csipet só
Elkészítés
A vaj kivételével mindent alaposan összekeverünk. A vajat felolvasztjuk egy olyan serpenyőben, amit be tudunk tenni a sütőbe. Ha már habzik, beleöntjük a masszát és mehet is a sütőbe. 180 fokon 20 percig sütjük.
Bármilyen friss gyümölccsel, befőttel, kompóttal, de akár mézzel, juharsziruppal tejszínhabbal is isteni.
Tipp: A gyümölcsöt bele is süthetjük.
10. Arepa - venezuelai palacsinta
Ahogy Armando, a Konyhafőnök győztese is mesélt róla nekünk, ez ő a kedvenc fogása, mert rengetegféleképpen lehet megtölteni. Leggyakrabban sajtkrémmel adják a kukoricalisztből készült egyszerre édes és sós lepényt.
+1: Goffri
Mi más lehetne a plusz egy, mint a goffri, másnéven: waffle. A rácsos palacsintában az a legjobb, hogy a kis négyzetekben csodásan meg tud telepedni a nutella, a szirup vagy a lekvár.
Ma még élvezettel falhat az is, aki holnaptól böjtölni fog. Bármelyiket választod is, nem lőhetsz mellé!
Fotók: Pinterest