Életforma.hu

GASZTRO

Ma van a palacsinta világnapja!

Kiskorunkban csak a túrós, lekváros, kakaós, nutellás palacsintákat faljuk, aztán ahogy kinyílik a világ, úgy csodálkozunk rá a különböző országok saját receptjeire. Mi most megmutatjuk a legfinomabbakat, itt az ideje, hogy végigkóstold mindet!

Nem mindenki tudja, de ez is egy olyan mozgóünnep, mint a húsvét - sőt konkrétan ahhoz kapcsolódik, ugyanis a palacsinta világnapja mindig húshagyókedden van. Ebből az apropóból pedig összeszedtünk nektek néhány igazán izgalmas változatát ennek a finomságnak.

1. Japán palacsinta

Már látványában is különleges ez a palacsinta szuflé. Ha reggelire fogyasztják, csak porcukorral hintik meg; ha desszertként tálalják, fagyit vagy tejszínhabot adnak hozzá.

Japán palacsinta

 

 2. Pannkakor - svéd palacsinta

A svédek természetesn teljes kiörlésű lisztből készítik a palacsintájukat, vagy felesben például mandulaliszttel. Ami feldobja, az az, hogy mindig tesznek bele valamilyen durvára tört magot és/vagy aszalt gyömölcsöt, csokit. A fahéjöntettel nagyon szeretik egymást.

Pannkakor

3. Banana pisang - balinéz palacsinta

Aki járt már Balin, az biztosan evett banános vagy ananászos pisangot. Lényege, hogy a gyümölcs belesül a tésztába. Tálaláskor kókuszsziruppal öntik nyakon.

Banános pisang

 

4. Dosa - indiai palacsinta

Az autentikus dosa nagyjából egy félnapos művelet, ezért legtöbben porból készítik el. Az indiaiak nagyon ritkán fogyasztják a dosat édes töltelékkel. Rendszerint valamilyen fűszeres ragut tesznek bele és mártogatóst is adnak hozzá.

Dosa

5. Amerikai palacsinta

Az amerikai palacsinta textúrájában is más, mint a miénk, de főleg attól érdekes, mivel fogyasztják. Először is kell rá sok vaj és rengeteg juharszirup,; az ínyencek pedig pirított bacont is ropogtatnak hozzá.

https://giphy.com/gifs/pancakes-tRmFPdlJR0nSw

 

6. Blini - orosz palacsinta

Persze minden palacsintát el lehet készíteni sósan is. Az oroszok például jobban kedvelik a blinit kaviárral, mint lekvárral.

Blini tejfölágyon tálalt kaviárral. Fotó: Pixabay

 

7. Baghrir - marokkói palacsinta

Búzadarából készül ez a furcsa kinézetű palacsinta - de annál finomabb! Nem cifrázzák nagyon: olvasztott vaj és méz kerül a tetejére.

Baghrir

 

7. Crepes Suzette - a franciák palacsintája

A gallok gyakorlatilag a mi tésztánkkal dolgoznak, a különlegessége ennek a fogásnak a narancsos öntet, amivel tálalják - ebbe feltétlenül kell kerülnie egy kis likőrnek is.

Crepes Suzette

 

9. Dutch baby - német/amerikai palacsinta 

Nevével ellentétben semmi köze a hollandokhoz, valójában egy német tulajdonú reggelizőben kínálták először az USA-ban, és a deutsch-ból lett dutch, de rokona a yorksire pudingnak is. Ez a palacsinta sütőben sül és kétségtelenül az egyik legfejedelmibb változata a műfajnak.

Recept: 

Hozzávalók

  • 80 g liszt
  • 2 db tojás
  • 2 dl tejszín
  • 1 tk reszelt citrromhéj
  • 1 tk vanília kivonat
  • 1 ek vaj
  • csipet só

Elkészítés

A vaj kivételével mindent alaposan összekeverünk. A vajat felolvasztjuk egy olyan serpenyőben, amit be tudunk tenni a sütőbe. Ha már habzik, beleöntjük a masszát és mehet is a sütőbe. 180 fokon 20 percig sütjük.

Bármilyen friss gyümölccsel, befőttel, kompóttal, de akár mézzel, juharsziruppal tejszínhabbal is isteni.

Tipp: A gyümölcsöt bele is süthetjük.

Dutch baby

10. Arepa - venezuelai palacsinta

Ahogy Armando, a Konyhafőnök győztese is mesélt róla nekünk, ez ő a kedvenc fogása, mert rengetegféleképpen lehet megtölteni. Leggyakrabban sajtkrémmel adják a kukoricalisztből készült egyszerre édes és sós lepényt.

Arepa

+1: Goffri

Mi más lehetne a plusz egy, mint a goffri, másnéven: waffle. A rácsos palacsintában az a legjobb, hogy a kis négyzetekben csodásan meg tud telepedni a nutella, a szirup vagy a lekvár.

Goffri

Ma még élvezettel falhat az is, aki holnaptól böjtölni fog. Bármelyiket választod is, nem lőhetsz mellé!

 

Fotók: Pinterest


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.