Amíg keressük Magyarország Sörkorcsolyáját, addig Vásárhelyi István sörgasztronómus receptjei, remek példát mutatnak, milyen egyszerűen és gyorsan elkészíthető egy sörkorcsolya, mely a sörözés közben keletkező éhségérzetet is hatékonyan elmulasztja.
Hozzávalók (4 személyre):
20 dkg máj (lehet karakteresebb csirke vagy sertés, de lágyabb, krémesebb pl. kacsa)
2 evőkanál édes mustár (vagy mustár és méz 2:1 keveréke)
2-3 kápia paprika
4 szelet rozskenyér
3-4 dkg vaj
kevés zsír és apróra vágott hagyma a sütéshez
1-2 szár újhagyma
balzsamecet
ízlés szerint bors, majoranna vagy friss koriander
Elkészítjük a májkrémet:
a zsíron és kevés hagymán megsütött májat botmixer segítségével összedolgozzuk a vajjal, mustárra és fűszerekkel. A krémet kicsumázott paprikákba töltjük, kicsit a hűtőbe tesszük, majd a töltött paprikát felszeleteljük. Szaggatóval köröket vágunk ki a kenyérből, majd ráhelyezzük a szeletelt paprikás májat. A újhagymát apróra vágjuk és leöntjük a balzsamecettel. Hagyjuk pár percig állni, végül ezzel az ecettel bolondított hagymával, frissen őrölt borssal és zöld fűszerekkel díszítjük a falatkákat. A máj és a kávés-csokis ízvilágú maláta harmóniája mellett a balzsamecettel ízesített édes-fanyar hagyma és a paprika édeskés, roppanós friss ízei szépen összesimulnak a barna sörök aromáival és a pörkölt maláták enyhe fanyarságával.
A kolbászos szendvicspogácsa bár hagyományos, de nagyon kiváló rágcsálni való a sörök, borok mellé.