Az elmúlt évek során számos finomságot, ötletet osztottunk meg Lévai Andreától, aki most e-mailen küldte el ezt a közkedvelt nemcsak ünnepi finomságot. Tortaformába "öntötte" a gubát...
                
                    
- 10 db szikkadt kifli,
 - 5 tojás,
 - 10 dkg darált mák,
 - 15 dkg porcukor,
 - 1 liter tej,
 - reszelt citromhéj,
 - lekvár,
 - A vaníliasodóhoz:
 - 4 dkg liszt,
 - 5 dkg cukor,
 - 2 csomag vaníliás cukor vagy 1 vaníliarúd belseje,
 - 4 db tojássárgája,
 - 8 dl tej
 
Elkészítés:
A kiflit karikázzuk fel. A tejet tegyük fel melegedni, vigyázzunk, hogy ne forrjon fel! A tejhez tegyük a reszelt citromhéjat. A mákot keverjük össze a porcukorral. Ha a tej felmelegedett keverjük simára a tojások sárgájával, és öntsük rá a kiflikre, egy fakanállal keverjük jól össze. Fokozatosan kevergetve adjuk hozzá a cukros mákot. A 26 cm-es tortaformánkat vajazzuk ki, és szórjuk meg egy kis zsemlemorzsával. Öntsük bele a mákos kifliket, egy kicsit nyomkodjuk meg. Én ekkor a tetejét vékonyan megkentem lekvárral. Előmelegített sütőben süssük kb. 15 percet. Az 5 tojásfehérjét verjük kemény habbá, és a 15 perc sütési idő lejárta után kenjük el a tetején, majd pár percre tegyük vissza a sütőbe pirulni. Tálaljuk vaníliasodóval.
Ha még nem volt elég a mákos finomságokból, akkor jöhet egy gyors joghurtos-mákos kevert, vagy akár egy mákos baklava!