Életforma.hu

GASZTRO

Mákos pite aszalt szilvával

Gluténmentesen elkészíthető, vegán sütemény. Egy nagyon egyszerűen elkészíthető pitealapot töltöttünk meg aszalt szilvával felturbózott mákkal. Ha van télire eltett szilvalekvárotok a spájzban, azzal is nyugodtan elkészíthető. A szilva ízessé, krémessé, puhává varázsolja a máktölteléket. Az aszalt szilva vagy a szilvalekvár a mákkal együtt a tél kincsei, egészségünk őrzői, egymással nagyon jól harmonizálnak, tökéletessé téve a töltelék ízét, zamatát. A piténk tetejére vékony vaníliapudingot simítottunk, amely azonban nem elmaradhatatlan része, inkább csak díszítője a süteménynek - írja a bulkshop.hu.

Hozzávalók egy nagyobb piteformához:

Kép: bulkshop.hu

A tésztához:

1,5 bögre zabpehelyliszt

3 evőkanál kókuszliszt

2 lentojás: 2 tojásnak megfelelő tojáspótló / 1 dl lenfehérje / nem vegánoknak 2 tojás

1 nagy evőkanál kókuszzsír

3-4 evőkanál eritritol / kókuszcukor / cukorpótló / cukor

1 bögre narancslé / növényi tej

1 tasak sütőpor (a sütési gyakorlatunknak megfelelő)

fűszerek: fahéjszegfűszegkardamom, vanília, só (mindenből egy kevés)

A töltelékhez:

1,5 bögre mák

3 nagy evőkanál szilvalekvár / 1,5 bögre aszalt szilva

2 evőkanál útifű maghéj

2 deciliter víz

szükség szerint cukor / cukorpótló

A pudinghoz:

1 tasak bolti, vegán, GM mentes puding / saját készítésű

Elkészítés:

1. A pitetészta elkészítése:

Készítsük el a lentojást, ha azzal dolgozunk: 2 evőkanál lenmagot őröljünk meg és 6 kanál vízben keverjük el. Hagyjuk állni 5-10 percig. A hozzávaló lisztekben morzsoljuk el a kókuszzsírt. A lentojást és a többi hozzávalót adjuk a lisztekhez, és gyúrjunk belőle puha, de jól formázható tésztát. Nyomkodjuk a tésztát egy piteformába, és 180 fokos sütőben süssük meg 12-15 perc alatt. Vegyük ki a sütőből, hagyjuk hűlni.

Méteres palacsinta
Ha tetszett a recept, íme egy másik különlegesség a bulkshop.hu-ról! A tojás- és tejmentes palacsinták elkészítése kicsit nehezebb, pontosabban a szétszakadás nélküli megfordításuk nehezebb, mint a hagyományosé. A tésztájához azért ezeket a liszteket választottuk, mert azt akartuk, hogy a tészta puha, kicsit vastagabb, süteményszerű legyen.

2. A máktöltelék elkészítése:

Mossuk meg alaposan és 15-20 percre áztassuk be az aszalt szilvát, ha azzal dolgozunk. Az áztató víz nagyobb részét szűrjük le, kevés visszamaradt vízben turmixoljuk meg a szilvát. Innentől kezdve lekvárként dolgozhatunk vele. Daráljuk le a mákot. Daráljuk meg az útifű maghéjat, ezzel fogjuk majd megszilárdítani a tölteléket. Tegyünk fel 1 bögre (2.5 dl) vizet főni, amikor forr, dobjuk bele a darált mákot és egészen kicsikét főzzük meg. Keverjük el a mákban a lekvárt. Hagyjuk kicsit hűlni. A langyos mákos, lekváros keverékbe keverjük bele az útifű-darálmányt. Kóstoljuk meg, édesítsük, ha szükséges.

A puding elkészítése:

Ha bolti pudinggal dolgozunk, járjunk el a tasakon lévő utasítás szerint. Ha mi magunk készítjük a pudingot, két evőkanál kukoricakeményítőt kavarjunk el 4 deciliter növényi tejben, és főzzük sűrűsödésig. A tűzről levéve édesítsük meg, keverjünk el benne 1/2 mokkáskanál kurkumát és 3 evőkanál cukrot. Ízesítsük egy kávéskanál vaníliakivonattal vagy aromával. A többi már gyerekjáték! Simítsd a pitébe a mákos tölteléket, arra a pudingot, és díszítsd néhány szilvadarabbal! Fejedelmi lesz!

Jó étvágyat kíván hozzá a bulkshop.hu.

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.