Életforma.hu

GASZTRO

Málnás mascarponés piskóta

Lassan vége a málnaszezonnak, de ezt a fenséges gyümölcsöt muszáj az utolsó pillanatig kiélvezni. Ezzel a könnyed süteménnyel például meglepheted az egész családod, a barátaid vagy megsütheted csak úgy magadnak is.

Bár sokan úgy gondolják, egy piskóta elkészítése pofonegyszerű, mégis megesik, hogy nem jön össze. Sokszor például az jelent problémát, hogy túl száraz lesz az elkészült tészta. Erre megoldás lehet, ha megtöltjük mondjuk egy finom mascarponés krémmel vagy felturbózzuk kicsit a tésztát némi olaj és tej segítségével.

Málnás mascarponés piskóta
Fotó: Pinterest
Hozzávalók:

30 dkg málna

15 dkg cukor

25 dkg mascarpone

1 csomag vaníliás cukor

1 csomag sütőpor

20 dkg liszt

4 tojás

2 evőkanál tej

1 evőkanál olaj

3 dl tejszín

3 evőkanál porcukor

1 citrom reszelt héja

csipetnyi só

Elkészítés:

Első lépésként elkészítjük a piskótát, ehhez szétválasztjuk a tojásokat, a sárgáját robotgép segítségével összedolgozzuk a cukorral és a vaníliás cukorral, majd jöhet hozzá az olaj és a tej is. A lisztet átszitáljuk és összekeverjük a sütőporral, a tojás fehérjéből pedig egy csipetnyi só hozzáadásával kemény habot verünk. A kikevert tojássárgájához fokozatosan hozzáadjuk a sütőporos lisztet, majd óvatosan hozzákeverjük, de már csak kézzel a fehérjehabot is. A tésztát sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, elsimítjuk, majd 170 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük. A mascarponét krémesre keverjük a porcukorral és a reszelt citrom héjával együtt, a tejszínt pedig habbá verjük, majd finoman a mascarponés krémhez adjuk. A kész krémet kettéválasztjuk, az egyik feléhez hozzáadunk 20 dkg málnát, a másikat félretesszük. A kész piskótalapot kettévágjuk, az egyik lapot megkenjük a málnás krémmel, majd jöhet rá a második piskótalap, arra pedig a málna nélküli krém. A tetejére rászórjuk a maradék málnát, meghintjük porcukorral.

Még több süti recept:

Egyszerű epres torta

Almás zabpelyhes sütemény

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.