Életforma.hu

GASZTRO

Még egy kis különlegesség húsvétra! Füstölt, pácolt fürjtojással készült saláta pikáns tormás dresszinggel

Ebben a nagyon finom, üde salátában minden benne van, ami a húsvét szombatján az asztalra kell. A füstölt fürjtojás és a tormás-mézes öntet ugyan megkülönbözteti, különlegessé teszi, de mindenben megfelel a hagyományoknak. Ha ezt is az ünnepi asztalra tesszük, biztos, hogy egyedivé varázsoljuk vele ezt az amúgy is kicsit furcsa, télbe érő tavaszi ünnepet.

Ugyanakkor az is jó ebben a receptben, hogy nyugodtan elkészíthetjük tyúktojással is, persze arányosan kevesebbel, és a vékonyra szeletelt sonkát is lehet helyettesíteni vastagabb füstöltsonka-szeleteket felkockázva. Picit más lesz az íze, de a sok friss zöldség és az öntet megteszi a magáét!

Persze akkor sem történik semmi, ha nem szombat estére készítjük el ezt a salátát, hiszen másnapra akár az előző napi ünnepi vacsora maradékát felhasználva is új ízekkel örvendeztethetjük meg a családot vagy a vendégeket.

Fotó: Bartos Gyula

Íme, a pikáns húsvéti saláta receptje!

Hozzávalók:

1 nagyobb fej saláta,                        A dresszinghez:

12 füstölt főtt fürjtojás                       4 evőkanál ecetes torma

12 szelet vékony sonka                    4 evőkanál majonéz

12 koktélparadicsom                        4 evőkanál joghurt

1 kaliforniai paprika                          1 evőkanál méz

1 csomag újhagyma                         só, bors, olívaolaj

1 csomag retek

Hol mit kínálnak a sonka mellé?
A szomszédos országokban gyakran adnak durvára vágott lila hagymát vagy újhagymát a sonka mellé, amelyet ketchuppal, finom ecetekkel, fűszerolajakkal ízesítenek.

A pármai sonka friss sárgadinnyével húsvétkor is az olaszok egyik kedvelt csemegéje.

A mediterrán országokban a főtt, sült sonka mellé déligyümölcsöket és porcukorban megforgatott aszalt datolyát adnak.

Északabbra igen népszerű a kifliburgonyából készült hagymás krumplisaláta, a lengyelek pedig, akiknél szintén elengedhetetlen húsvétkor a sonka, többnyire hideg babsalátával tálalják.

 

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.