Életforma.hu

GASZTRO

Mennyei, borral megboldult ételek - receptekkel

"Bor - ezen kifejezés alatt a magyar mindig szőlőnedvből készült italt ért oly vidékeken azonban, hol szőlőt nem termesztenek s gyümölcsből gyártanak bort, mindig hozzá teszik, hogy minő bor..."

Borleves

Hozzávalók:

1/2 liter száraz, magasabb savtartalmú fehérbor, 1/2 liter víz, 1 mokkáskanál szegfűszeg, 1 mokkáskanál fahéj, 2 vaníliás cukor, 10 dkg porcukor, 5 tojás, 1 citrom héja, 1 evőkanál liszt.

Elkészítése:

A vizet 1 dl borral és a fűszerekkel felforraljuk, a tojássárgákat kikeverjük a cukrokkal és a liszttel. Hozzáadjuk a maradék bort. Ha felforrt, a fűszeres levet leszűrjük és az egészet lassú tűzön, hogy a liszttől besűrűsödjön, kb. 10 percig kevergetve forraljuk. Vigyázat! Ha nem figyelünk, könnyen kifut.

Francia vörösboros hagyma

Hozzávalók:

4 közepes fej hagyma, 4 tojás, 1 konzerv-paradicsompüré, olívaolaj, só, fehér bors, csipetnyi cukor, 4 dl vörösbor.

Elkészítése:

A hagymát vékonyra szeleteljük. Kevés olívaolajon üvegesre dinszteljük. Felöntjük a borral. Fedő alatt, lassú tűznél puhára pároljuk. Hozzákeverjük a paradicsompürét, sóval, borssal, csipetnyi cukorral ízesítjük. Egy kanállal mélyedéseket készítünk, amelyekbe beleütjük a tojásokat. Lefedve a tojások megszilárdulásáig pároljuk. Friss fehér kenyeret / bagettet kínálunk hozzá.

Egzotikus rolád

Hozzávalók:

1 egész pulykamell, 15 dkg darált marhahús (csirke is jó), 4 banán, 2 kis fej vöröshagyma, 1 kis doboz mandarinkonzerv, 2 dl tejszín, 1 l száraz fehérbor, 6 dkg sajt, 2 evőkanál olaj, 5 dkg vaj, 1 evőkanál sűrített paradicsom, 1 evőkanál étkezési keményítő, szójaszósz, só, bors, curry.

Elkészítése:

Felforrósított olajban megpirítjuk az egyik fej hagymát, és hozzáadjuk a darált húst, sóval, borssal, paradicsompürével ízesítjük. Vékonyan belekarikázunk 1 banánt, ízlés szerint curryvel, szójaszósszal ízesítjük, és még 5 percig együtt pároljuk. A megmosott, szárazra törölt pulykahúst megszórjuk sóval, borssal, és elterítjük rajta a banános darált húst, a tetejére sajtot reszelünk. Feltekerjük, cérnával átkötjük. A másik hagymát és 2 banánt ugyancsak felkarikázzuk. Egy lábasban felhevítjük a vajat, elősütjük benne a pulyka-roládot, hozzáadjuk a hagymát, a banánt, kis ideig sütjük, majd felöntjük 1,5 dl vízzel, borral, és fedő alatt kb. 50 percig pároljuk. Leszűrjük a mandarint, és a levét is a húshoz adjuk. Amikor megpuhult, kiszedjük, és a levét átpasszírozzuk. Az étkezési keményítőt a tejszínnel simára eldolgozzuk, vékony sugárban a pecsenyeléhez keverjük, és összeforraljuk. Hozzáadjuk a maradék felkarikázott banánt és a leszűrt mandarint. Ha szükséges, sóval, borssal, curryvel utánízesítjük. A roládról levágjuk a cérnát, felszeleteljük, és a gyümölcsös mártással meglocsolva tálaljuk.

Rák rizságyban

Hozzávalók:

20 dkg garnélarák, 10 dkg gomba, 10 dkg sonka, 5 dkg vöröshagyma, fél citrom leve, 2 paradicsom, 1/2 dl száraz fehérbor, só, őrölt bors, 4 adag párolt rizs.

Elkészítése:

A vöröshagymát lereszeljük, vajban feltesszük párolni. Beletesszük a rákhúst, az apróra vágott sonkát és gombát, valamint a kis kockákra vágott paradicsomot. Felengedjük a fehérborral, beletesszük a citromlevet és a fűszereket, és az egészet puhára pároljuk. A rizst egy nagyobb, kerek pudingformába nyomkodjuk és egy nagy tálra borítjuk. Merőkanállal a tetejébe egy kis mélyedést nyomunk és rámerjük a rákragut. Citromkarikával díszítjük.

Halak bormártással

Hozzávalók:

1 kg vegyes hal, 3 evőkanál olaj, 5 dkg liszt, 1 dl vörösbor, zöldpetrezselyem, 1/2 citrom, hagyma, só, babérlevél.

Elkészítése:

A besózott halszeleteket lisztbe mártjuk, forró zsírban kisütjük és lapos, tűzálló tálba helyezzük. A visszamaradt zsírban a hagymát rózsaszínűre pirítjuk, 1 dkg liszttel meghintjük, kicsit pirítjuk vele, és előbb hideg vízzel, majd a vörösborral felengedve 10-15 percig forraljuk. Sóval, citromlével, egy szál babérlevéllel ízesítjük, rászűrjük a halszeletekre, és azzal is még 10 percig lassú tűzön sütőben sütjük. Tetejét zöldpetrezselyemmel szórjuk meg. Sós vízben főtt burgonyával tálaljuk.

Bazsalikomos csirke

Hozzávalók:

1,2 kg-os csirke, 2 dkg só, 11 dkg margarin, 5 dkg liszt, 1 kis fej vöröshagyma, 1 kiskanál paradicsompüré, 2 dl fehérbor (rizling), 1 evőkanál bazsalikom, 10 dkg eidami sajt, 10 dkg sonka, 2 dl tejföl.

Elkészítése:

A csirkét darabokra vágjuk, megsózzuk, 10 percig állni hagyjuk, majd lisztbe forgatjuk. Margarint hevítünk és a lisztbe forgatott csirkét pirosra sütjük. A maradék zsiradékban az apróra vágott hagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a paradicsompürét, felengedjük a borral. Sózzuk, a bazsalikommal fűszerezzük, jól kiforraljuk. A csirkét a mártásba tesszük, pároljuk, s ha puha, apróra vágott sonkát és reszelt sajtot adunk hozzá és a végén tejfölt. Köretnek párolt rizst kínálunk.

Őrségi gombás flekken

Hozzávalók:

200 g erdei (pl. vargánya, róka-, kucsma-, őzláb-) gomba, 1 ágacska friss (vagy 1 evőkanál szárított) kakukkfű, 8 kisebb szelet sertéscomb vagy -tarja (kb. 1 kg), só, bors, 1 dl olaj, 1 dl testes vörösbor.

Elkészítése:

A gombát durva szövésű vászonkendővel alaposan megtörölgetjük, eltávolítjuk a levélmaradványokat, nem túl vékonyan felszeleteljük. A kakukkfűágat megmossuk, levélkéit letépkedjük. A hússzeleteket megmossuk, papírkendővel felitatjuk róluk a vizet, gyengén kiverjük. Egy jól záródó edénybe öntünk 1 evőkanál olajat, beleforgatunk egy szelet húst, ízlés szerint borsozzuk, meghintjük kakukkfűvel, megrakjuk 4-5 szelet gombával, a tetejére tesszük a következő szelet húst, a fenti módon fűszerezzük stb., amíg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejét megöntözzük a maradék olajjal és a borral, lefedjük. Egy éjszakán át a hűtőben pihentetjük. Másnap a sütés előtt 1/2 órával kivesszük a hűtőből a húst. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A páclé felével kikenünk egy tűzálló tálat. A hússzeleteket a gombával együtt a sütőtálba fektetjük, megöntözzük a maradék páccal, lefedjük, és a sütőben kb. 45 percig pároljuk-sütjük. Levesszük róla a takarót, és további 15 perc alatt készre pirítjuk. A sütőedényben tálaljuk, tetejét megszórjuk vágott petrezselyemmel. Sült burgonya, burgonyakrokett, párolt zöldségköret illik hozzá. Szárított gombával - mindössze 20 g kell hozzá - szabad tűzön, roston is süthetjük, de a gombát külön edényben kell pirítani, mivel könnyen megég vagy belepottyan a parázsba!

Boros tekercs

Hozzávalók:

80 dkg csont nélküli sertéskaraj, 50 dkg sertésdagadó, só, őrölt bors ízlés szerint, 1 teáskanál pirospaprika, 1,5 dl száraz fehérbor, liszt, étolaj a sütéshez.

Elkészítése:

A karajt felszeleteljük és vékonyra kiklopfoljuk. A dagadót ledaráljuk, sóval, borssal és pirospaprikával ízesítjük. Belekeverjük a fehérbort. A karajszeleteket megtöltjük a darált hússal. Szorosan feltekerjük és paprikás lisztben megforgatjuk, és bő olajban kisütjük.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.