Életforma.hu

GASZTRO

Mézeskalácsgolyók sütés nélkül + extra tippek az egészséges karácsonyi étkezéshez

Karácsony elképzelhetetlen gazdag menüsor és egymást követő családi ebédek, vacsorák nélkül - viszont lehet egészségesebb az ünnepi ebéd, még akkor is, ha ragaszkodunk a hagyományos ízekhez. A soproni Fagus Hotel executive séfje megmutatja, hogy hogyan lehet ezt megoldani. Sőt! A séf egy finom desszertet is mutat.

Csécsényi Zoltán séf megmutatja, hogy hogyan készítheted el a mézeskalácsgolyók elnevezésű desszertet, amivel elbűvölheted az egész családodat!

Karácsony elképzelhetetlen gazdag menüsor és egymást követő családi ebédek, vacsorák nélkül. Érthető, hogy elterjedtek azok a viccek, amelyek csattanója az ünnep utáni súlygyarapodás. Pedig elég egy kis odafigyelés és vállalkozó kedv, máris kordában tarthatjuk a kilókat, és még a kulináris élményekről sem kell lemondanunk. A soproni Fagus Hotel executive séfje most megmutatja, hogyan lehet egészségesebb az ünnepi ebéd, még akkor is, ha ragaszkodunk a hagyományos ízekhez.

Az ünnepek egyik főszereplője a többfogásos ebéd vagy vacsora, ahol általában a hagyományos ízek és elkészítési módok dominálnak. Jellemzőek a zsírosabb ételek, a különböző húsok és természetesen a sokféle édesség. Azon kívül, hogy önfegyelmünkön is múlik, mennyire esszük magunkat degeszre az ünnepi asztalnál, léteznek egészséges receptek, amelyekkel kiválthatjuk a nehezebb fogásokat. Ha ehhez még egy-két praktikus tanácsot is megfogadunk, nem kell az új évet rögtön kilóinkra vonatkozó fogadalommal és egy fogyókúrával kezdeni – állítja Csécsényi Zoltán, a soproni Fagus Hotel executive séfje, aki hasznos tudnivalókat és egy karácsonyi receptet oszt meg most velünk.

Könnyebb levessel melegítsük be a gyomrunkat!

Köztudott, hogy a húsok közül a hal az egyik legegészségesebb: fehérjetartalma 15-20 százalék körül van, tartalmaz omega-3 zsírsavakat, amelyeknek kedvező az élettani hatása, és sok benne az A- és D-vitamin. Ha ragaszkodunk a halászléhez, de a hagyományoshoz képest könnyebb levest szeretnénk, az alapot inkább kevesebb zsírosabb harcsából és pontyból, és több soványabb húsú süllőből készítsük.

Csécsényi Zoltán szerint mivel a valódi aromát egyébként is az összefőzött halfej és halfarok adja, a húsról nyugodtan távolítsuk el a zsírosabb részeket főzés előtt. Aki gyufatésztával szokta főzni a halászlét, próbálja ki anélkül, és ha lehet, a kenyeret is felejtsük el, hisz így is visszafoghatjuk szénhidrátfogyasztásunkat. Ha vállalkozó szelleműek vagyunk, pikáns karácsonyi ízzel is kísérletezhetünk. Az édesburgonya krémleves nem csak finom, de könnyű is. Ehhez kevés zöldséggel készítsünk csontlevesalapot, amelyben majd az olajon pirított hagymával, fokhagymával, sóval, borssal együtt megfőzzük a kockára vágott édesburgonyát. Ezt az egészet végül krémleves állagúra turmixoljuk, és kevés chilivel megszórjuk.

Újítani nem szentségtörés: készítsük másként a főételeket!

Ha terülj-terülj asztalkámmal szeretnénk elkápráztatni a családot, de szívesen csökkentenénk a kalóriatartalmat, gondoljuk át, hogyan lehetne kicsit másképpen elkészíteni kedvenceinket. Népszerű második fogás többek között a rántott hal, mellé majonézes krumplisaláta, ami elsőre úgy tűnik, könnyű és egészséges, azonban, ha zsírosan készítjük el, ettől is kialakulhat teltségérzés, nehéz emésztés.

A halat vagy húst például zsír vagy napraforgóolaj helyett ránthatjuk olíva- vagy kukoricacsíra-olajban, sőt, még könnyebb a gyomornak, ha kevés olívaolajjal sütőfóliában vagy római tálban sütjük. A majonézes saláták sem mondhatók könnyűnek, hisz a majonéz eleve olajjal készül. Keressünk helyette új salátarecepteket. Például a tormás-citromos krumplisalátához kevés tejfölre, citromra, tormára, kevés olívaolajra és hagymára van szükség, és ízlés szerint ízesíthetjük.

Másik nagy klasszikus és kiadós főétel a töltött káposzta, amit szintén el lehet készíteni úgy, hogy ne terheljük vele az emésztésünk, és ne gyártsunk kalóriabombát. A legfontosabb hozzávalója, a káposzta egyébként az egyik legegészségesebb zöldség, ami tele van A-, C-, B1- és E-vitaminnal. A töltelékhez válasszunk sovány disznó- és marhahús keverékét vagy sovány csirkehúst, a rizst pedig váltsuk ki barnarizzsel vagy például bulgurral, kölessel.

A Fagus séfje szerint azért érdemes tejföl helyett görög joghurttal meglocsolni a gombócokat, mert állagában hasonlít a tejfölhöz, viszont sok probiotikum van benne, ami jót tesz az emésztőrendszernek. Ha nem idegenkedünk a vegetáriánus változattól, még könnyebbé tehetjük a töltött káposztát, ha hús helyett bab alapú morzsolt húshelyettesítővel főzzük.

Így lehet egészségesebb a dolce vita

Ha kulináris élményekről van szó, vagy ha szénhidrátbevitelről, az i-re a pontot a desszert és a különböző édes harapnivalók teszik fel. Kilóink és közérzetünk azonban hálásak lesznek, ha meghatározzuk magunknak, hogy csupán egy vagy két szelet süteményt eszünk az étkezés zárásaként, és nem iszunk mellé magas cukortartalmú üdítőt. Két étkezés között pedig nem kezdünk bejglit nasizni. Persze, sok minden múlik azon is, milyen süteményeket és milyen hozzávalókból készítünk. A bejgli tésztájához használhatunk teljes kiőrlésű lisztet, zabpehelylisztet vagy akár szénhidrátcsökkentet lisztet, zsiradékként pedig például light margarint. A mákos és diós töltelékhez cukor helyett adhatunk mézet vagy édesítőt, így nyírfacukrot, fruktózt vagy eritritet – javasolja a Fagus séfje. Aki ennél is tovább szeretne menni az újításban, ma már többféle diétás vagy vegán recept között válogathat. A kókuszgolyót így teljeskiőrlésű kekszből, növényi tejből és édesítőből készíthetjük, a muffinnál pedig bevált praktika, ha banánnal ízesítjük, és nem adunk hozzá cukrot.

Mézeskalácsgolyók gyorsan elkészülnek Szentestére (Foto: Pexels.com)

Ünnepi sütirecept Csécsényi Zoltántól, a Fagus executive séfjétől

Mézeskalácsgolyók sütés nélkül

Aki szereti a gyömbéres, áfonyás ízvilágot, kerülné a lisztet és a hozzáadott cukrot, ráadásul szívesen próbál ki egy egyszerű és egészséges receptet, az nem fog csalódni a mézeskalácsgolyók fantázianévre hallgató desszertben sem. A séf szerint a mézeskalácsgolyók hamar el fognak tűnni a hűtőből, ezért jobb, ha rögtön dupla adagot készítünk, mert akkor nem csak a családnak jut, hanem nekünk is marad belőle.

12 golyóhoz turmixoljuk össze az alábbi hozzávalókat. Ha szükséges, adjunk a tésztához egy kis vizet, hogy minél simább legyen. Ha az állag megfelelő, formázzunk belőle golyókat, és forgassuk kókuszreszelékbe.

Hozzávalók

  • ¼ csésze mandula
  • ¼ csésze pekándió
  • 50 g áfonya
  • 2 cm friss gyömbér
  • 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 1-2 evőkanál almaszósz

Ezt is készítsd el:


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.