Hozzávalók a tésztához (10 adag):
- 40 dkg liszt
- 14 dkg kristálycukor
- 14 dkg vaj
- 2 db tojás sárgája
- késhegynyi sütőpor
- 2 dl tejföl
- + 1 egész tojás a tetejére
...a töltelékhez:
- 2 kg alma meghámozva, lereszelve
- ízlés szerint őrölt fahéj
- ízlés szerint kristálycukor
- 1 db csillagánizs
- 2 db szegfűszeg
Elkészítés:
Alaposan összekeverem a tészta hozzávalóit, jól kidolgozom, majd folpackba csomagolva fél órára a hűtőbe teszem. Ezalatt lereszelem az almát, picit kinyomkodom. Jöhet a jól kivajazott tepsi, amit megszórok búzadarával. A tésztát ketté veszem kinyújtom a tepsi alakjára. Beleteszem az egyik felét, rá a tölteléket, majd rásimítom a tészta másik felét és elegyengetem. Hústűvel vagy villával megszurkálom a tetejét, hogy a gőz elillanjon. Egy tojást jó habosra kikeverek, és megkenem vele a süti tetejét. 175 °C fokos sütőben 35-40 perc alatt készre sütöm. Porcukorral díszítem!
Mezőföldi fácán leves fás galuskával
Ezt a pompás levest Sebők István vezető konyhafőnöktől tanultam Bikácson. A Zichi Park Hotel étlapját úgy alakította át, hogy azt a helyi alapanyagokból a helyi receptekkel, ízvilággal tárja a vendégek elé. Ettől a levestől el voltam ragadtatva. A receptet elkértem, és most megosztom veletek! Ahogy mondani szokták, ettől még a halott is felkel!