Hozzávalók:
- 1 db kb. 60 dkg-os fácán felpucolva
- 25 dkg sárgarépa
- 10 dkg fehérrépa
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kis fej vöröshagyma
- ¼ zeller
- ½ karalábé
- egy csipet só
- egy csipet egész bors
- egy csipet zsálya
- egy csipet lestyán
- egy karika gyömbér
- ½ szerecsendió reszelve
A fás galuskához:
- 1 kis fej vöröshagyma apróra vágva
- főtt fácánhús a levesből
Tolna gyöngye – Mezőföld konyhájaMezőföldi halászlé, fácánleves fás galuskával, hátszín tócsnira tálalva pirított gombával, bátai csirkemell, friss salátaágyon, zöldfűszeres joghurttal… Ez csak néhány fogás a bikácsi Zichy Park Hotel étlapjáról. Nemcsak helyben, frissen készült fogásokról van szó, az alapanyagok is a birtokról, vagy a közelben működő kis kézműves műhelyekből származnak. Sebők István vezető konyhafőnök pedig maga kutatott a környéken, hogy a Mezőföld minden ízét megkóstoltathassa a pihenni, üdülni vágyó vendégekkel.
- só
- bors
- friss, apróra vágott petrezselyem
- 1 tojás
- 1 ek tejfel
- liszt, amennyit felvesz
Elkészítés:
Hideg vízbe felteszem a fácánt főzni - lassú tűzön. Lehabozzuk, majd jöhetnek a zöldségek, a fűszerek. Készre fűzzük, és leszűrjük. A fácánhúst kicsontozzuk, bőrükkel együtt felkockázzuk. Kevés vajon megfuttatjuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a fácánhúst, a sót, a borsot, megszórjuk a petrezselyemmel, és hagyjuk kihűlni. Ezután adunk hozzá egy nyers tojást, 1 ek tejfölt és lisztet, amennyit felvesz, hogy egy lágy, de kanállal formázható tésztát kapjunk. A gombócokat forró sós vízben kifőzzük. Vagy azonnal tálaljuk a közben felmelegített levessel és a sárgarépával, vagy hideg vízzel leöblítjük a galuskákat, és a leves tetejéről vett zsírral lelocsoljuk, hogy ne tapadjanak össze.
Mennyei! (Én is épp most főzöm a szüleimnek és a beteg szomszédbácsinak!) Jó étvágyat!