Életforma.hu

GASZTRO

Mi legyen a báli menü? Segítünk...

A jó kétszáz éve felszolgált báli menük egyikéről Gvadányi József gróftól szerezhetünk tudomást, aki 1790-ben, az Egy falusi nótárius budai utazásában leír egy bált a Hétválasztó Fejedelem (a mai Váci utcában volt) termeiben. Nótárius uram a hosszú út után először enni-inni szeretett volna.

Kerítettek is neki asztalkát, damasztkendővel borították, s ezüstneművel terítettek rajta. Somlói bor került rá, aztán citromos ízű árpadaraleves, majd - de halljuk Gvadányit:

"Vagdalt étel volt ez s vala / fokhagymával, / Nem kellett ehhez kés, / ettem azt kalánnyal." A kanalazott ragut kappan követte fenyőmadárral, majd osztrigát is hozott a pincér a hüledező falusi nótáriusnak. Vagyis a hajdani bálok nemcsak táncmulatságokra szolgáltattak jó alkalmat, hanem ínyenc eszem-iszomokra is. Természetesen, más volt a menü egy szüreti mulatságon, megint más az udvari bálon, avagy a húshagyókedden rendezett táncestélyen, míg az úgynevezett batyus bálokra ki-ki otthonról vitt magával harapnivalót."

Ugorjunk a mába! A Gundel mesterszakácsai évről évre remekelnek az Operaház bálján. A tavalyi operabál menüje kellően volt újszerű (borjúgalantin királyrákkal) és magyaros (zselici szarvasgerinc), de a nemzetközi konyhát is idézte (paprikával pácolt pulykamell paprikamártással). A bálok bálján az idén is ötven szakács készíti és kétszáz pincér szolgálja fel kétezer vendég vacsoráját.

A svédasztalos állófogadástól a büfévacsorán át az ültetett étkezésig, a különleges gálavacsoráig sokféle módja lehet a báli éhség csillapításának. Tele hassal éppúgy nem táncol szívesen az ember, mint korgó gyomorral.

Bizonyos ételek, érthető okokból, eleve nem jöhetnek szóba ilyenkor. Például a hagymás, fokhagymás, csípős fűszerezésű fogások, de a túl paprikás sem, nem beszélve az olyan halról, amelyben szálka után kell kutatnunk. A frissensültek garmadájáról is le kell mondanunk, hiszen a báli helyszíneken nincs akkora konyha, ahol egyszerre több száz embernek lehet rántott csirkét sütni.

A báli étkeztetésekben is jártas konyhafőnökök szerint manapság azért is nehezebb a táncestélyeken felszolgált menüsorok megtervezése, mert a vendégek sokkal érzékenyebbek, mint bármikor. Tekintettel kell lenni vegetáriánusokra, lisztérzékenyekre, cukorbetegekre, a haltól vagy a szárnyasoktól idegenkedőkre egyaránt. A menünek ezzel együtt is fantáziadúsnak és gazdagnak kell lennie, drága, ritka és különleges nyersanyagokkal, elvégre a báli belépőjegyek nem olcsók.

Célszerű, ha legalább két, de inkább háromféle menü közül választhat a bálozó vendég. Ekkor sem biztos, hogy megtalálja mindenki, amit leginkább szeret, de legalább a házaspárok tányért csereberélhetnek egymással.

Nem minden báli vacsora sorakoztat fel négy fogást, azaz előételt, levest, főételt és desszertet. Szegedi példa 2005-ből: A menü: gombás szárnyasmájjal töltött pulykamell angol körettel és burgonyakrokettel, szabadkai palacsinta; B menü: ropogós malacpecsenye pezsgős párolt káposztával és rösti burgonyával, aranygaluska borhabbal.

A szemnek kétségtelenül laktató finomságok sora vajon megtölti-e a gyomrot is? A báli belépő, amelynek ára puccosabb helyeken akár a kétszázezer forintot is elérheti, sokszor jótékonysági célokat szolgál, nem éttermi számla. A koktél és a négyfogásos "diner" általában illő, ám vigyázat: ahova este héttől lehet érkezni, ott fél kilenctől előbb aligha kezdődik a vacsora! A korgó gyomorral érkezők számítsanak erre...

A tánctól és pezsgőtől éjfélre újra megéhezők a tombola és a bálkirálynő-választás után reménykedhetnek még némi szendvicsben, főtt vagy sült virsliben, netán mini töltött káposztában, előrelátóbb helyeken pedig korhelylevesben - ám legjobb, ha az otthoni tűzhelyen, konyhaasztalon hagynak valamit a mámoros hazaérkezés hajnali vagy kora reggeli óráira. (J. N. J.)

Íme, egy példa két menüre (mindkettő egy pohár pezsgő aperitiffel kezdődik):

A menü: hátszín-carpacció jégsalátahalmon, dupla erőleves tokaji szamorodnival illatosítva, tojáskocsonyával, pisztáciás töltött kacsa narancsos mártással, vajas zöldséggel, vadrizzsel és aszalt szilvával töltött almával, végül tolófánk rumos meggyes csokoládéval karamellhálóban.

 B menü: hideg füstölt pisztrángfilé almás tormahabbal, gyömbéres sütőtök krémleves pirított mandulával, borjú szűzérmék borsköntösben, tejszínes erdei gombás mártásban, parajos burgonyás rétessel, pirított zöldségekkel (a desszert ugyanaz, mint az A menüben).


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.