Életforma.hu

GASZTRO

Miből tudhatod, hogy friss-e a zöldség, gyümölcs?

Sose vásároljunk nagyon kemény, sérült vagy ütődött, puha, repedt, kiszáradt héjú terméseket, főleg ha azt is szeretnénk, hogy a frissen vásárolt zöldséget, gyümölcsöt eltehessük néhány napra.

Íme néhány tipp és jó tanács, miből állapíthatjuk meg, hogy friss-e a kiválasztott termék, és hogyan tárolhatjuk néhány napig.

Zöldbab

Akkor friss, ha töréskor roppan a hüvelye. A gumis hüvelyűt ne vegyük meg!

Tárolás: nejlonzacskóban hűtőben egy hétig is friss marad.

Brokkoli

Sötétzöld, hamvas vagy halvány bordó lehet. A sárga brokkoli kerülendő.

Tárolás: hűtve, nejlonzacskóban 3–5 napig marad friss. Csak közvetlenül felhasználás előtt mossuk meg.

Káposzta

Friss, kemény tapintásút válasszunk, sötétzöld külső levelekkel.

Tárolás: nejlonban, hűtőben egy-két hétig friss marad.

Répa

Legjobb, ha közepes méretű, élénk színű, kemény, nem túl rücskös. A túl nagy, gumiszerű répa már nem friss.

Tárolás: nejlonzacskóban két hétig is eláll.

Karfiol

A kemény, tiszta, fehér virágú, friss zöld szárú karfiolt keressük. A mérete nem befolyásolja a minőségét.

Tárolás: nejlonzacskóban, hűtőben egy-két hétig friss marad. Csak közvetlenül felhasználás előtt szabad megmosni.

Zeller

Kerüljük a petyhüdt, megbarnult, levél nélküli zöldséget.

Tárolás: hintsük meg vízzel, és tegyük lyukacsos zacskóban a hűtőbe, ahol egy hétig friss marad.

Paradicsom

Legjobb a kemény, sima, a méretéhez képest nehéz paradicsom. A puha, színtelen, ragyás zöldséget ne vegyük meg! A növekedés közben kirepedt bőrű paradicsom fogyasztható, azonban minél előbb fel kell használni.

Tárolás: az érett paradicsom letakarás nélkül hűtőben három napig friss marad. A kemény, félérett paradicsomot szobahőmérsékleten, napfénytől védve tároljuk.

Kukorica

A szépen kifejlett szemek, a zöld levelek garantálják a frissességet. Kerüljük a túl nagy, a sötétsárga, a szabálytalan szemű kukoricát, vagy amelyiknek rendetlenül nőttek a szemei.

Tárolás: a leveles csövek nejlonzacskóban hűtőben egy-két napig frissek maradnak.

Uborka

Kemény, formás, közepes nagyságúakat válasszunk. A túl nagy, fonnyadt zöldség kerülendő. Csak akkor fedjük be fóliával, ha már felvágtuk.

Tárolás: hűtőben két hétig áll el.

Fejes saláta

A hibátlan, kemény tapintású, üde zöld levelű példányokat keressük. Kerüljük a foltos, szakadozott levelű, méretükhöz képest túlsúlyos fejeket. Alaposan mossuk meg, mielőtt felhasználjuk!

Tárolás: vizes konyharuhába csomagolva hűtőben egy hétig is friss marad.

Zöldborsó

Zöld, roppanós szeműt válasszunk. A fonnyadt, nyomódott hüvelyűért nem érdemes pénzt adni.

Tárolás: a hűtőben négy napig eláll. Csak felhasználás előtt mossuk meg.

Burgonya

Kemény, sima, vékony bőrű fajtát válasszunk főtt krumplinak, salátának, a vastagabb héjú sütéshez kiváló. Sose vegyünk sérült, csírázásnak indult, zöldre színeződött szemeket.

Tárolás: száraz, hűvös, sötét helyen hónapokig is eltartható. Ne tegyük hűtőbe.

Vöröshagyma

Válasszuk a kemény, méretükhöz képest súlyos, hibátlan, szemeket. Ne vegyük meg, ha már hajt.

Tárolás: a vöröshagyma száraz, szellős, hűvös helyen egy hónapig is eláll.

Cukkini

A kicsi, fiatal, hibátlan cukkini a legjobb.

Tárolás: hűtőben 3–5 napig eláll. Csak közvetlenül felhasználás előtt mossuk meg.

Paprika

A kemény, fényes bőrű példányokat válasszuk. A fonnyadt, ütődött, esetleg rohadt lecsónak sem való.

Tárolás: hűtőben egy hétig is friss marad.

Ellenségek a kosárban
Zöldség és gyümölcs – némelyik bizony nem viseli el mások társaságát: hamar megpenészedik, összeaszalódik, elszíneződik.
Ananász: erős illóolajokat tartalmaz. Az eper hamar megpuhul mellette, a burgonya csírázását ellenben megakadályozza.
Paradicsom: nem szereti a hűtőszekrényben az uborka közelségét.
Hagyma: ellensége a káposzta, a póréhagyma és a retek.
Fejes saláta: hamar megrohasztja a zellert.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.