Életforma.hu

GASZTRO

Mikrós főzés egy nehéz nap után

Semmihez sincs kedved, de jólesne valami meleg étel, netán egy kis nasi? Összegyűjtöttünk néhány pofonegyszerű receptet, amelyekhez nem kell sokat főzöcskézni.

Édes bundáskenyér

Az amerikaiak imádott „french toast”-ja is könnyedén kivitelezhető a mikróban, ráadásul az olajszagtól sem kell tartanod. A Pretty Prudent receptje.

Hozzávalók:

  • 1-2 szelet kenyér felkockázva
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 tojás
  • 3 evőkanál tej
  • 1 csipet fahéj
  • 1 csepp vaníliaaroma

Tetejére: juharszirup

Elkészítés:

  1. Olvaszd meg a vajat a bögrében, majd keverd bele a kenyérkockákat.
  2. Egy másik pohárban keverd össze a tojást, a tejet, a fahéjat és a vaníliát, majd az összemixelt folyadékot öntsd a kenyérre.
  3. Mikrózd legalább egy percig, majd további 10 másodpercekig szükség szerint.
  4. Bőségesen locsold meg juharsziruppal (még finomabb, ha már forrón egy kis vajat is dobsz rá!).
(Fotó: Pexels.com/Serena Koi)

Sajtos makaróni

Ha olyan ételekről van szó, amelyek felvidítanak, nem lehet kihagyni ezt az örök klasszikust sem. Az Ella Claire & Co. receptje.

Hozzávalók:

  • 1/3 bögre csőtészta
  • 1/3 bögre víz
  • 1/3 bögre reszelt cheddar sajt
  • 2 teáskanál tej

Elkészítés:

  • Egy nagyobb bögrében a tésztára öntsd rá a vizet, majd mikrózd 6 percig, megkeverve 1, 2 és 4 percnél is!
  • Add hozzá a reszelt sajtot, majd 30-45 másodpercig mikrózd úgy, hogy a sajt teljesen megolvadjon!
  • Keverd meg jól, és végül add hozzá a tejet is!

Édes-savanyú csirke

Elsőre meghökkentőnek tűnhet, de a kínai gyorsbüfék egyik klasszikusa is elkészíthető mikróban. A BBC Good Food receptje.

Hozzávalók:

  • 9 evőkanál ketchup
  • 3 evőkanál malátaecet (ha nincs, balzsemecet is jó)
  • 4 evőkanál barnacukor
  • 2 fokhagymagerezd darálva
  • 4 bőr és csont nélküli csirkemell felkockázva
  • 1 kis apróra vágott hagyma
  • 2 kimagozott és feldarabolt pirospaprika
  • 227 g konzervananász, lecsepegtetve
  • 100 g cukorborsó, durván szeletelve

Elkészítés:

  1. Egy nagy mikrohullámú edényben alaposan keverd össze a ketchupot, az ecetet, a cukrot és a fokhagymát a csirkével, a hagymával és a paprikával! Mikrózd 8-10 percig magas hőmérsékleten lefedetlenül, amíg a csirke el nem kezd főni és a szósz sistereg.
  2. Keverd hozzá az ananászdarabokat és a cukorborsót, majd tedd vissza a mikrohullámú sütőbe további 3-5 percig, amíg a csirke teljesen meg nem fő!

Banános angol puding

Megjött a kedved egy klasszikus brit ételhez? A BBC Good Food receptje. 

Hozzávalók:

  • 100g puhított vaj
  • 2 érett banán
  • 100g cukor
  • 100g önélesztős liszt
  • 2 teáskanál őrölt fahéj
  • 2 tojás
  • 2 evőkanál tej

Elkészítés:

  1. Tedd a vajat egy literes edénybe, majd 30-60 másodpercig olvaszd a mikróban! Másfél banánt pépesíts bele a vajba, majd add hozzá a cukrot, a lisztet, a fahéjat, a tojást és a tejet – keverd jól össze!
  2. A maradék banánt szeleteld fel és tedd a keverék tetejére, majd mikrózd magas hőmérsékleten további nyolc percig, amíg meg nem kel. Tálald melegen!

Áfonyás muffin

Nincs is jobb a nehéz napokon, mint egy muffin. Ha nincs kedved sütni egy egész tepsivel, ezt a tippet imádni fogod. A Kirbie's Cravings receptje.

Hozzávalók:

  • 1/4 csésze  liszt
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • egy csipet szódabikarbóna
  • 3 evőkanál tej
  • 1 evőkanál növényi olaj
  • 7 friss áfonya

Hozzávalók a mázhoz:

  • 1 evőkanál hideg sózatlan vaj apróra vágva
  • 1,5 evőkanál liszt
  • 2,5 evőkanál barna cukor
  • 1 teáskanál fahéj

Elkészítés:

  • Mixelj össze minden hozzávalót az áfonyák kivételével egy kis habverővel!
  • A keverékbe dobd bele az áfonyákat!
  • Egy kis tálban készítsd el a mázat, keverd az összetevőket egészen addig, míg a vajdarabokat be nem borítja a liszt, a cukor és a fahéj, majd ezeket a darabokat morzsold szét a muffintészta felett, egyenletesen eloszlatva!
  • Mikrózd nagyjából egy percig!
Mikrós ételeink még: 

Szuper ételek egyenesen a mikróból

Bögrében sült sütik 

Desszertek a mikróból


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.