Életforma.hu

GASZTRO

Minden cseppje dalol

Újpest peremén, egy ipartelepen működik Magyarország első olyan lepárló üzeme, mely kizárólagosan kézműves gint gyárt. Itt készül az Opera Gin Budapest, Magyarország prémium kategóriás London Dry ginje.

Abban is első a Magyar Ginmanufaktúra, hogy egy légtérben áll a lepárló üzem és az adóraktár, valamint a sárga-fekete vonallal szigorúan elválasztott kiskereskedelmi egység, amely számtalan rendezvény hangulatos helyszíne volt már az elmúlt egy évben.

A gin lepárlót miskolci cég készítette egyedi igények alapján. Fotó: Kormos Olga

A helyiségben található egyedi ginlepárlót egy miskolci pálinkafőző-specialista cég készítette el, s az első, kizárólag ginfőzésre létrejött kézműves manufaktúrából 2019 végén már a nyolcezredik palack került ki, noha induláskor a megkérdezett angol szakemberek úgy jósolták, a magyar piac mérete és fejlettsége alapján az első évben 5000 palack a reális. A lepárlóban maximális kapacitás mellett akár 240 liter főzet is el tudna készülni naponta, így ez sokáig nem lesz szűk a termeléshez.

Csak egyszerű gin-tonik, Kép: Kormos Olga

A hely varázsát nemcsak a bár és a főzde együttese, a minőségi koktélösszetevők kínálata és az egykori speakeasy-ket idéző hangulat adja, hanem az a kontraszt is, amit a zord külvilággal szemben nyújt az Opera Gin fogadótere. Az üzem nehéz, kétszárnyú kék fém ajtaja mögött másként telik az idő, sokak szerint olyan, mintha Narniába lépne a látogató, mikor meglátja maga előtt a falon a palackon is látható címkét százszoros nagyításban. A gin-fun alapítók sokáig keresgélték a tökéletes helyszínt, hiszen előírás, hogy egy lepárlóüzem 500 méteres körzetében sem oktatási intézmény, sem kórház nem lehet. Mikor ráakadtak az újpesti gyárépületre, egyből látták benne a spirituszt.

− Az amerikai filmek tanúsága szerint a szesztilalom idején is olyan szürke utcákban működtetek bárokat, ahol az ajtón belépve egy más világ, maga a pezsgő élet várta a betérőt – magyarázza Varsányi Ferenc.

Az ajtón túl egy másik világ, Kép: Kormos Olga

 

Belépéskor a látogató szeme egyből a hatalmas logóra szegeződik, nem véletlenül. Az Opera Gin a neoreneszánsz stílusú Magyar Állami Operaházról kapta a nevét, mely Budapest egyik ékköve az Andrássy úton. A ginfőzdét alapító Dámosy Bálint családja több generáció óta él az Operaház közvetlen szomszédságában. Az épületre néző konyhájukban végezték az első próbafőzéseket is. Az ikonikus épülethez való kötődés, valamint a gin ízvilágát adó tizenegy fűszer gazdagsága indokolta az alkotók tudatos döntését, hogy szakítottak a minimál dizájn alapelveivel, és nem féltek a kézműves gin kultúrára egyébként is jellemző túldíszítettségtől. Ahhoz természetesen már művészi stílusérzék és a Graphasel Design Studio elkötelezett munkája kellett, hogy a sok impulzusból egységes arculat képe formálódjon. Ennek az erőfeszítésnek a sikerét ismerte el a 2019-ben elnyert Red Dot-díj is.

− A brandcímke meghatározó színe a kék.  A kék pedig a mák és a levendula, ugyanakkor az éjszaka színe is, ami alkoholos italnál jó utalás egy hangulatos estére – mondja Varsányi Ferenc, a márka nagykövete a gin manufaktúra bemutatásakor s hozzáteszi: a nagykereskedők és az online italforgalmazók mellett most már a főváros legismertebb vendéglátóhelyei, szállodái és bárjai is kínálatukban tartják az Opera Gint.

A logó díjat is nyert. Kép: Kormos Olga

A címke fő motívumai három forrásból érkeznek, és sokszor a direkt megjelenítésen túl másodlagos jelentéstartalommal is bírnak. A márka eredettörténetét az Operaház egyes részletei, így például a világszerte ismert szfinx szobor és a homlokzat egyéb díszítő elemei, a vízköpő és a korlátsor képviselik. Ezt egészítik ki a kisföldalatti vonalának motívumai, a Zsolnay féle csempék és a megállót jelző tábla képe. Harmadik irányként a ginkovács legfontosabb eszköze, a szeszfőző, egyfajta „lélekmelegítő gépezetként” jelenik meg a címkén. Ugyanakkor a szeszfőző tornyai az Operaház orgonáiként is értelmezhetők a grafikán, attól függően, hogy a szemlélő tekintete a címke melyik tematikus területéről téved rá. A lepárló felszálló ágának kerek betekintő ablakai a fuvolák hanglyukaival azonos elrendezésűek, a szfinx valójában borókaágat morzsol, és a vízköpő fej pedig a főző kivezető nyílását idézi. Ezek a kettős jelentéstartalmú motívumok erősítik a grafika integritását. A Graphasel art direktora, Ördögh László, és vezető tervezője Szőke Péter virtuóz módon hozták egy tető alá a neobarokk, a szecessziós, a klasszicista, illetve az art nouveau, valamint a steampunk stílusjegyeit.

A terjeszkedés vidéken is folyamatos. Az Opera Gin eljutott a Vienna Gin Showra, és a londoni Junipaloozára is, miközben itthon is folyamatos szereplője a szakmai és a nagyközönségnek szóló rendezvényeknek.

Középen Varsányi Ferenc márka nagykövet, Kép: Kormos Olga

 

Az alapítók tudatában vannak, hogy nemcsak a saját márkájuk hírnevéért felelősek, hanem sokan a gin reneszánszának letéteményeseiként is tekintenek rájuk, hiszen az angolszász és a német piac után várható, hogy Magyarországon is robbanásszerűen nő majd az ital ázsiója. Éppen ezért, a patika tisztaságú, modern manufaktúra egyben látogatóközpont is, ahol a múlt század húszas éveit idéző kellékek között ismerkedhetünk a gin kultúrájával, az Opera Gin karakteréhez leginkább illő koktélokkal, az alapítók autentikus tálalásában, amelyektől az est végén úgy érezzük, mintha világ életünkben a gin lett volna a kedvenc röviditalunk.

A koktél, amiben házi mákszirup az egyik alkotóelem, Kép: Kormos Olga

A Kárpát-medencében egyébként ők az egyedüliek, akik – saját szóhasználatukkal élve -, hagyományos „macerátumot” készítenek. Tizenegy fűszert fürdőztetnek meg a vizes-alkoholos oldatban. A teljes receptúra természetesen titok, de annyit elárultak, hogy az elhagyhatatlan boróka mellett angyalgyökér, fahéj, szegfűszeg, koriander, a grapefruit héja, illetve a mák is ott lubickol. Igen, a mák is, ugyanis az alapítók szerettek volna olyan ízt is belecsempészni az Opera Ginbe, ami visszafogottan ugyan, de elegánsan utal a magyar virtusra. Így esett a választásuk a mákra, ami a gin alkotóelemeként igazi kuriózumnak számít. Az alapanyagok egyébként szinte egytől-egyig magyar termelőktől származnak, kivétel ez alól a kubeba-bors, amit Mexikóból kell rendelniük. De még így is hihetetlen kicsi a ginmanufaktúra ökológiai lábnyoma, amire azon túl, hogy kifejezett céljuk volt az alapítóknak, persze, hogy büszkék is a klímavédelemre szoruló bolygónk miatt.

Az immár rendszeres nyílt estek mellett zártkörű rendezvényeknek, céges eseményeknek, sajtótájékoztatóknak, fogadásoknak, forgatásoknak és bensőséges családi ünnepségeknek is adott már helyet.

Kép: László Márta

Március elseje Szent Dávid napja, Wales védőszentjének ünnepe. És mit tudunk mi magyarok Wales-ről a híres Arany János megénekelte bárdokon kívül? Nos, ott van például a póréhagyma, a nárcisz és mondjuk Jack Daniels és testvérei. Ezeket is bemutatta Caitlin Jones, a brit nagykövethelyettes, aki történetesen pont walesi származású!


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.