Életforma.hu

GASZTRO

Őszi álom - a sült körte!

Keresztlányom elképesztő lelkesedéssel ügyködik a konyhában! Ez egyik újítása, és igazán remek! Minden adott hozzá ilyenkor ősszel! Ha igazán kényeztetni szeretnéd a párodat, nosza! Ez biztos bejön - már ha ínyenc! Azt javaslom, emlékezz erre az oldalra, még karácsony környékén is jól jöhet!   

Hozzávalók:
Kép: Muladi Eszter

  • 1 nagy körte
  • 1 darab csillagánizs
  • 1 rúd fahéj
  • 0,5 kávéskanálnyi őrölt fahéj
  • 1 marék dió
  • 0,5 marék aszalt áfonya
  • 2-3 cl Amaretto vagy rum
  • 0,5 citrom
  • egy kevés méz

Elkészítés: 
Aprítsd fel az aszalt áfonyát, majd bő fél órára áztasd be az Amaretto likőrbe vagy a rumba. Melegítsd elő a sütőt 160 °C-ra. Hámozd meg a körtét, vágd ketté, magházát vedd ki. Nagyjából 3 ujjnyi vizet engedj egy lábasba, tedd bele a csillagánizst és a fahéjrudat. Együtt 10 perig lassú tűzön, fedő alatt forrald csendesen. Ezt követően add hozzá a fél citrom levét, rakd bele a félbevágott körtét a fűszeres főzetbe és további 8-10 percig párold lassú tűzön. Közben a diót daráld le, majd egy egy serpenyőben pirítsd meg. Add hozzá az őrölt fahéjat, a felaprított áfonyát, egy kevés mézet és egy keveset az áztatásból megmaradt Amaretto-ból. A megfőtt körtét tedd sütőbe, simítsd bele a diós tölteléket. Tedd be 20 percre a 160 fokra előmelegített sütőbe. Ha kész, kis mézet, esetleg felolvasztott csokoládét vagy mogyorókrémet csurgathatsz a tetejére, és megszórhatod egy leheletnyi fahéjjal.
Mennyei még belegondolni is! Jó étvágyat!
Ha imádod a körtét, ne tétovázz, itt másik remek recept!


Hogyan élvezd az édességeket anélkül, hogy szabotálnád a diétád?

Hogyan élvezd az édességeket anélkül, hogy szabotálnád a diétád? 

  Sokan úgy vélik, hogy a diéta és az édesség fogyasztása kizárják egymást. Gyakran hallani, hogy akik odafigyelnek a táplálkozásukra, le kell hogy mondjanak a cukorról és a csokoládéról. 
Hús nélkül is teljes az élet? A vegetáriánus életmód mögött

Hús nélkül is teljes az élet? A vegetáriánus életmód mögött 

Az utóbbi években tapasztalható növekvő érdeklődés a húsmentes táplálkozás iránt, ami részben etikai, részben pedig egészségügyi megfontolásokból fakad.
Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.