Életforma.hu

GASZTRO

Pácolt pulykasült - amerikai módra

Egyelőre a Hálaadás nálunk nem ünnep - és reméljük, ez így is marad -, viszont az amerikaiak igencsak értenek a pulykához, úgyhogy most onnan hoztunk nektek egy pulykasült receptet. Macerás, de a végeredmény mennyei. Karácsonyra is tökéletes.

A pulykasült minden amerikai film kedvenc hozzávalója.Főként, ha épp a Hálaadás a téma. Pont ezért jön egy vérbeli amerikai recept, eme jeles alkalomból.

Pácolt pulykasült - amerikai módra
Pácolt pulykasült - amerikai módra (Fotó: Depositphotos)

Hozzávalók egy 4-5 kilós pulykához

A páchoz: 

  • 4 liter víz
  • 20 dkg só
  • 30 dkg barna cukor
  • 2 dl juharszirup
  • 1 ek fekete bors
  • 1 tk egész szegfűszeg
  • 1 tk szegfűbors
  • 1 fahéjrúd
  • 6 babérlevél
  • 1 dl whiskey (vagy konyak, de el is hagyható)

Zöldségek a pulyka hasába ill. alá: 

  • 5 sárgarépa darabolva
  • 2 nagy hagyma szeletelve
  • 4 db szárzeller darabolva
  • 2 alma félbevágva (magházat eltávolítva)
  • 2 körte félbevágva (magházat eltávolítva)
  • 1/2 citrom (másik fele megy a vajba)
  • 1 fej fokhagyma
  • 6-7 ág kakukkfű
  • 5-6 zsálya levél
  • 4 rozmaring ág
  • 1 csokor petrezselyem

Fűszervaj:

  • 10 dkg puha vaj
  • 5-6 nagy zsályalevél apróra vágva
  • 4 rozmaringág
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1/2 citrom héja és leve
  • 2 ek kakukkfű apróra vágva
  • 1 ek só
  • 1 tk őrölt bors

Locsoláshoz: 

  •  5 dl húsleves (alaplé, vagy húsleveskockából nyert lé)

Elkészítés 

Forralj fel 1 liter vizet egy nagy edényben, amibe belefér a pulyka. Keverd bele a pác hozzávalóit. Addig kavargasd, amíg a só és a cukor teljesen fel nem oldódik, majd add hozzá a többi vizet és whiskey-t.

Ha nem konyhakész pulykát vásároltál, távolítsd el a belsőségeket, vágd le a nyakat a fejjel. (Ezekből remek mártás készülhet, a májat akár külön is megsütheted.) Tedd a pulykát a lábosba, fedd le és legalább 12-18 órán át pácold a hűtőszekrényben (az sem baj, ha tovább), és minimum egyszer a fordítsd meg a pulykát.

Aznap, amikor sütnéd a pulykát, vedd ki a pácléből, adj időt neki, hogy lecsöpögjön leszáradjon - legjobb egy rácsra tenni. Egy kis tálban keverd össze a fűszervaj hozzávalóit és habosítsd ki. A pulyka üregét töltsd meg a gyümölcsökkel, a répával, a zöldségekkel és a hagymák  felével. A maradékot oszlasd el a tepsiben, majd helyezd rá a pulykát és kösd össze a lábait. Alaposan kend be pulyka külsejét a fűszervajjal.

Fotó: Pinterest

Mehet a sütőbe és pirítsd 1 órán át. Ezt követően locsolgasd a húslevessel, amíg az el nem fogy. Süsd a pulykát még kb. 2–2 1/2 óráig. A lényeg, hogy a sütőben ne tedd a felső rácsra és ne használj magas hőfokot, mert ez egy hatalmas darab hús és lassan fog átsülni. Nem lehet az időt kispórolni belőle. Ha azt látod, nagyon pirul a teteje, fedd le alufóliával, de az ne érjen a húshoz, csinálj belőle egy 'sátrat'. A hagyományos   hústűvel szurkálós módszer segít annak eldöntésében, jó-e már a pulyka. Ha nem jön vér belőle, akkor rendben van.

Ha  kész, hagyd a pulykát 20 percig pihenni, mielőtt felvágod.

Tipp: Amerikában hagyományosan áfonyaszószt, édesburgonya pürét, vajas zöldbabot és/vagy zöldborsót adnak a pulyka mellé.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.