A pulykasült minden amerikai film kedvenc hozzávalója.Főként, ha épp a Hálaadás a téma. Pont ezért jön egy vérbeli amerikai recept, eme jeles alkalomból.
Pácolt pulykasült - amerikai módra

Hozzávalók egy 4-5 kilós pulykához
A páchoz:
- 4 liter víz
- 20 dkg só
- 30 dkg barna cukor
- 2 dl juharszirup
- 1 ek fekete bors
- 1 tk egész szegfűszeg
- 1 tk szegfűbors
- 1 fahéjrúd
- 6 babérlevél
- 1 dl whiskey (vagy konyak, de el is hagyható)
Zöldségek a pulyka hasába ill. alá:
- 5 sárgarépa darabolva
- 2 nagy hagyma szeletelve
- 4 db szárzeller darabolva
- 2 alma félbevágva (magházat eltávolítva)
- 2 körte félbevágva (magházat eltávolítva)
- 1/2 citrom (másik fele megy a vajba)
- 1 fej fokhagyma
- 6-7 ág kakukkfű
- 5-6 zsálya levél
- 4 rozmaring ág
- 1 csokor petrezselyem
Fűszervaj:
- 10 dkg puha vaj
- 5-6 nagy zsályalevél apróra vágva
- 4 rozmaringág
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 1/2 citrom héja és leve
- 2 ek kakukkfű apróra vágva
- 1 ek só
- 1 tk őrölt bors
Locsoláshoz:
- 5 dl húsleves (alaplé, vagy húsleveskockából nyert lé)
Elkészítés
Forralj fel 1 liter vizet egy nagy edényben, amibe belefér a pulyka. Keverd bele a pác hozzávalóit. Addig kavargasd, amíg a só és a cukor teljesen fel nem oldódik, majd add hozzá a többi vizet és whiskey-t.
Ha nem konyhakész pulykát vásároltál, távolítsd el a belsőségeket, vágd le a nyakat a fejjel. (Ezekből remek mártás készülhet, a májat akár külön is megsütheted.) Tedd a pulykát a lábosba, fedd le és legalább 12-18 órán át pácold a hűtőszekrényben (az sem baj, ha tovább), és minimum egyszer a fordítsd meg a pulykát.
Aznap, amikor sütnéd a pulykát, vedd ki a pácléből, adj időt neki, hogy lecsöpögjön leszáradjon - legjobb egy rácsra tenni. Egy kis tálban keverd össze a fűszervaj hozzávalóit és habosítsd ki. A pulyka üregét töltsd meg a gyümölcsökkel, a répával, a zöldségekkel és a hagymák felével. A maradékot oszlasd el a tepsiben, majd helyezd rá a pulykát és kösd össze a lábait. Alaposan kend be pulyka külsejét a fűszervajjal.
Mehet a sütőbe és pirítsd 1 órán át. Ezt követően locsolgasd a húslevessel, amíg az el nem fogy. Süsd a pulykát még kb. 2–2 1/2 óráig. A lényeg, hogy a sütőben ne tedd a felső rácsra és ne használj magas hőfokot, mert ez egy hatalmas darab hús és lassan fog átsülni. Nem lehet az időt kispórolni belőle. Ha azt látod, nagyon pirul a teteje, fedd le alufóliával, de az ne érjen a húshoz, csinálj belőle egy 'sátrat'. A hagyományos hústűvel szurkálós módszer segít annak eldöntésében, jó-e már a pulyka. Ha nem jön vér belőle, akkor rendben van.
Ha kész, hagyd a pulykát 20 percig pihenni, mielőtt felvágod.
Tipp: Amerikában hagyományosan áfonyaszószt, édesburgonya pürét, vajas zöldbabot és/vagy zöldborsót adnak a pulyka mellé.