Szenvedélyes spanyol ízek: pulykakolbászos paella
Hozzávalók 2 főre: 1 db vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 10 dkg Gallicoop pulykakolbász, 40 dkg pulykamell, 1 db kaliforniai paprika, 15 dkg ceruzabab, 4 db paradicsom, 30 dkg rizottórizs, 1 l húsleves (kockából is jó), csipet sáfrány, 1 tk pirospaprika, só, bors, 1-2 db babérlevél, olaj.
Egy nagy serpenyőben melegítsük fel az olívaolajat, dobjunk rá egy fej apróra vágott vöröshagymát és 3 gerezd fokhagymát. Ha kicsit lepirul, mehet rá 10 dkg karikára vágott pulyka páros kolbász és 40 dkg felkockázott pulykamell, 1 apró kockára vágott kaliforniai paprika, 15 dkg ceruzabab és 4 apróra kockázott paradicsom. Szórjunk rá 30 dkg rizottórizst, öntsük fel 1 liter húslevessel, tegyük bele egy csipet sáfrányt, 1 tk pirospaprikát, sót, frissen őrölt borsot, 1-2 babérlevelet. Főzzük készre a rizst, rázogatva, apránként hozzáöntve a húslevest. Apróra vágott petrezselyemmel és citromkarikával tálaljuk.
Egy igazán vitamindús toszkán saláta: a panzanella
Hozzávalók 2 főre: egy nagy szelet szikkadt kenyér, 2 gerezd fokhagyma, 20 dkg pulykamell, só, bors, rozmaring, kakukkfű, 10-15 db olajbogyó, 5 db koktélparadicsom, olaj, 1 cs. mozzarella, 4 levél jégsaláta, 1-2 ek. balzsamecet, olaj.
Serpenyőben olívaolajat hevítünk, amibe rozmaringot és a kakukkfüvet teszünk, majd a nagyobb kockára vágott, szikkadt kenyeret átforgatva aranybarnára pirítjuk benne. A kenyeret félretesszük egy tálba, a fűszereket kivesszük a serpenyőből. Felhevítjük a maradék olajat, amibe mehet 2 gerezd fokhagyma, és a felkockázott pulykamell. Sózzuk, borsozzuk, olívabogyót is dobhatunk rá. Ha a hús szaftosra sült, a serpenyő egész tartalmát a lepirított kenyérre öntjük. Néhány szem koktélparadicsomot 1 percig forgatunk a jó forró serpenyőben, amíg kicsit megpuhul, majd az is mehet a tálba. Utána mozzarellát teszünk hozzá és tépett salátaleveleket. A maradék fűszeres olívaolajjal és balzsamecettel locsoljuk meg tálaláskor.
Gyerekek kedvence: pulykás lasagne falatok
Hozzávalók 4 főre: 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 50 dkg pulyka darált hús, oregano, só, bors, 1 ek sűrített paradicsom, 40 dkg hámozott, darabolt konzerv paradicsom, 1 doboz lasagne lap, 1 cs. mozzarella, olaj, saláta.
Egy fej hagymát és 3 gerezd fokhagymát felaprítunk és olívaolajon megdinsztelünk. Sózzuk, borsozzuk. Hozzáadunk 50 dkg pulyka darált húst, és kevergetve megpirítjuk. Ha kész, oreganóval fűszerezzük és hozzákeverünk 1 ek sűrített paradicsomot, 40 dkg hámozott, darabolt paradicsomkonzervet és 20 percig főzzük. Közben a lasagne lapokat (1 doboznyit) 5 perc alatt előfőzzük, majd széles csíkokra vágjuk. Egy muffin tepsi mélyedéseit megkenünk olajjal, és kibéleljük a tésztacsíkokkal. Beletöltjük a tölteléket, egy-egy falatnyi mozzarellát teszünk a tetejére (25 dekányit osztunk szét) és 20 perc alatt megsütjük. Friss salátaágyon tálaljuk.