Személyenként egy pisztrángot veszünk. A halakat megmossuk, sózzuk, borsozzuk hasukba citromkarikákat, fokhagymakarikákat, friss kakukkfüvet tömködünk, majd 30 percre betoljuk a 200 fokos sütőbe, félidőben megfordítjuk.
Közben elkészítjük a főzött majonézt.
Hozzávalók:
- 2 tojás sárgája
- 2 dkg vaj
- fél citrom leve (vagy egy kicsit kevesebb)
- fél kávéskanál só
- 1-2 teáskanál méz
- 0,5-1 evőkanál jó minőségű mustár
- 3 dl tejföl
- esetleg ha túl savanykás, 1-3 mokkáskanál porcukorral édesíthetjük
Egy nagyobb lábosban vizet forralunk, ebbe illesztünk egy eggyel kisebb méretű lábost. A tejföl kivételével az összes hozzávalót egy kisebb lábosba tesszük, és vízgőz felett kézi habverővel kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik. A vízgőzről levesszük, kicsit kihűtjük, majd apránként hozzákeverjük a tejfölt. Az elkészítése nem tart 15 percnél tovább, és az íze és az állaga is tökéletes! Mindenkinek ajánlható, aki valami okból nem eszi a nyers tojással készült ételeket.
Nagyon egyszerű a fokhagymás petrezselymes öntet elkészítése is, csupán apróra vágott petrezselymet és sok zúzott fokhagymát keverünk egy kevés olívaolajba, majd ezt kenhetjük a kisült pisztrángokra.