Életforma.hu

GASZTRO

Részeges Izidor

Nagyjából kétmillió kalóriát tartalmaz egy adagja, de ha csak egy süteményt kóstolsz az ünnepek alatt, hát ez legyen az! Nincsenek szavak, amikkel hűen le lehetne írni, hogy mennyire jó.

Kép: ahogyeszikugypuffad.blogspot.com

Hozzávalók:

A tésztához:

15 dkg vaj

1 tasak sütőpor

5 dkg finomliszt

10 dkg darált dió

15 dkg porcukor

5 db tojás

20 dkg sárgabaracklekvár

A diókrémhez:

20 dkg darált dió

10 dkg porcukor

2-3 ek. tej

0,5 dl rum vagy rumaroma

 

 

 

A kakaós krémhez:

30 dkg vaj

0,3 dl rum vagy rumaroma

2 ek. kakaópor

15 dkg porcukor

10 dkg mazsola

A mázhoz:

10 dkg vaj

10 ek. cukor

5 ek. kakaó

Elkészítés:
A tésztához habosra keverjük a tojások sárgáját a vajjal és a porcukorral. A diót a liszttel és a sütőporral összeforgatjuk, a tojásos krémhez kanalazzuk. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, majd óvatos mozdulatokkal a masszához forgatjuk. Sütőpapírral bélelt, 30x36 cm-es tepsiben elsimítjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal 25-30 percig, tűpróbáig sütjük. Amint kihűlt, a tésztára kenjük a lekvárt. Hideg helyre tesszük. A diókrémhez valókat kikeverjük, csak annyi tejet adunk hozzá, hogy nedves késsel a lekváros tésztára tudjuk kenni.

A kakaós krémhez a vajat, a porcukrot és a kakaót simára keverjük, a rummal ízesítjük, a mazsolát is beleszórjuk. Egyenletesen a diós krémre simítjuk. Hideg helyen dermedni hagyjuk. A mázhoz valókat összeforraljuk, és még melegen a jól megdermesztett kakaós krémre kenjük. Amint kissé szilárdulni kezd a máz, vékony zsineggel káró alakban bejelöljük a szeleteket, úgy, hogy a kakaós-mazsolás krémet ne nyomja össze. Tálaláskor meleg vízbe mártott késsel vágjuk fel a szeleteket.

Vizes piskóta- kezdőknek is
Bár a kezdő háziasszonyok a kész tortalapokat és piskótatekercseket vásárolják meg nagy előszeretettel, a házi friss változatának nincs párja. Próbálja ki, ízleni fog!

https://www.eletforma.hu/kitchen-aid


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.