Hozzávalók
3 deka élesztő
1 deci langyos tej
50 deka finom liszt
25 deka sertés zsír
(vagy margarin)
20 deka reszelt sajt
2 tojássárgája
1 doboz tejföl vagy kefír
(illetve annyi, amennyivel puha, de gyúrható tésztát kapunk)
só
Elkészítése
Az élesztőt a langyos, cukrozott tejben felfuttatjuk. A lisztbe belemorzsoljuk a zsiradékot, hozzáadjuk a megkelt élesztőt, 15 deka reszelt sajtot, sót, a tojássárgáját és annyi tejfölt vagy kefírt, hogy rugalmas, de gyúrható tésztát kapjunk.
Harminc percig pihentetjük a hűtőben, majd kinyújtjuk, és hajtogatjuk. A nyújtás-hajtogatás műveletét még 2-szer megismételjük, ettől lesz majd leveles a pogácsa. A harmadik hajtogatás után ujjnyi vastagra kinyújtjuk, kis pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, a tetejét tojással megkenjük, és rászórjuk a maradék sajtot.
A tepsiben egymás mellé sorakoztatjuk őket, majd előmelegített sütőben, közepes lángon megsütjük. Vigyázat! Sütés közben felfelé növekedik, de közben oldalra is borul, innen kapta a nevét is.
Ne törődjünk vele, ha egy kicsit „szédült” és szétdűlt. Nagyon finom!