Életforma.hu

GASZTRO

Serpenyős lazac zsázsával, puliszkakockával és kapribogyóval

A  lazac és a kapribogyó már így kettesben is különleges páros, ám hármasban a rusztikus puliszka - vagy hívhatjuk polentának is - igazi különlegesség: a pikáns fűszeres halhoz igazi telitalálat a semleges, remekül variálható köret. Tökéletes kombináció!

Hozzávalók

(6 adag elkészítéséhez)

● 25 deka puliszka (kukoricadara)

● 5 deka liszt

● 3 evőkanál olívaolaj

● 1 evőkanál

● 6 lazacfilé bőr nélkül

(darabonként kb. 14 deka)

● 20 deka megmosott zsázsa

(a vastagabb szárakat vágjuk le)

● 2 evőkanál sós vízben pácolt kapribogyó leszűrve

● néhány csepp frissen facsart citromlé

Elkészítés

A puliszka elkészítéséhez forraljunk fel 4-5 deci vizet sóval és egy evőkanálnyi kukoricadarával. Öntsünk hozzá lassan, folyamatos kevergetés mellett (hogy ne csomósodjon) még 20 deka kukoricadarát. Kevergessük folyamatosan, majd vegyük a hőfokon alacsonyabbra, és főzzük 45 percig állandó kevergetés mellett. Amikor az edény alján keletkezett réteg leválik, kész van a puliszka. Borítsuk rá egy nagyobb vágódeszkára, formázzuk vizes késsel laposra, és hűtsük ki. Vágjuk fel 1,5 centis kockákra, forgassuk meg lisztben, majd kevés olajon süssük addig, amíg egy kis színt kapnak. Ha elkészült, tartsuk melegen.

Melegítsük elő a sütőt (villany: 190 fok, légkeveréses: 170 fok, gáz: 5-ös fokozat). A megmaradt olajat melegítsük fel egy teflonserpenyőben, és süssük meg a lazacfilék mindkét oldalát, amíg aranyszínűek lesznek. Sózzuk-borsozzuk. Ezután helyezzük át egy tepsire, és 8-10 percig süssük tovább a sütőben. Egy fogpiszkálóval ellenőrizhetjük, hogy a hal mikor készült el: szúrjuk bele a lazacba – ha könnyedén, ellenállás nélkül beleszalad a húsba, akkor kivehetjük a sütőből, és félretehetjük.

Ízesítsük a zsázsát egy kis olívaolajjal és néhány csepp citromlével. Tálaláskor helyezzük tányérra a filéket, szórjunk rájuk a puliszkakockából és a kapribogyóból, majd tegyünk mellé egy marékkal a zsázsából.

                                                                      BORAJÁNLÓ

Katona RIANÁS CHARDONNAY 2013 – száraz fehérbor

Egy friss, élénk savakkal, szép testtel rendelkező gyümölcsös chardonnay-t ajánlunk ehhez a könnyű, de komplex íz világú halételhez. A chardonnay virágos jegyei, savtartalma jól párosul a kapribogyóval és a lazaccal. Balatonboglár gazdag talaja és az öreg tőkék mélyre nyúló gyökerei olyan ízekkel gazdagítják ezt a chardonnay-t, ami ámulatba ejtően koronázza meg ezt az ételt

Információk:

Fajta: Chardonnay 100%

Évjárat: 2013

Termőhely: Balatonboglári Borvidék

Érlelés: reduktív

Alkohol: 12% vol

Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 11-12 Celsius-fok

Ajánlott fogyasztói ár: 1800 Ft

További információ: www.katonaborhaz.hu

 

Életforma-tippek

Aki szereti megadni a módját a borivásnak, annak egy szép boros szettet ajánlunk. A dekoratív tárolódobozban van egy bortartó, egy cseppfogó gyűrű, egy kitöltő, egy dugóhúzó, egy csomagolásbontó, két dugó és egy hőmérő. Az ára 7.990 forint.

Borozáshoz még sok más egyéb dolgot is találhatsz az Életforma Shopban!

További Életforma-receptek itt!

Érdekes vásárlói elemzések

és a receptekhez szükséges alapanyagok akciós árai

a Mindenár.hu

rendszeresen frissülő oldalán!

Áruházválasztóval!


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.