Életforma.hu

GASZTRO

Sonka- és tojásmaradékok újrahasznosítása

A nagyböjt időszaka után túl vagyunk ismét egy nagy „evés-ivás ünnepen is. Előfordulhat, hogy túlméreteztük az adagokat, és most nem tudunk mit kezdeni a maradékokkal. Ha unjuk már enni a hagyományos formában, kidobni meg luxus lenne, van néhány jó ötletünk a sonka- és tojásmaradékok „újrahasznosítására.

Íme, néhány tippünk!

Rakott tészta

A sonkamaradékokat (különösen, ha száraz) feldaraboljuk, majd 2 dl tejföl, 2-3 egész nyers tojás, 10 dkg sajt, bors keverékébe forgatjuk.

Kifőzünk kb. fél kiló tésztát (legjobb a csavart, esetleg a kockatészta), majd megforgatjuk az előbbi masszában, és tűzálló kivajazott tálba tesszük. Egy két darabka margarint még dobhatunk rá, zsiradékként. A tetejére reszelhetünk még sajtot, majd kb.20 percre forró sütőbe tolva, mérsékelt lángon megsütjük.

Egy kis tejföllel, ízlés szerint ketchuppal tálaljuk. Ízletes, gyors ebéd vagy vacsora is lehet.

Sonkás tekercs

Hozzávalók: 35 dkg mélyhűtött leveles tészta, 1,25 dl tejföl, 1 tojássárgája + 1 tojás, 20 dkg főtt füstölt sonka, 4 főtt krumpli, őrölt fekete bors, 1 kk. majoránna; a tetejére: 1 tojás, köménymag.

Elkészítése: A leveles tésztát szobahőmérsékleten felengedjük. A tejfölben elkeverjük a tojást, a tojássárgáját. A sonkát felkockázzuk, a meghámozott krumplit lereszeljük. Egy lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát 3 mm vastagra, és a 2/3-ad részét bekenjük a tejfölös-tojásos krémmel. Meghintjük a sonkával és a reszelt burgonyával, sóval, borssal, majoránnával fűszerezzük, és óvatosan feltekerjük. A tekercs két szélét alágyűrjük, és egy kizsírozott, sütőpapírral bevont tepsibe tesszük. Megkenjük felvert tojással, meghintjük köménymaggal, és 210 fokra előmelegített sütőbe téve kb. 40 perc alatt aranysárgára sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd felszeleteljük, és tálaljuk. Elmaradhatatlan kísérője a sör.

Sonkás palacsinta

Normál palacsintatésztát készítünk, a ledarált vagy apróra vágott sonkamaradékot beleforgatjuk, és kisütjük. Ha vacsorára fogyasztjuk, készíthetünk mellé fokhagyma-  vagy gombamártást is.

A kész palacsintákat meg is tölthetjük a megmaradt és ledarált sonka-, pörkölt- vagy éppen tojásmaradékokkal. Egy kis tejföllel, sajttal leöntve, tűzálló tálba téve, kissé átgyengítjük a sütőben.

Rakott krumpli sonkával

Készíthetünk majdnem hagyományos rakott krumplit is a főtt tojásokból és sonkákból. A sonkák alá azonban tegyünk egy-két fej vöröshagymát, melyet egy kis olajon megpirítunk, és a zsiradékkal együtt tesszük a többi anyaghoz. Gazdagon leöntjük tejföllel.

Sonkaszelet sörtésztában

Hozzávalók: 40 dkg főtt füstölt sonka, 2 tojás, 3 dl világos sör, 12 dkg liszt, 5 dl olaj, 1 fejes saláta.

Elkészítése: a fejes salátát leveleire szedjük, gondosan megmossuk, és megszárítjuk. A főtt sonkát 3-4 milliméter vastag szeletekre vágjuk. A sört simára keverjük a liszttel, a tojások sárgájával, majd óvatosan hozzákeverjük a tojásfehérjékből vert habot. A sonkaszeleteket megforgatjuk a sörtésztában, és forró olajban mindkét oldalukat megsütjük, majd lecsepegtetjük. A salátaleveleket tálra rendezzük, és elhelyezzük rajtuk a sonkaszeleteket. Köretként burgonyasalátát, akár majonézes burgonyát is adhatunk.

Sonkás-sajtos csiga

Hozzávalók: 20 dkg margarin, 30 dkg liszt, 1 kk. só, 1 dl tejföl, 2,5 dkg élesztő; a töltelékhez: 15 dkg reszelt sajt, 15 dkg darált sonka, 1 ek. tejföl, 1 tojás.

Elkészítése: a tésztához valókat jól összedolgozzuk. Legalább 1 órát hagyjuk a hűtőben állni, vagy másnapra is eltehetjük. Közben összekeverjük a reszelt sajtot, a darált sonkát, a tejfelt és a tojást. A tésztát lisztezett deszkán 1/2 cm vastagságú téglalappá nyújtjuk. Rákenjük a tölteléket, és szorosan feltekerjük. A rudat 1/2 cm-es szeletekre vágjuk, a szeleteket margarinnal kikent sütőlapra helyezzük, és a megmaradt sajtreszelékkel megszórjuk. Előmelegített sütőben világosra sütjük (kb. 15-20 perc). Megjegyzés: nagyon finom, főleg frissen. Kitűnő vendégváró, és nem bonyolult.

Töltött tojás - főzelékekhez

Ha nincs kedvünk simán megenni a főtt tojást, akkor azt félbevágva, és a sárgáját kikotorva egy kis ételízesítővel, borssal, mustárral, egy kevés margarinnal, egy fej apróra vágott vöröshagymával fűszerezve töltsük vissza a főtt fehérjébe. Mindenféle főzelék mellé kitűnő „feltét”.

Tojáspörkölt

Egy nagy fej vöröshagymát olajon megpirítunk, egy csipetnyi pirospaprikával megszórjuk, és beletesszük a 4-8 darabra vágott főtt tojásokat. Borssal, ételízesítővel fűszerezzük, mintegy5 percig sütjük. Főzelékekhez kínáljuk.

Sonkás-tojásos szendvicskrém

Apróra vágjuk a sonkát, a főtt tojásokat és egy fej hagymát. Mustárral, sóval, friss petrezselyemmel, borssal, egy kanál tejföllel és egy diónyi vajjal vagy margarinnal összekeverjük. (esetleg turmixoljuk).

Melegszendvicsnek, sajttal megszórva kitűnő vacsora. De akár a reggeli asztalra vagy tízóraira is kitűnő friss zsemlébe, kenyérszeletekre, egy szelet paprikával paradicsommal vagy retekkel.

Egyszerű ötletek, s talán nem is ismeretlenek a legtöbb háziasszony előtt. De lehet, hogy nem mindig jutnak eszünkbe a temérdek maradék láttán. Alapötletek, melyek egy kis fantáziával tovább variálhatók.

Jó étvágyat!


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.