Életforma.hu

GASZTRO

Új magyar sütemény született - Egy falat mennyország

A magyar cukrászokat a Biblia ihlette. A világ hívő közössége Budapestre figyel szeptember 5-12 között. Ismét a magyar főváros ad otthont a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak, amely a római katolikus egyház világméretű eseménye. Erre az alkalomra hirdetett pályázatot a Magyar Cukrász Ipartestület. Az egyik legfontosabb feltétel az volt, hogy olyan alapanyagokat használjanak a cukrászok, amelyek a Bibliában is megjelennek.

A római katolikus hívők nemzetközi találkozóját utoljára 1938-ban rendezték Magyarországon. 83 év után ismét Budapest ad otthont a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak, amely emberek tízezreit vonzza a magyar fővárosba.  Az eseményre a vendéglátók, ezen belül a cukrászok is kiemelt figyelemmel készülnek. A Magyar Cukrász Ipartestület pályázatot írt ki egy új sütemény megalkotására.

Az  új recept egyik legfőbb kritériuma az volt, hogy a sütemény meghatározó ízének kialakításában olyan alapanyagokat használjanak a cukrászok, amelyek a Bibliában is megjelennek. Ilyen például a füge, a datolya, a gránátalma, a szeder, a mandula, a dió, a pisztácia, a bab, vagy az olívaolaj. A tervezés során ügyelniük kellett a cukrászoknak arra is, hogy alkotásuk a rendezvény jellege miatt egyenként csomagolható és hűtés nélkül is tárolható legyen.

A döntősök (Fotó: Ambrus Marcsi)

Az első fordulóból az ítészek hét süteményt juttattak be a döntőbe.

  • Fügés keksz - Andrész Petra, Andrész Cukrászda, Biatorbágy
  • Mandulás szedres kocka - Benczur Sándor, Marcipán Cukrászda, Hódmezővásárhely
  • Názáret - Czömpöly Eleonóra, Cake Art Cukrászat, Táplánszentkereszt
  • Egy falat mennyország - Karl Zsolt, Karl Cukrászda, Dunaharaszti
  • A szeretet íze - Márkus Beáta, Bejó Cukrászda, Békéscsaba
  • Szent Erzsébet rózsái - Vadócz Jenő, Promenád Kávéház, Balatongyörök
  • Hála - Csuta Rita, Csuta Cukrászda, Csákvár
„A zsűrit komoly feladat elé állították a versenyzők, mivel mindegyik döntős sütemény igazi kuriózum volt. Mindegyik termék más és másféleképpen közelítette meg a témát, így még nehezebb volt a döntés" – értékelt Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület elnöke.

 

A pályázat győztese

A nyertes Karl Zsolt cukrászmester lett,  Egy falat mennyország nevű süteményével. Az értékelés szerint jól ötvözte termékében a magyar cukrászhagyományokat a Bibliában is megjelenő alapanyagokkal. A Pozsonyi tésztába csomagolt, gazdag, gyümölcsös töltelékkel készült sütemény minden kritériumnak megfelelt és a bírálók véleménye szerint jól tudja bemutatni a magyar cukrászati hagyományokat a külföldről érkező vendégek számára is.

A nyertes Karl Zsolt cukrászmester Egy falat mennyországgal (Fotó: Ambrus Marcsi)

Igazi kánaáni kalács

Az "Egy falat mennyország"-ban  a narancsos ízvilág mellett megjelenik a mandula, a füge, a datolya, a szilva, a sárgabarack és a méz is. A kongresszus nyitómiséjén elsőként közel 1300 elsőáldozó gyermek fogja megkapni ezt a süteményt.

Szeptembertől a cukrászdában a nyertes süti

A kongresszus hivatalos süteményét szeptember 3-tól remélhetőleg minél több cukrászdában kínálják majd a vendégeknek. A receptet nyilvánossá teszik, annak vállalásával, hogy a jelentkező cukrászdák  egy alkalommal a rendezvény ideje alatt, egy szentmise után karitatív módon megvendégelik a misén résztvevő hívőket a székhelyük környékén lévő templomnál.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.