Tavaly márciusban Gillian Dixon nekilátott angliai otthonában elkészíteni a szokásos vasárnapi marhasültet, amikor arra lett figyelmes, hogy a megszokott kellemes illatokat egyszerűen nem érzi.
Az 53 éves nő igazán akkor kezdett kétségbe esni, amikor elfogyasztotta az első falatot az omlós húsból; nem érezte az ízeket sem!
Dixon csak később tudatosította, hogy mi is történt vele: ő is a Covid-19 első áldozatai közé tartozott, akik hosszú időre, akár egy évre is elvesztették teljes íz és szagérzékelésüket.
Dixon és sorstársai most egy nem várt helyről kaptak segítséget: Ryan Riley brit szakács olyan recepteket készített több hónapos alapos kutatómunka és kísérletezgetés után, melyből azok számára is élvezetes ételek készülhetnek, akik a betegség következtében elvesztették szag-, és ízérzékelésüket.
A Ryan Riley által társszerzőként jegyzett szakácskönyv, a „Taste & Flavor” olyan ízkombinációkkal, textúrákkal és egyéb látványelemekkel kísérletezik, melyek alkalmasak lehetnek arra, hogy a szag és ízérzékelésüket elvesztett korábbi Covid betegeknek segítsenek kiváltani, és felidézni a korábban megélt élményeket, ízeket és szagokat.
"Az egész arról szól, hogy extra érzékszervi izgalmakat adjunk az ételekhez" - mondta Kimberley Duke, Riley legjobb gyermekkori barátja, séftárs az ingyenesen letölthető különleges szakácskönyvről.
Külön figyelmet fordítanak például az egyes ételek látványvilágára. "Soha ne felejtsd el, hogy valójában milyen sokat "falunk" a szemünkkel" - mondta Riley.
A táplálkozástudomány legkülönfélébb területeinek szakértőivel konzultálva a szerzőpáros olyan különleges textúrájú, látványos, élénk színű, és karakteres, egyben meghökkentő ízvilágú ételeket kreáltak, melyek – reményeik szerint – mindenkit meg fognak érinteni; zöldséges ananászos taco, umami (az ilyen alapanyagokban, például a paradicsomban az alapvető édes, savanyú, sós és keserű íz mellett az úgynevezett „ötödik íz” is megtalálható) keksz, vaníliával, kardamommal, málnával és rózsa sziruppal nyakon öntve – és ez még csak a bemelegítő.
A könyv számos receptje Barry Smith, a londoni egyetem észleléskutató központjának társigazgatójának munkáján alapul. Smith és munkatársai azt kutatják, hogy a covid-19 milyen módon változtathatja meg az ember érzékszerveit.
A Covid-19 a szag- és ízzavarok három fő típusát okozhatja, mondta Smith: parosmiát, amely torz ízérzékelést és szaglást eredményez; anosmiát, amely a szag és ízérzékelés részleges vagy teljes elvesztését jelenti; és a fantoszmiát, amely egyfajta hallucinációt okoz, már, ami a szaglást és ízérzékelést illeti.
Ugyanakkor az ízérzékelésünk nagyban, meglepő módon mintegy nyolcvan százalékban függ a szaglásunktól; ezért is van az, hogy aki elveszti a szaglását, és a Covid betegek ilyenek, azok az ízérzékelésüktől is megfosztatnak, egyfajta járulékos következményként.
A Covid által megbetegedett emberek mintegy 65 százaléka valamilyen szag-, vagy ízzavart tapasztal a betegsége során, mondta Smith, hozzátéve, hogy az esetek 10 százaléka hosszú távú, 3 százaléka pedig nagy valószínűséggel állandó jelegű.
"Az embereket mindez frusztrálja, kifejezetten lehangoltak lesznek, ha elveszítik a szaglásukat" - mondta Smith, hozzátéve, hogy ez alapvetően befolyásolja a mentális állapotukat is.
A cikkben előbb említett háromféle szag, és ízérzékelési zavart alapvetően úgy próbálják meghaladni a szakácskönyv készítői, hogy előtérbe helyezik az úgynevezett umami-gazdag elemekkel - mint a gomba, sajt és szójaszósszal - történő főzést; ezek az alapanyagok ugyanis képesek aktiválni az étel többi ízét - mondta Smith.
A pár napja megjelent szakácskönyv összesen 17 receptet tartalmaz, és gyakorlatilag mindazt a feje tetejére állítja, amit eddig az ízekről, de legalább a főzésről tudtunk - mondta Riley.