Életforma.hu

GASZTRO

Szépséges Gyümölcsös desszertek

Szépséges desszertek piros gyümölcsökkel!  Az Epres túrótorta, a Málnás túrókrémkehely és a Piros gyümölcskocsonya-desszert vaníliafagyival receptje:                    

Epres túrótorta

Hozzávalók: 20 deka liszt, 20 deka porcukor, 10 deka étcsokoládé, 5 tojás, 7 deka vaj, 1 csomag vaníliás cukor, csipet só. A krémhez: 25 deka túró, 25 deka friss eper, 10 deka porcukor, 3,5 deci tejszín, 0,5 deci rum, 1 citrom leve, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csapott evőkanál zselatin. A díszítéshez: 20 deka eper, 1,5 deci tejszínhab.

Elkészítése: a tojássárgákat habosra keverjük a vajjal, a por- és vaníliás cukorral és a csipet sóval, hozzáadjuk a lisztet és a vízfürdő felett folyósra olvasztott csokoládét. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és finoman hozzákeverjük a masszához. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, majd előmelegített sütőben, 180 Celsius-fokon készre sütjük. A kisült tortalapot kihűtjük, és három részre vágjuk. A túrót kikeverjük a por- és vaníliás cukorral, a rummal és a citromlével. A tejszínt felverjük, hozzáadjuk a kevés vízben, kis lángon feloldott, langyos zselatint, majd az egészet beleforgatjuk a túrókrémbe. A tortaformába visszahelyezzük az első tortakarikát, a krém felét rákenjük, megszórjuk eperdarabokkal. Rátesszük a másik tortakarikát, és a maradék krémet rásimítjuk. Erre is rakunk tetszés szerint eperdarabokat, végül ráhelyezzük az utolsó tortalapot. Bevonjuk tejszínhabbal, és tetejét eperszemekkel díszítjük.

Málnás túrókrémkehely

Hozzávalók: 50 deka tehéntúró, 50 deka friss málna, 2 deci tejszín, 15 deka porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 tojás, 10 darab babapiskóta.

Elkészítése: a túrót áttörjük, belekeverjük a porcukrot, a vaníliás cukrot és a tojássárgáját, a megmosott és lecsepegtetett málnát (néhány szemet meghagyunk dísznek), végül lazán a felvert tojásfehérjét. A tejszínt kemény habbá verjük. Fagylaltkelyhek aljára babapiskótát tördelünk, majd ráhalmozzuk a málnás túrókrémet. Tetejüket tejszínhabbal és málnaszemekkel díszítjük. Lehűtve kínáljuk.

Piros gyümölcskocsonya-desszert vaníliafagyival

Hozzávalók: 30 deka piros ribizli, 10 deka fekete ribizli, 25 deka málna, 20 deka meggy, 15 deka porcukor, 0,5 deci piros ribizlilé, 5 deka étkezési keményítő, 1 deci tejszín, vaníliafagylalt.

Elkészítése: a gyümölcsöket megtisztítjuk, majd a málna, a fekete és a piros ribizli, valamint a kimagozott meggy felét egy főzőedénybe tesszük. Hozzáadjuk a gyümölcslevet, és néhány percig folytonos keverés mellett összefőzzük. Ha kihűlt, szitán átpasszírozzuk, majd újra felforraljuk. Kevés lével elkevert étkezési keményítővel besűrítjük, és többször felfőzzük: a lének szép átlátszónak kell lenni. Óvatosan belekeverjük a maradék gyümölcsszemeket, felforraljuk, és lehűtjük. Kis tálkákba elosztjuk, tálaláskor a tetejüket keményre vert tejszínhabbal díszítjük, és
vaníliafagylalttal kínáljuk.

A cikk a Konyha&Fürdő magazin 2009/3. számában jelent meg.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.