Életforma.hu

GASZTRO

Színes és rafinált ételek

A színes, a tányéron rafináltan elrendezett étkek harmonikus látványa pozitívan befolyásolja az asztalhoz ülők lelkiállapotát, gerjeszti a kulináris élvezet iránti vágyat, felerősíti a jókedvet és az életörömöt.

Zöldspárgás sárga tőkehal

Hozzávalók: 60 deka sárga tőkehalfilé (tonhallal is helyettesíthető), 60 deka
zöldspárga, 3 evőkanál citromlé, 3 tojássárgája, 2 deci tejszín, 10 deka vaj, só, őrölt bors, 1 evőkanál friss, durvára vágott tárkonylevél, cukor.

Elkészítése: a szeletekre vágott halat sózzuk, borsozzuk, majd a citromlével megöntözzük, és körülbelül fél órára hűtőbe tesszük. A megtisztított spárgát cukros-sós-citromos vízben néhány percig roppanósra főzzük. A tojássárgákat a tejszínnel (gőz fölött) pár perc alatt összefőzzük, sózzuk, borsozzuk, pici tárkonnyal és citromlével ízesítjük, majd 2 deka vajjal mártássá keverjük. A halszeleteket a maradék vajon mindkét oldalukon átsütjük, tálra rakjuk, mellétesszük a spárgát, és leöntjük a mártással. A maradék tárkonnyal díszítjük. Párolt rizzsel kínáljuk.

Sült csirkecombok paradicsomos babbal

Hozzávalók: 6 egyenlő nagyságú csirkecomb, 8 db mogyoróhagyma, 60 deka paradicsom, 1 doboz nagy szemű fehér bab, 3 gerezd zúzott fokhagyma, 1 ág friss rozmaring, 1 evőkanál apróra vágott bazsalikomlevél, 6 evőkanál olívaolaj, 1,2 deci száraz fehérbor, 1,2 deci paradicsomlé, 1 deci víz, ízlés szerint só, őrölt fehér bors, édesnemes őrölt pirospaprika.

Elkészítése: a csirkecombokat sózzuk, borsozzuk, majd egy sütőedényben a fele olívaolajat és 1 deci vizet aláöntve, lefedve pirosra sütjük. A hagymákat ketté, a paradicsomokat cikkekre vágjuk, a babot leszűrjük, és hideg vízzel leöblítjük. A megmaradt olívaolajon megsütjük a félbevágott mogyoróhagymákat, hozzáadjuk a paradicsomcikkelyeket, a fokhagymát és a zöldfűszereket, néhány percig pároljuk, majd felengedjük a paradicsomlével és a borral, ezután még körülbelül 8 percig összefőzzük. Beletesszük a babot, amivel néhány percig szintén főzzük. Sóval, borssal és pici pirospaprikával ízesítjük. A puhára sült csirkecombokat tálra rakjuk, majd leöntjük a paradicsomos babbal, és bazsalikomággal díszítjük.

Lazac tejszínes narancsszószban, spárgával

Hozzávalók: 4 nagyobb szelet friss lazac, 2 deci tejszín, 1 deci száraz fehérbor, 2 evőkanál kapribogyó, 2 deci halalaplé, 2 narancs leve, 3 deka vaj, 1 közepes nagyságú vöröshagyma, 1 citrom leve, só, őrölt fehér bors.

Elkészítése: a lazacszeleteket sózzuk, borsozzuk, majd megöntözzük a citrom levével, és körülbelül fél órára hűtőbe tesszük. Egy serpenyőben a vajon megpároljuk a hagymát. Felöntjük a hallével és a borral, beleszórjuk a kapribogyót, és sűrűre forraljuk. Hozzáadjuk a narancslevet is, majd beletesszük a lazacszeleteket, és enyhe lángon 5-6 percig főzzük mindkét oldalukon. Végül a tejszínt is a szószba keverjük, majd egy percig összeforraljuk. Párolt rizzsel és párolt spárgával kínáljuk.

A cikk a Konyha&Fürdő Magazin 2009/3. számában jelent meg.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.