Az ázsiai ételek szinte mindegyike tartalmaz szójaszószt vagy éppen gyömbért. Ezek az összetevők is hozzájárulnak az oly kedvelt és különleges ízvilág kialakulásához és bizony azon is segítenek, hogy a sovány húsok, mint amilyen a sertéskaraj is, egy kicsit zamatosabbá váljanak.
Szójaszószban pácolt pikáns sertéskaraj

Hozzávalók:
fél kiló sertésfilé
6 evőkanál szójaszósz
2 evőkanál száraz sherry vagy fehér bor
1 teáskanál ötfűszerpor
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 kb. 3 cm hosszúságú friss gyömbér finomra vágva
3 kalifornia paprika
4 evőkanál cukor
2 evőkanál borecet
vékony csíkokra vágott újhagyma vagy metélőhagyma
Elkészítés:
A húsról szedjük le a felesleges zsiradékot és az inakat, majd tegyük egy tálba. A szójaszószt, a sherryt, a fűszereket, a fokhagymát és a gyömbért keverjük össze. A húst kenjünk be ezzel a páccal és legalább 2 órán át pihentessük a hűtőben. A sütőt melegítsük 190 fokra. A húst vegyük ki a pácból, a pácot tegyük félre. A húst helyezzük egy tepsi rácsára, tegyük alá a tepsit is, majd mehet a sütőbe párolódni kb. egy órára. Közben időről-időre kenjük meg a páclével. Vágjuk fel a paprikákat, magozzuk ki őket, majd mindegyik darabot vágjuk 3 egyforma csíkra. Vágott felükkel felfelé tegyük őket sütőlemezre, s 30 perc után tegyük a hús mellé a sütőbe. A cukrot és az ecetet melegítsük fel, míg egynemű nem lesz. Vegyük ki a húst és kenjük meg az ecetes cukorsziruppal. Pihentessük 5 percig, majd szeleteljük fel. Locsoljuk meg a páclével, szórjunk rá apróra vágott újhagymát és tálaljuk mellé a sült paprikát.
Még több recept sertéshúsból: