Életforma.hu

GASZTRO

Szójaszószban pácolt pikáns sertéskaraj

A sertéskarajt sokan azért hanyagolják, mert túl száraznak találják. Akárcsak a csirke-vagy pulykamellet. De pár óra egy jól összeállított pácban és a végeredmény máris egészen más lesz.

Az ázsiai ételek szinte mindegyike tartalmaz szójaszószt vagy éppen gyömbért. Ezek az összetevők is hozzájárulnak az oly kedvelt és különleges ízvilág kialakulásához és bizony azon is segítenek, hogy a sovány húsok, mint amilyen a sertéskaraj is, egy kicsit zamatosabbá váljanak.

Szójaszószban pácolt pikáns sertéskaraj
(Fotó: Depositphotos)
Hozzávalók:

fél kiló sertésfilé

6 evőkanál szójaszósz

2 evőkanál száraz sherry vagy fehér bor

1 teáskanál ötfűszerpor 

2 gerezd zúzott fokhagyma

1 kb. 3 cm hosszúságú friss gyömbér finomra vágva

3 kalifornia paprika

4 evőkanál cukor

2 evőkanál borecet

vékony csíkokra vágott újhagyma vagy metélőhagyma

Elkészítés:

A húsról szedjük le a felesleges zsiradékot és az inakat, majd tegyük egy tálba. A szójaszószt, a sherryt, a fűszereket, a fokhagymát és a gyömbért keverjük össze. A húst kenjünk be ezzel a páccal és legalább 2 órán át pihentessük a hűtőben. A sütőt melegítsük 190 fokra. A húst vegyük ki a pácból, a pácot tegyük félre. A húst helyezzük egy tepsi rácsára, tegyük alá a tepsit is, majd mehet a sütőbe párolódni kb. egy órára.  Közben időről-időre kenjük meg a páclével. Vágjuk fel a paprikákat, magozzuk ki őket, majd mindegyik darabot vágjuk 3 egyforma csíkra. Vágott felükkel felfelé tegyük őket sütőlemezre, s 30 perc után tegyük a hús mellé a sütőbe. A cukrot és az ecetet melegítsük fel, míg egynemű nem lesz. Vegyük ki a húst és kenjük meg az ecetes cukorsziruppal. Pihentessük 5 percig, majd szeleteljük fel. Locsoljuk meg a páclével, szórjunk rá apróra vágott újhagymát és tálaljuk mellé a sült paprikát.

Még több recept sertéshúsból:

Bakonyi sertéstokány

Kalocsai sertéskaraj

 

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.