Életforma.hu

GASZTRO

Szőlős, boros halak fejedelmi mártásokban-receptekkel!

Nyelvhaltekercsek szőlős mártással, Harcsaszeletek szőlős-boros mártásban és Gombás süllőszeletek bormártásban a mai kínálatunk. Fejedelmi halételek. Jó étvágyat!

 Nyelvhaltekercsek szőlős mártással

Hozzávalók: 8 egyforma nyelvhalfilé, 30 deka érett csemege fehérszőlő, 1,5 deci száraz fehérbor, 2 deka vaj, 1 csapott evőkanál liszt, 1 halleveskocka, 1 tojássárgája, 3 szem szegfűszeg, cukor, só és őrölt feketebors ízlés szerint.

Elkészítése: a halleveskockát feltesszük a tűzhelyre 2 deci vízben, és hozzáöntjük a bort. Feltekerjük a halfiléket - ha kell, hústűvel összefogjuk -, és 5-6 percig főzzük a boros hallében. Kiszedjük, és melegen tartjuk. Közben egy kis edényben 2 deci vízben a szegfűszeggel és a cukorral 3-4 percig összefőzzük a szőlőszemeket, majd leszűrjük. A vajon rózsaszínűre pirítjuk a lisztet, felöntjük körülbelül 1-1,5 deci leszűrt boros hallével, majd beletesszük a tojássárgáját, és jól kikeverjük. Sózzuk, borsozzuk, és a végén hozzáadjuk a szőlőszemeket. A nyelvhaltekercseket tálra rakjuk, leöntjük a langyos szőlős mártással. Párolt rizst kínálunk hozzá.

Harcsaszeletek szőlős-boros mártásban

Hozzávalók: 80 deka harcsafilé, 2 deci félédes fehérbor, 30 deka fehér csemegeszőlő, 1 fej szeletekre vágott vöröshagyma, kevés citromlé, 1 deci tejszín, só, őrölt feketebors.

Elkészítése: a megmosott harcsafilét szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk, majd a vaj felén egy serpenyőben hirtelen mindkét oldalukon megpirítjuk. Utána mindegyiket a maradék vajjal kikent sütőtálba tesszük, ráöntjük a bort, és a hagymaszeletekkel beborítjuk. Alufóliával befedve, forró sütőben 20-25 perc alatt puhára pároljuk. A halszeleteket kiszedjük, a sütőlét leszűrjük, hozzáöntjük a tejszínt, és a félbevágott, kimagozott szőlőszemeket, majd mártás sűrűségűre forraljuk. A halszeleteket tálra rakjuk, melléöntjük a szőlős-boros mártást. Párolt rizzsel kínáljuk.

Gombás süllőszeletek bormártásban

Hozzávalók: 80 deka süllőfilé, 15 deka gomba, 10 deka reszelt parmezán, 1,5 deci száraz fehérbor, só, 5 deka vaj, 1 evőkanál olívaolaj, 3 deka liszt, 1,5 deci tejszín, 1 tojássárgája, só, őrölt feketebors.

Elkészítése: a süllőfiléket felszeleteljük, sózzuk, borsozzuk. A gombafejeket megtisztítjuk, felszeleteljük. A vajon a halszeletek mindkét oldalát hirtelen rózsaszínűre sütjük, majd egy kivajazott sütőedénybe lerakjuk őket. A gombát az olajon megdinszteljük, sózzuk, borsozzuk, és rátesszük a halszeletekre. Ráöntjük a bort és a tojássárgájával elkevert tejszínt, megszórjuk a parmezánnal, és fedő alatt a sütőben körülbelül 20-25 perc alatt készre sütjük. Vajas burgonyával kínáljuk.

A cikk a Konyha&Fürdő magazin 2009/4. számában jelent meg.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.