Íme néhány, változatos recept, mely mindegyike 8-10 főre szól. A tényleges létszám szerint arányosoan csökkentsük, vagy növeljük a hozzávalók mennyiségét.
S ne feledjük! A grillezéshez mindig frissen vásárolt alapanyagokat használjunk, s ne a mélyhűtőből vegyük elő a húst!
Jégsaláta szalonnával, márványsajtos öntettel
HOZZÁVALÓK: 1 kiló jégsaláta, 0,5 kiló lollo rosso, 1 kiló húsos szalonna (bacon) 20 deka kéksajt, 0,5 liter tejszín, 0,5 kiló lilahagyma, 20 deka mazsola, 0,5 deci worchester szósz, 2 deka csípős paprika, 2 deka fokhagyma, 1 kiló porított kenyérkocka.
ELKÉSZÍTÉSE: a tejszínt, a worchestert, a fokhagymát és a kéksajtot összeturmixoljuk. Összevágjuk a zöldséget, tálba tesszük, hozzáadjuk a kenyérkockát, és összekeverjük a mártással. A grillen mindkét oldalán ropogósra sütött szalonnaszeleteket hozzáadva tálaljuk.
Citromos tarjatorony ruccolával
HOZZÁVALÓK: 2 kiló tarja, 1 kiló húsos szalonna (bacon), 2 deci citromlé, 4 deka méz, kakukkfű, 2 kiló kaliforniai paprika, 2,5 deci olívaolaj, só, bors, 0,5 kiló ruccola saláta, 0,5 kiló radiccio saláta, 80 deka aszalt paradicsom, 1 deci balzsamecet, mustár.
ELKÉSZÍTÉSE: összekeverjük a citromlét, a mézet és a kakukkfüvet, 8-10 percre beletesszük a tarjaszeleteket. Ezután rátesszük a grillrácsra a húst, amit még meg is sózunk és borsozunk, a kaliforniai paprikát és a szalonnát addig, amíg a hús ízlés szerint át nem sül (körülbelül 10 perc). A salátaleveleket balzsamecettel, olívaolajjal és mustárral készített öntettel ízesítünk, az ebből készített ágyra tesszük a kaliforniai paprikát, rá a tarját, majd a szalonnát, az aszalt paradicsomot, majd a torony tetejére díszítésként ismét salátát.
Argentin hátszín chimi churriy mártással
HOZZÁVALÓK: 2 kiló hátszín, 1-1 kiló padlizsán, cukkini, sárgarépa, 1,2-1,2 kg paradicsom és kaliforniai paprika, 2 kiló burgonya, 0,5 kiló póréhagyma, só, bors. A mártáshoz: fél liter olívaolaj, 10 deka zúzott fokhagyma, egy csomag petrezselyemzöld, 1 deka oregánó, 2 deci borecet, 1 deka fűszerpaprika, só, bors.
ELKÉSZÍTÉSE: a szeletekre vágott húst ecsettel bekenjük olívaolajjal, rátesszük a forró grillre, és mindkét oldalán 10-10 percig sütjük, hogy a belseje félig sült (medium) legyen. Csak egyszer fordítsuk hogy a szaftja ne folyjék ki. A végén sózzuk és borsozzuk. A zöldségeket körülbelül 2 centi vastag karikákra vágjuk, és grillezzük. A sorrend: burgonya, sárgarépa, padlizsán, cukkini, kaliforniai paprika, lilahagyma, póréhagyma, paradicsom, hogy egyformán süljenek át. A mártáshoz valókat összekeverjük, a húst és a zöldséget együtt tányérra tesszük, és a mártással ízesítve tálaljuk.
Báránygrill
HOZZÁVALÓK: 2 kiló bárányborda, fél liter olívaolaj, só, bors, 1,2 kiló gomba, 2,5 kiló burgonya, 5 deka fokhagyma, rozmaring, 1 kiló édeskömény.
ELKÉSZÍTÉSE: a 3 centi vastagra szeletelt báránybordákat bekenjük rozmaringos, fokhagymás, olívaolajos öntettel, sózzuk, borsozzuk. A hússzeleteket körülbelül 8 percig grillezzük, hogy a belseje szép rózsaszín maradjon. A gombát és a burgonyát karikára, az édesköményt félbe vágjuk, rátesszük a grillre, sózzuk, borsozzuk. A gombát és a burgonyát egymásra tornyozzuk, mellétesszük a bordákat és az édesköményt, majd meglocsoljuk a fokhagymás, rozmaringos öntettel.
Vegyes grilltál
HOZZÁVALÓK: marha hátszín, sertéstarja, bárányborda, csirkemell, házi kolbász, gomba, burgonya, kaliforniai paprika, só, bors, olívaolaj.
ELKÉSZÍTÉSE: a húsokat szeleteljük 2-3 centi vastagra, a szeleteket sózzuk, borsozzuk, majd ecsettel kenjük meg az olívaolajjal, együk rá a forró grillrácsra. A hússzeletek mindkét oldalát körülbelül 15-20 percig sütjük. A zöldségeket karikára vágjuk, ugyanúgy készítjük elő, mint a húst, de csak 10-15 percig sütjük. A megsült húst és a zöldségeket nagy tálra helyezzük, és így kínáljuk.
Sz.E.