Életforma.hu

GASZTRO

Szuper tavaszi vitaminbomba menüsor mesterszakácstól

A profi szakácsokat sem hagyja hidegen a tavasz megérkezése. Kis Sándor mesterszakács könnyű, színes menüsort állított össze olvasóink számára, így feltölthetik vitaminkészleteiket.

Ruccolasaláta pármaisonka-chipsszel

Hozzávalók: 1 doboz ruccola, 1 csokor laskagomba, 1 doboz koktélparadicsom, 1 csomag füstölt fürjtojás, 8 szelet szárított pármai sonka, 1 evőkanál olívaolaj.

Elkészítése: a ruccolasalátát keverjük össze pici olívaolajjal, és adjuk hozzá a szeletekre vágott nyers laskagombát. A tetején elrendezzük a félbevágott fürjtojást, a koktélparadicsomot és a szárított pármaisonka-szeleteket.

Friss zöldspárga hollandi mártással

Hozzávalók: 1 csokor zöldspárga, sáfrány; a hollandi mártáshoz: 2 darab tojássárgája, 2 deci tejszín, fél citrom leve, só, 1 evőkanál vaj.

Elkészítése: a hollandi mártáshoz a tojást és a tejszínt vízgőz fölött habosra keverjük, majd hozzáadjuk a citrom levét, a sót és a vajat, és összedolgozzuk. A spárgát pároljuk meg, majd vonjuk be a hollandi mártással, és szórjunk rá sáfrányt.

Vajhalsteak fekete rizzsel és párolt brokkolival

Hozzávalók: 600 gramm vajhal, 1 doboz fekete rizs, 1 fej brokkoli, 1 doboz koktélparadicsom, só, olívaolaj.

Elkészítése: serpenyőben, kevés zsiradékon megsütjük a halszeletek mindkét oldalát, majd néhány pillanat alatt megsütjük a koktélparadicsomokat is. A halat sütés után megsózzuk. A rizst és a brokkolit megpároljuk, tányérra rendezzük.

Grillezett báránygerinc

Hozzávalók: 1 kiló bárány french racks (csontos báránygerinc), 1 darab édesburgonya, 1 doboz spenót, 1 zellergumó, 1 doboz cukorborsó, rozmaring, zsálya.

Elkészítése: a báránygerincet lehártyázzuk, majd rozmaringgal és zsályával bepácoljuk. A burgonyát és a zellergumót meghámozzuk, gyufaszál vastagságúra vágjuk, pici olívaolajon megpirítjuk. A spenótot fokhagymás vajon megpirítjuk. Együtt tálaljuk.

Friss málna mentás tejszínhabbal, ostyában tálalva

Hozzávalók: 1 doboz málna, 1 doboz tejszín, 1 csomag menta; az ostyához: 12 deka porcukor, 4 deka vaj, 4 deka liszt, 2 tojásfehérje.

Elkészítése: az ostyához a hozzávalókat összekeverjük, és vékonyan egy zsírpapírra kenjük. 230 Celsius-fokon 4-5 percig sütjük, míg a széle picit meg nem barnul. A papírról lehúzva még melegen kosárkát formálunk belőle (ha kihűl, törékennyé válik!) A málnát elrendezzük benne. A tejszínt a málna felével és a mentával összetörjük, a friss málna mellett tálaljuk. Porcukorral díszítjük.

A képeken szereplő ételeket Kis Sándor, a Miele szakácsa készítette a Miele bemutatótermében.

A cikk a Konyha & Fürdő Piac magazin 2008/02. számában jelent meg.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.