Életforma.hu

GASZTRO

Táplálkozási tanácsok és receptek szembetegségre

Nem lát jól? Talán a helytelen táplálkozás az oka.Tudja, hogy milyen zöldségekkel és fűszerekkel javíthat a szembetegségén? Íme néhány recept ajánlatunk!

Szemünk fénye, jó látásunk szoros kapcsolatban áll táplálkozásunkkal. Az étkezés, környezeti hatások és életmód közvetlenül hat szemünk minőségére és ezzel a lencse fényáteresztő képességére. A túl kevés vagy túl erős fényt, a nagy izgalmakat és túlzott terhelést, amikor csak lehet, kerüljük el. Magától értetődik, hogy a dohányzás csak árt, ugyanis csökkenti a látóideg vérellátását.

A szembetegségek kialakulásában az A-vitamin hiánya az első számú bűnös. Ha elő vitaminja, a béta-karotin gyakran szerepel étlapunkon (sárgarépa, zöld-sárga főzelékfélék, halmáj olaj), az többek között szabályozza a látóbíbor megújulását, kiegyensúlyozza a könnymirigy kiválasztását, természetes védelmet biztosít a váltakozó fényhatások és fényingerek ellen, javítja az alkonyathoz való alkalmazkodást, és megelőzi a szürkületi vakságot. Mivel az A-vitamint nem károsítják a szabad gyökök, szükséges számára a zsír és E-vitamin (búzacsíra és más növényi olajok, avokádó) jelenléte.

Kedvező hatású és egy étkezésen belül ideális az E-vitamin kombinációja az A-vitamin elő vitaminjával (spenót, kelkáposzta, fejes káposzta, brokkoli, csukamájolaj, tojássárgája, tej, vaj). Néhány, az A-vitamin anyagcseréjéhez fontos enzim szintéziséhez szükséges a cink. Ezt az elemet, mely a táplálkozással nem kerül mindig kielégítő mennyiségben a szervezetbe, bőségesen tartalmazza a búzacsíra, búzakorpa, zabpehely és sajt, kisebb mennyiségben a zöldségek, a tej, víz és diófélék.

Gyógyítási tapasztalatok szerint króm és cink pótlásával sikereket értek el szürkehályog kiegészítő kezelésében. Célzott vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy a már említett vitaminok és vitális anyagok mellett a látásképesség javítása szempontjából nagy jelentőségű az optimális mangán-, réz-, szelén- és C-vitamin-ellátás (citrusfélék). Akik elegendő sötétzöld levélzöldséget, káposztát, brokkolit, spenótot, valamint sárga-piros gyümölcsöt és zöldséget is fogyasztanak, nemcsak a fenti vitaminokat (A, C, E) kapják meg, hanem pótlólag a másodlagos növényi anyagokat, a luteint és zeaxanthint is, melyek megakadályozzák az időskori sárgafolt-elfajulás kialakulását.

Egyébként a zsírszegény táplálkozás jót tesz a szemnek: minél kevesebb koleszterint és telített zsírsavat tartalmaz az étrend, annál kisebb a szürke hályog kialakulásának, valamint az időskorban igen gyakran előforduló makula degeneráció kialakulásának esélye.

Fokhagymás spenótsaláta

Hozzávalók: 50 dkg spenót megtisztítva, laskára vágva, 2 dl joghurt vagy kefir, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 dl majonéz, 1 csokor petrezselyem, tengeri só, bors, 2 evőkanál napraforgócsíra.

Elkészítése: A darabolt spenótleveleket forrásban lévő vízbe teszszük rövid időre, míg összeesik, majd leszűrjük, hűlni hagyjuk. A majonézt és a zúzott fokhagymát belekeverjük a joghurtba, finomra vágott petrezselyemmel fűszerezzük, megsózzuk, megborsozzuk. A leforrázott spenótleveleket beleforgatjuk az öntetbe, és rövid ideig állni hagyjuk, hogy összeérjen. Tálaláskor napraforgócsírával megszórjuk a tetejét. Főzhetünk mellé barnarizst.

Tojásos vitaminsaláta

Hozzávalók: 2 db főtt tojás karikára vágva, 2 szál sárgarépa reszelve, 1 csomó hónapos retek vagy 1 fej fekete retek reszelve, 1 fej vöröshagyma, 3 szál újhagyma, fél fej fehér káposzta reszelve, 2 evőkanál friss reszelt torma, 2 dl joghurt vagy kaukázusi kefir, 1 evőkanál olívaolaj 1 teáskanál friss citromlé, só ízlés szerint, 1 mokkáskanál méz, 2 evőkanál friss búzacsíra.

Elkészítése: a lereszelt zöldségeket összekeverjük, enyhén besózzuk jódos tengeri sóval. A joghurtot a citromlével és az olajjal összekeverjük, mézzel ízesítjük. A zöldségeket beleforgatjuk. Főtt tojáskarikákkal és friss búzacsírával megszórva tálaljuk.

Szójakrém                

Hozzávalók: 10 dkg szójakocka ledarálva, 5 gerezd fokhagyma apróra szétnyomva, 2 kávéskanál piros paprika, 1 kávéskanál majoránna, 1,5 dl olaj, 5-6 dl víz, fél kávéskanál só, 2 dkg élesztő.

Elkészítése: A ledarált szójakockát és az összes többi hozzávalót vízbe tesszük, állandó keverés mellett főzzük (a forrástól számítva kb. 10 percig). Ha az edény falától elválik, akkor lesz kész. Pirítós kenyérre kenve hidegen, melegen tálalva is kiváló reggeli, illetve vacsora.

Így talán biztosabban nézhet a jövőbe!

Forrás: www.ujszo.com


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.