KRAMPAMPULI
Hozzávalók:
- 1 marék durvára vágott dió vagy mandula
- 1-1 marék kockára vágott aszalt szilva, mazsola és füge
- 4 egész szegfűszeg
- 1 egész rúd fahéj
- 1 evőkanál egész szegfűbors (ízlés szerint)
- 1 evőkanál kandírozott citromhéj
- 1 evőkanál kandírozott narancshéj
- 1 üveg száraz fehér vagy vörösbor
- 1 csésze erősre főzött fekete tea
- 500 ml rum
- 200g kockacukor (ízlés szerint)

Elkészítés:
Áztassuk a diót és az aszalt gyümölcsöket meleg vízbe, hogy jól megpuhuljanak. Miután pár percet áztak, csepegtessük le, majd a fűszerekkel, narancs- és citromhéjjal együtt tegyük egy nagy edénybe. Öntsük bele a bort és a teát, ezután jöhet a főzés, de ne forráspontig! Egy fém vagy hőálló szitát tegyünk az edény tetejére, amire jöhet a kockacukor. Öntsük meg rummal, majd óvatosan gyújtsuk meg a cukrot, ami szép lassan elkezd megolvadni és az edénybe csepegni. Miután az összes cukor elolvad, az italt hőálló poharakba vagy bögrékbe öntve forrón tálaljuk.
RUMPUNCS
Hozzávalók:
- 1 üveg száraz vörösbor
- 500 ml rum
- 500 ml erősre főzött fekete tea
- 1 citrom kifacsart leve
- 2-3 narancs kifacsart leve
- 200 g barnacukor vagy nádcukor

Elkészítés:
A bort, rumot és a lefőzött fekete teát egy nagyobb edénybe összeöntjük. Ehhez hozzáadjuk a cukrot és citrusok levét. Elkezdjük főzni, de hasonlóan az előző recepthez, itt sem forraljuk fel, csak addig, míg felmelegszik és a cukor elolvad. Még melegen poharakba öntjük, narancsszeletekkel díszíthetjük.
ABSZINT
Összeállításunkban kicsit eltér az első két italtól, ugyanis az abszint nem bor alapú finomság, egészen másképpen tüzes. Pontos meghatározása szerint egy nagy, eredetileg 45-74 százalék közötti alkoholtartalmú égetett szesz, amelynek készítésekor a fehér ürömfű leveleit és virágait, az ánizs és a római édeskömény termését, valamint további fűszereket használnak fel. Hagyományos színe zöld, vagy ritkábban színtelen, ezért "zöld tündérnek” is nevezik.
Az 1990-es években a cseh absinth-készítők vezették be a cseh módszert, amely a kockacukor meggyújtásával jár és gyakran – általában Magyarországon is – tévesen az abszint hagyományos előkészítésének hiszik. A módszer lényege, hogy egy kanálra egy vagy két darab kockacukrot tesznek, a pohár fölé tartják, és leöntik abszinttal. Miután a cukor felszívta a szeszt, meggyújtják, és hagyják enyhén karamellizálódni. Ezután leöntik a cukrot vízzel, és elkeverik. Elterjedt egy olyan változata is, melyben az italt is meggyújtják, majd megvárják, míg kialszik, és az így lecsökkent alkoholtartalom miatt nem adnak hozzá vizet. Gyakran tévesen a cseh módszert tekintik hagyományosnak.
Jelenleg a legtöbb országban nincs törvényi meghatározása az abszintnak, míg más szeszes italoknak, mint például a pálinkának, a whiskynek, a brandynek általában igen. Az előállítókat így semmiféle szabályozás vagy elvárás nem korlátozza abban, hogy bármilyen italt „absinthe”, „absinth” és hasonló nevekkel lássanak el. A ma abszintnak tekintett italok készítői vagy lepárlással, vagy keveréssel készítik el a szeszt, bár ez utóbbi nem engedélyezett olyan országokban, ahol törvény szabályozza az abszintkészítést.