Életforma.hu

GASZTRO

Tüzes téli italok

Biztos, hogy mindhárom alkoholos italról hallottál már, sőt meglehet, valamelyik a kedvenceid közé is tartozik, de sokan lehet, még soha nem kóstolták egyiket sem. Nekik segítünk eligazodni a tél híres italai között egy-egy recept segítségével.

KRAMPAMPULI

Hozzávalók:

  • 1 marék durvára vágott dió vagy mandula
  • 1-1 marék kockára vágott aszalt szilva, mazsola és füge
  • 4 egész szegfűszeg
  • 1  egész rúd fahéj
  • 1 evőkanál egész szegfűbors (ízlés szerint)
  • 1 evőkanál kandírozott citromhéj
  • 1 evőkanál kandírozott narancshéj
  • 1 üveg száraz fehér vagy vörösbor
  • 1 csésze erősre főzött fekete tea
  • 500 ml rum
  • 200g kockacukor (ízlés szerint)
Idén nélkülöznünk kell a téli vásárok egyik népszerű italát, de ez otthon is elkészíthető (Fotó: Pinterest)

Elkészítés:

Áztassuk a diót és az aszalt gyümölcsöket meleg vízbe, hogy jól megpuhuljanak. Miután pár percet áztak, csepegtessük le, majd a fűszerekkel, narancs- és citromhéjjal együtt tegyük egy nagy edénybe. Öntsük bele a bort és a teát, ezután jöhet a főzés, de ne forráspontig! Egy fém vagy hőálló szitát tegyünk az edény tetejére, amire jöhet a kockacukor. Öntsük meg rummal, majd óvatosan gyújtsuk meg a cukrot, ami szép lassan elkezd megolvadni és az edénybe csepegni. Miután az összes cukor elolvad, az italt hőálló poharakba vagy bögrékbe öntve forrón tálaljuk.

RUMPUNCS

Hozzávalók:

  • 1 üveg száraz vörösbor
  • 500 ml rum
  • 500 ml erősre főzött fekete tea
  • 1 citrom kifacsart leve
  • 2-3 narancs kifacsart leve
  • 200 g barnacukor vagy nádcukor
(Fotó: Pixabay)

Elkészítés:

A bort, rumot és a lefőzött fekete teát egy nagyobb edénybe összeöntjük. Ehhez hozzáadjuk a cukrot és citrusok levét. Elkezdjük főzni, de hasonlóan az előző recepthez, itt sem forraljuk fel, csak addig, míg felmelegszik és a cukor elolvad. Még melegen poharakba öntjük, narancsszeletekkel díszíthetjük.

ABSZINT

Összeállításunkban kicsit eltér az első két italtól, ugyanis az abszint nem bor alapú finomság, egészen másképpen tüzes. Pontos meghatározása szerint egy nagy, eredetileg 45-74 százalék közötti alkoholtartalmú égetett szesz, amelynek készítésekor a fehér ürömfű leveleit és virágait, az ánizs és a római édeskömény termését, valamint további fűszereket használnak fel. Hagyományos színe zöld, vagy ritkábban színtelen, ezért "zöld tündérnek” is nevezik.

Zöld tündér (Fotó: Pinterest)

Az 1990-es években a cseh absinth-készítők vezették be a cseh módszert, amely a kockacukor meggyújtásával jár és gyakran – általában Magyarországon is – tévesen az abszint hagyományos előkészítésének hiszik. A módszer lényege, hogy egy kanálra egy vagy két darab kockacukrot tesznek, a pohár fölé tartják, és leöntik abszinttal. Miután a cukor felszívta a szeszt, meggyújtják, és hagyják enyhén karamellizálódni. Ezután leöntik a cukrot vízzel, és elkeverik. Elterjedt egy olyan változata is, melyben az italt is meggyújtják, majd megvárják, míg kialszik, és az így lecsökkent alkoholtartalom miatt nem adnak hozzá vizet. Gyakran tévesen a cseh módszert tekintik hagyományosnak.

Jelenleg a legtöbb országban nincs törvényi meghatározása az abszintnak, míg más szeszes italoknak, mint például a pálinkának, a whiskynek, a brandynek általában igen. Az előállítókat így semmiféle szabályozás vagy elvárás nem korlátozza abban, hogy bármilyen italt „absinthe”, „absinth” és hasonló nevekkel lássanak el. A ma abszintnak tekintett italok készítői vagy lepárlással, vagy keveréssel készítik el a szeszt, bár ez utóbbi nem engedélyezett olyan országokban, ahol törvény szabályozza az abszintkészítést.

 

 

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.