Életforma.hu

GASZTRO

Újburgonya baconnel és Újburgonyás Nizzai cukkini

Már megjelent a piacokon az újburgonya. Ráadásul sok helyen lehet kapni tisztítva is, így nem kell bíbelődni vele. Íme két recept, melynek fontos alapanyaga az újburgonya.

Nizzai cukkini

Hozzávalók (4személyre):

1 kg. újburgonya

4 közepes méretű fej hagyma

0,5 kg cukkini

0,5 kg paradicsom

15-20 dkg reszelt sajt

Só és bors az ízesítéshez

Elkészítés:

A tisztított újburgonyát alaposan átmossuk, és cikkekre, vagy legalább fél centi vastag karikákra vágjuk. A zsenge cukkinit alaposan megmossuk, nem muszáj meghámozni, elég a két végét levágni, majd kb 1 cm vastag szeletekre vágjuk. A paradicsomot megmossuk, felkarikázzuk.

Egy tűzálló tálba egyenletesen beleszórjuk a burgonya felét, majd rá a cukkini és a paradicsom karikákat. Beborítjuk a burgonya másik felével.  Megsózzuk, megborsozzuk, majd fóliával letakarjuk a tálat, és félórára betesszük a sütőbe (200 fok). Utána levesszük a fóliát, megszórjuk a reszelt sajttal, és még 10-15 percre visszatesszük, lefedés nélkül a sütőbe, addig amíg a sajt ráolvad, és kicsit megpirul a teteje. Kivesszük és máris tálalhatjuk. Előételnek, főételnek, de akár köretnek is finom.

Tipp: már kapható új főzőhagyma is, azt is használhatjuk, de mennyiségben kb. annyi legyen, mint a hozzávalóknál írt vörös hagyma.

Újburgonya baconnel

Hozzávalók (4 személyre)

1 kg. újburgonya

20-25 dkg. szeletelt bacon

10-15 dkg. reszelt sajt

kevés só

Elkészítés:

Az újburgonyát szétterítjük egy megfelelő méretű tepsibe. Tetejét teljesen beborítjuk a bacon szalonnával, és forró sütőbe dugjuk. A burgonyát csak kicsit kell megsózni, mert a bacon sós, és a sütés közben kisülő zsiradéka a sót is kioldja. Mikor a szalonna megpirult (kb. 20-25 perc), kivesszük a tepsit, rászórjuk a reszelt sajtot, s visszatesszük a sütőbe, amíg a sajt ráolvad. Máris tálalhatjuk, bármilyen salátával (fejes saláta, uborkasaláta, akár valamilyen öntettel), vagy savanyúsággal, ízlés szerint.

 


Hogyan élvezd az édességeket anélkül, hogy szabotálnád a diétád?

Hogyan élvezd az édességeket anélkül, hogy szabotálnád a diétád? 

  Sokan úgy vélik, hogy a diéta és az édesség fogyasztása kizárják egymást. Gyakran hallani, hogy akik odafigyelnek a táplálkozásukra, le kell hogy mondjanak a cukorról és a csokoládéról. 
Hús nélkül is teljes az élet? A vegetáriánus életmód mögött

Hús nélkül is teljes az élet? A vegetáriánus életmód mögött 

Az utóbbi években tapasztalható növekvő érdeklődés a húsmentes táplálkozás iránt, ami részben etikai, részben pedig egészségügyi megfontolásokból fakad.
Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.