Életforma.hu

GASZTRO

Van, aki forrón szereti ... de hidegen is tökéletes!

A kihűlt kávé nem éppen élvezetes. Elveszti csáberejét, a krém összeesik, az aromákkal teli párolgó illat elillan: nem szívesen fogyasztjuk. Kivéve, ha éppen a meleg ellen alakítjuk hűsítő, finom nedűvé. Ez esetben egzotikus fűszerekkel, csokival-mogyoróval és gyümölcsökkel is gazdagíthatjuk az aroma-őrző kapszulákba rejtett prémium őrlemény zamatát. Így aztán a bágyadt kánikulában ugyanúgy lehet kedvelt minőségi kávémárkánk a hűsítő társunk.  

Fogyaszthatjuk az enyhet adó fák alatt a korzón bandukolva párizsiasan, vagy a vízparton, mint Miamiban, sport után vagy barátainkkal egy kerti partin. Esetleg késő este vidám társaságban – mintha csak egy mediterrán városka sétányán lennénk.

Megéri kedvencünket saját kezűleg elkészíteni! A következő kávés recepteket kifejezetten a nyári kánikulában ajánljuk csábító, jeges kávévéként fogyasztani. Hogy az édes-vétek megbocsátható bűn legyen, kevésbé finomított barna és nádcukor teszi egészségesebbé – és főleg stílusosabbá – az alábbi karibi-mulatt összeállítást.

Jeges kókuszos kávé banánnal

Hozzávalók 2 pohárhoz:
• 6 Volluto, Livanto vagy Decaffeinato kapszula (240ml espresso elkészítéséhez)
• Egy meghámozott, félbevágott banán
• 1 teáskanál barnacukor
• 2 evőkanál kókusztej
• 4 jégkocka

Elkészítése:
A kávékoktélokhoz szükséges kávét lefőzzük – személyenként egy kapszulányi adagot számolva – , majd jégbe hűtjük.
Az italt hidegen keverjük össze a pürésített banánnal és a barna cukorral, majd a keveréket egy shakerben kókusztej és jég hozzáadásával felrázzuk. Ananásszal és kivivel díszítve koktélpohárban tálaljuk.

Ha kevesli az egzotikumot, és nem elég az a mintegy kilencszáz aroma, amit egy Nespresso kapszula rejt, spékelje meg csillagánizzsal, csokiforgáccsal, mogyoróval vagy vaníliával. (Persze, ha teheti, valamelyik beach homokján ülve, de legalábbis tenisz vagy vitorlázás után.) A nyári utazásokhoz kiváló kiegészítő a Nespresso CitiZ hordtáska, ebben gépünket könnyedén utaztathatjuk, így a nyaralás ideje alatt sem kell lemondanunk kedvenc feketénkről.

Jeges barackos kávé

Hozzávalók:
• 2 Livanto kapszula (80ml espresso elkészítéséhez)
• 1 egész csillagánizs
• 1 evőkanál barack szirup
• 50ml barack joghurt
• 3-4 jégkocka
• 3 evőkanál tejhab (1 teáskanál barack sziruppal édesítve)
• Csokiforgács vagy őrölt mogyoró a díszítéshez

Elkészítése:
Főzzük le a kávét magas pohárba, ízesítsük csillagánizzsal, amit 5 percig hagyunk az italban, majd eltávolítjuk. A kávét öntsük át egy shakerbe, adjuk hozzá a jégkockákat, és jól rázzuk össze. Keverjük hozzá a barackszirupot és a joghurtot, majd újra rázzuk össze, és töltsük hűtött Nespresso pohárba. Kevés tejhab hozzáadása után csokiforgáccsal vagy mogyoróval megszórva kínálható.

Idén nyáron, amikor a zöld gyepé és a focilabdáé a főszerep Afrikától Dél-Amerikáig, Európától Ázsiáig, minden nemzet saját temperamentumát is beleadja a küzdelembe. A Nespresso legjobb dél-amerikai arabica fajtáiból Ön is egyedi, egzotikus kávékoktélt készíthet: a Volluto kapszula finom egyenletesen telt aromája, gyümölcsös-gabonás ízjegye kiválóan játszik együtt a nádcukor és a vanília fűszeres zamatával. Bár a fenti összeállítással biztos a gól, a vaníliás frappé ideális női ital, ha barátnőnk átugrik egy kis csevejre, de párunk is hálás lesz érte a meccsnézés izgalmai közben.

Vaníliás frappé

Hozzávalók:
• 2 Volluto kapszula (80ml espresso elkészítéséhez)
• 1 vanília rúd
• 10ml folyékony nádcukor
• 6 jégkocka

Elkészítése:
A vanília rúdját vágjuk hosszában félbe, és belsejéből késheggyel kaparjuk ki a magokat. A kávét lefőzés után öntsük shakerbe, majd keverjük hozzá a vaníliát folyékony nádcukorral és néhány jégkockával együtt. Erősen rázzuk fel, és hűtött Nespresso csészében szervírozzuk.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.