
Hozzávalók, ha négyen ülitek körbe az asztalt:
1,2 kg csirke vagy egészben, vagy a család kedvenc darabjai: mell, comb, szárny, stb.
1 kg újkrumpli
A pác hozzávalói:
1 l narancslé
4 evőkanál szójaszósz
3 gerezd fokhagyma
3 cm friss gyömbér
1 teáskanál kakukkfű
só
bors
2 evőkanál napraforgó olaj
1 púpozott evőkanál kukoricaliszt
Elkészítés:
Állítsuk össze a pácot! Egy zárható vastag zacskóba öntsük a narancslevet, a szójaszószt, reszeljük bele a fokhagymát és a gyömbért, mehet bele a kakukkfű, só, bors és az olaj. Ebbe a pácba tegyük be a csirkét, zárjuk le a zacskót, és lehetőleg egy éjszakára tegyük a hűtőszekrénybe.
Másnap a csirkedarabokat rendezzük tepsibe, süssük 180 fokos süőben 25 percig. Ekkor vegyük ki a tepsit, egy kevés páclében keverjük el a kukorialisztet, öntsük a csirkére, majd öntsük fel annyi páclével a húst, hogy félig ellepje a darabokat. Toljuk vissza a sütőbe még 15-20 percre, amíg szép piros nem lesz a csirke bőre, és a szaft be nem sűrűsödik alatta.
Héjában főtt újkrumplival tálaljuk, a tányéron bőségesen locsoljuk meg a szafttal a csirkét.
Erdélyi töltött csirke
A töltött csirkecomb - bár némiképp időigényes az elkészítése -, mindenképpen megéri a fáradságot. Elrontani nem nagyon lehet, a végeredmény pedig megállja a helyét akár egy kritikus anyós előtt is.