Életforma.hu

GASZTRO

Wellington bélszín karácsonyra

Jöjjön akkor egy újabb nagy klasszikus a sorban, a Wellington bélszín, amelyet nemcsak karácsonyra lehet elkészíteni, de ilyenkor nagyon ajánlott.

Mit főzzünk karácsonyra? Jöhet egy finom bélszín? A bélszín az a húsfajta, mely talán a legtöbb vitát váltja ki gasztronómiai körökben. Nem véletlen, hogy a legtöbb főzős vetélkedőben rendszeresen feltűnik egy bélszínnel kapcsolatos feladat, hiszen minden séfnek meg van a sütéséhez alkalmazott egyedi módszere. A bélszínételek elkészítésének egyik legkedveltebb módja a Weelington bélszín, amikor is finom gombapéppel vonjuk be e nemes húst, majd leveles tésztába burkolva megsütjük. Eredetileg marha bélszínből készül, de a pénztárcabarát változatban helyettesíthetjük sertés szűzzel is. De lássuk miről is van szó egész pontosan.

Wellington bélszín karácsonyra
(Fotó: Depositphotos)
Hozzávalók:

1 szép bélszín, kb 80 dkg

50 dkg friss gomba

Kb. 12 szelet jó minőségű, vékonyra szelt, füstölt sonka

1 csomag vajas leveles tészta

3 evőkanál olívaolaj

5 dkg vaj

1 tojás

2 evőkanál mustár

kevés liszt

só, bors

Elkészítés:

Előkészítjük a húst. Levágjuk a felesleges részeket, hártyákat és a két végét is, hogy hengerszerű formája legyen. Egy tányérba sót és őrölt borsot szórunk, majd ebbe beleforgatjuk a húst. Az olajt felforrósítjuk, majd a húst kérgesítjük, minden oldalát, még a végeit is pár percig átsütjük, hogy szép barna kérge legyen, amely lezárja a rostokat és képes megtartani a hús levét. Ha ez meg van, félretesszük pihenni a húst, addig megcsináljuk a gombapépet. A gombát aprítóba tesszük, ledaráljuk, majd egy serpenyőben forró vajon lepirítjuk, sóval, borssal ízesítjük. A munkalapra kiterítünk egy fóliát, melyre ráterítjük a sonkaszeleteket, majd erre rásimítjuk a gombapépet is, a bélszínt bekenjük mustárral, majd a kiterített gombapépre helyezzük. A fólia segítségével feltekerjük a bélszínhengert, majd kb. egy órára betesszük a hűtőbe. Kiterítjük a vajas tésztát, a bevont bélszínt kicsomagoljuk a fóliából, a tészta közepére helyezzük és betakarjuk a tésztával. A tésztabatyut bekenjük egy felvert tojással, tetejére egy kés segítségével barázdákat húzunk. 190 fokra előmelegített sütőben készre sütjük, ha médiumra szeretnénk sütni a húst, akkor ez körülbelül 30 percet vesz igénybe. Ha kész, hagyjuk hűlni és csak ezután szeleteljük fel.

Még több húsétel:

Hortobágyi húsos palacsinta

Májjal töltött sertésdagadó

 

 

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.