Életforma.hu

GASZTRO

Zellerleves, gombás hal és mézes-almás

Mivel is lehetne a család étvágyát ismét felgerjeszteni? Mi összeállítottunk egy menüt! Reméljük, hogy ízleni fog!

Zellerleves

Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál vaj, 1 zellergumó, 1 nagyobb szem burgonya, 1 zöldségleves-kocka, 1 ág friss kakukkfű, só, darált bors.

Elkészítése: Forrósítsuk fel a vajat egy nagy lábasban, adjuk hozzá a finomra összevágott vöröshagymát, a kakukkfűlevelet, majd pároljuk pár percig, míg puha nem lesz. Tegyük bele a felszeletelt zellergumót és a felkockázott burgonyát. Sóval, darált borssal és a leveskockával ízesítsük. Öntsünk alá pár deci vizet, fedjük le, és kis lángon pároljuk 10-15 percig. Ha már puha a zöldség, öntsük fel annyi vízzel, hogy bőségesen ellepje, majd jól forraljuk össze. Kézi mixerrel pürésítsük, majd tálaljuk poharakba, leveses csészékbe. Tetejét megszórhatjuk pirított magokkal és megcsorgathatjuk pár csepp tökmagolajjal is.

Gombás hal

Hozzávalók: 4 nagyobb szelet filézett hal, 1 evőkanál olaj, 25 dkg apró gomba, 3 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem zöld, 1 szelet kenyér, só, darált bors.

Elkészítése: Forrósítsunk fel egy nagy serpenyőt, öntsük bele az olajat, majd tegyük bele az összezúzott fokhagymát. Pároljuk egy percig, vigyázzunk nehogy a fokhagyma megégjen. Adjuk hozzá a megmosott gombafejeket, erős lángon süssük öt percig, utána szórjuk rá a durvára összecsapkodott petrezselyem zöldet. Daráljunk a halszeletekre borsot és ízesítsük kevés sóval. Tegyük a halszeleteket egy közepes méretű tepsibe, vagy tűzálló tálba, öntsük rá a fokhagymás gombát, majd morzsoljuk a tetejére a kenyeret. Tegyük az egészet előmelegített sütőbe, 180 fokon süssük össze 15 perc alatt. Tálaljuk párolt zöldségekkel és rizzsel.

Mézes-almás sütemény

Hozzávalók: 8 alma, 20 dkg méz, 1 kávéskanál fahéj, 5 dkg őrölt dió, 2 dkg vaj, a tésztához: 12 dkg vaj, 14 dkg liszt, 12 dkg kristálycukor.

Elkészítése: A tészta alapanyagait mérjük ki, majd egy tálban gyorsan gyúrjuk össze, hogy a vaj ne olvadjon meg túlságosan. Tegyük hűtőbe, míg szükség lesz rá. Az almákat hámozzuk meg, vágjuk ki a magházukat, majd vágjuk vastag szeletekre. Egy serpenyőben melegítsük meg a mézet, és pároljuk meg benne az almát. Szórjuk bele a fahéjat meg a diót, és ha túl sok levet engedne, kevés vízben oldott keményítővel sűrítsük be. A fahéjas almánkat rakjuk egy tűzálló tálba, és a tetejére reszeljük rá a tésztát. Előmelegített sütőben, 180 fokon süssük arany barnára.

 

Forrás: www.ujszo.com receptjeiből válogatva

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.