Életforma.hu

GASZTRO

Zöldfűszeres vegán vajkrém

Nagyon sok, szép fűszernövényünk van, parányi kertünkben ládákban szerető gonddal nevelgetjük őket. Minden reggel köszönünk nekik, megdicsérjük őket a fejlődésükért, megsimogatjuk, megszagolgatjuk minden szálukat. Nagyon hálásak, ízletesek, illatosak, erőteljesek. Ma reggel is szedtünk egy csokorravalót, petrezselyemlevelet és koriandert, ezeket vágtuk apróra a vajkrémbe. Ezt az igen ízletes vajkrémet már nagyon sokszor elkészítettük. Nagyon szeretjük az ízét, a bolti rokonaival ellentétben nem tartalmaz mást csak, amit mi beleteszünk, nincsenek benne színezékek, emulgeálók, szilárdítók, mono- és tri- akármik - olvasható a bulkshop oldallán.

Kép: bulkshop.hu

Hozzávalók egy nagyjából 20 dekás tömbhöz / krémhez:

16 dkg kókuszzsír

4 dkg olívaolaj / más intenzív ízű olaj, pl. tökmagolaj

2 tojásfehérjényi lenfehérje / 6 evőkanál csicseriborsó

1 kávéskanál almaecet / citromlé

mokkáskanál só

mokkáskanál kurkuma

leheletnyi őrölt fekete bors

4-5 szál petrezselyemlevél + 4-5 szál koriander zöld / más zöld fűszer / zöldek keveréke apróra vágva

A recept nagyon finom és elkészíthető szárított fűszerekkel is, például BBQ-fűszerkeverékkel, asafoetidával, más, egyéni ízlésnek megfelelő fűszerekkel is.

Elkészítés:

1. A kókuszzsírt nagyjából olvasszuk meg és keverjük hozzá az olívát vagy a választott olajat.

2. Az almaecetet, lenfehérjét / csicserilét, sót, borsot, kurkumát botmixerrel kezdjük el turmixolni.

3. Apránként adagoljuk hozzá a zsírok keverékét. Minden egyes hozzáadott adagot alaposan turmixoljunk el.

4. Dermedésig tegyük a hűtőbe, a megdermedt vajkrémet keverőgéppel vagy fakanállal (most már ne mixerrel) ismét keverjük fel és hozzáadhatjuk az apróra vágott zöldfűszereket.

Citromos köleshab csokireszelékkel
Ismét egy gluténmentesen elkészíthető, vegán desszert a bulkshop.hu-tól. Ez is lenhabbal készül. Tehetünk bele vaníliakivonatot, és pazar vaníliahabunk lesz. Tehetünk bele olvasztott csokit/kakaót, akkor csokis habunk lesz. Bármilyen gyümölcsízesítéssel is szuper, kókusszal is nagyon vagány, csak az alapot kell elkészítenünk és azt variálhatjuk.

5. Ha szeletelhető vajrudat akarunk belőle formázni, azt most, a fűszerek bekeverése után, a dermedt állapotú vajkrémmel tudjuk megtenni. Mi sütőzacskóból szabott celofánba hengergettük.

6. A maradékot mindig tartsuk a hűtőben, mert hajlamos az ellágyulásra!

A lenfehérje elkészítését ebben a receptben találod meg!

Elkészíthető a leszűrt csicseriborsó konzerv levéből vagy a csicseriborsó főzőlevének felhasználásával, elkészíthető lenfehérjével is. Mi általában lenfehérjével készítjük, mert csicserilével mindig szűkösen állunk, lenfehérjét viszont mindig tartunk a hűtőben, mert egyszerűen, korlátlan mennyiségben előállítható a lenmag főzésével, jól szuperál tojáshelyettesítőként, habalapként, jól viselkedett most is a vajkrémünk hozzávalójaként is. A lenfehérje elkészítésének hozzávalóit és metodikáját a poszt végén megadjuk.

Ez a vajkrém a hűtőben jól kenhető, kellemes állagot ölt, nem keményedik kővé, de nem is olvadozik, pont olyan az állaga, mikor elővesszük, amilyennek szeretjük, azonnal a kenyérre kenhető, a meleg pirítóson viszont lágyan olvadozik.

(A vegán vaj készítésének alapötlete dr. Andrási Nóra Minden-mentes 2. könyvéből származik.)

Jó étvágyat!

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.