Életforma.hu

GASZTRO

"Zorba, a görög" legkedvesebb salátái

Tzatziki, gyros, fetasajt, úzó és Metaxa...ugye ismerős? Még annak is, aki sosem járt Zorba földjén. A méltán kedvelt görög salátákból ajánlunk néhányat...

A görög konyha bár nem tartozik a világ nagy ínyenc konyhái közé, mégis hírneve van jó ízű, nem rafinált, markáns fogásai miatt. A történelem során magába olvasztott számos kisázsiai, arab és némi európai elemet, szokást, fűszerezési és konyhatechnikai eljárást.

Mégis van egy sajátos íz világa, így szívesen járunk a jó falatok után akár itthoni tavernákba, vagy éppen Görögországba.

De ha már elvetődünk ebbe a mediterrán, barátságosan kellemes kis országba, néhány dolgot illik ismernünk étkezési kultúrájukról is, hogy furcsaságaik ne okozzanak meglepetést.

- Ha náluk járunk, előfordulhat, hogy kifogásaink lesznek az ételek hőmérséklete miatt. A görögök úgy tartják, hogy a forró étel ártalmas a szervezetünkre. A másik ok, ami miatt langyos ételeket szolgálhatnak fel, hogy ők a hagyományos ételeiket reggel a sütőben készítik el, és a nap egy későbbi időpontjában előmelegítés nélkül tálalják fel.

- A legtöbb húsétel és halféleség azonban tűzforrón, egyenesen a sütőrostélyról kerül elénk, és rendkívül ízletes étel. A legpuritánabb sült húsokat és rostélyosokat kínáló éttermek bejáratánál is ínycsiklandóan forognak nyárson a bárány- vagy csirkehúsok.

- Saját szemmel is meggyőződhetünk az alapanyagok frissességéről, mert a hagyományos görög konyhákba nyugodtan bemehetünk és szemügyre vehetjük az ételt, még megrendelés előtt.

- Az étkezések időpontja is a miénktől eltérő, éghajlati sajátosságaik és életmódjuk miatt, náluk a reggeli nem fő étkezés, az ebéd 13-15 óra között bármikor elkezdődhet, a vacsora pedig 20-23 között fogyasztandó.

Népszerűek a görög konyha ételei és italai, ki ne hallott volna a parázson sült rablóhúsról, a szuvlaki-ról, a gyros-ról, melyet gyakran meleg zsebes kenyérbe, pitá-ban kínálnak. Jellegzetesen finom sajtjuk, a feta, amely kecske vagy juhtejből készül, és sokféle étel adaléka, valamint az egyik legkedveltebb salátájuk a tzatziki, mely elmaradhatatlan az étkezőasztalokról. És persze bőven öblögethetjük torkunkat a híres borukkal, a retszína-val, az ánizspálinkával, az úzóval vagy éppen az isteni Metaxa konyakkal.

A sok finomság mellé pedig még emberszeretetüket, lélekmelengető humorukat, derűt, napfényt, építészeti csodáikat, a buzuki hangjait és közös táncaikat is kínálják az országukba látogatóknak.

Mi pedig most "Zorba, a görög" legkedvesebb salátáit kínáljuk:

Tzatziki

Hozzávalók: (4 személyre) 1 kg kígyóuborka, só, 5 dl tejföl, 4 dl joghurt, 0,5 dl olívaolaj, 0,3 dl vörös borecet, 4 gerezd fokhagyma, őrölt fehérbors

Elkészítés. Az uborkát megmossuk, végeiből 2-2 cm-t levágunk, durván lereszeljük, kissé besózzuk, majd állni hagyjuk. A tejfölt összekeverjük a joghurttal, hozzáadjuk az olívaolajat és a borecetet. Enyhén megsózzuk, majd fehérborssal és zúzott fokhagymával fűszerezzük. Végül a kinyomkodott uborkát belekeverjük és lefedve legalább négy órára a hűtőbe tesszük.

Idő: 30 perc

Pikáns gombasaláta (4 személyre)

Hozzávalók: 50 dkg csiperke gomba, 1 citrom leve, 1 dl száraz fehér bor, 1 evőkanál paradicsompüré,1 dkg koriandermag, só, 2 evőkanál olaj, őrölt feketebors

Elkészítés: A gombát megmossuk, leszedjük a tönköket, hosszában kettészeljük és a kalapokat cikkekre vágjuk. Hozzáadjuk a citrom levét a fehérbort, simára keverjük a paradicsompürével, majd sóval, borssal és koriandermaggal fűszerezzük. Élénk tűzön 8 percig sütjük, majd saját levében hagyjuk kihűlni. Egy-két órára a hűtőben pihentetjük, majd jégbe hűtve tálaljuk.

Idő: 30 perc

Görög saláta ( 4 személyre)

Hozzávalók: 50 dkg paradicsom, 50 dkg uborka, 2 zöldpaprika, 1 vöröshagyma, 2 evőkanál 10 százalékos ecet, 15 dkg feta sajt, 1 dl olívaolaj, 10 fekete olajbogyó, 3 szál petrezselyem zöld, só, őrölt bors

Elkészítés: A megtisztított paradicsomot, uborkát, és zöldpaprikát nagyobb kockákra vágjuk, a vöröshagymát felaprítjuk, majd nagy salátástálban összekeverjük. Az olívaolajat kikeverjük az ecettel, sóval, borssal ízesítjük, majd óvatosan a zöldségekhez adjuk. Megszórjuk fekete olajbogyóval, és 30 percre a hűtőbe tesszük. Tálaláskor tetejét meghintjük kockára vágott feta sajttal, és petrezselyem zölddel.

Idő: 40 perc

Jó étvágyat!


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.