Életforma.hu

STÍLUS

Ha nem süt nap, akkor süssünk valamit

Boldogan használjuk a civilizáció konyhai vívmányait, de nem szívesen mondanánk le azokról a különleges ízekről, amelyek csakis a szabad tűzön, izzó parázson sütés ősi időkből származó módszerével érhetők el. S persze arról az utánozhatatlan hangulatról sem, amelyet egy-egy ilyen alkalom teremt.

Akkor sem kell elszomorodnunk, ha rosszabbra fordul az idő, mert szerencsére ma már a szobába szorulva is megvannak a közös étekkészítés kellemes ceremóniái.
Az elmúlt idők folyamán a grillezett ételek palettája a világon mindenütt gazdagodott. A különböző tájak, országok jellegzetes ételei a magyar ínyenceket is meghódították. Így ma már a grillsütőkről, a sertés-, marha- vagy baromfihús mellől itthon éppúgy nem hiányoznak a halak vagy a tengeri különlegességek, mint a különféle zöldségek.
A sokszínűség, a gazdagodás talán éppen ez utóbbiak esetében érhető leginkább tetten: a krumpli, a hagyma, a paprika, a paradicsom, a gomba mellett hódít a - korábban inkább csak főve kedvelt - kukorica, a tök, a patisszon, a cukkini, a padlizsán. És ez a hazai étkezési kultúrában mindenképpen kedvező változásnak tekinthető.
Ezek a zöldségek közvetlenül vagy fóliában, esetleg vegyesen, nyársra tűzve is a rácsra kerülhetnek, nem beszélve arról, hogy ha ez különféle húsokkal együtt történik, hogyan gazdagíthatják egymás ízét. S természetesen ott van a hazai étkezéskultúrában első helyen álló burgonya is, héjában vagy anélkül, egészben vagy karikára vágva. A grillpartik csemegéje lehet, ha a zöldséget majorannalevelekbe vagy szalonnába csomagolva készítjük el. Bekerültek a kedvelt hazai grillreceptek közé a sajtok is; visszafogott ízével például egy grillezett gomolyaszelet egészen különleges élmény.

A sajtok a főszereplői a fondünek is - az elnevezés a franciául azt jelenti, hogy "olvasztott" -, amelynek nálunk is egyre több a híve. Nem kell hozzá más, csupán egy fondütál, amelyben felolvasztunk különféle érett, magas zsírtartalmú sajtokat, s ebbe a sajtmasszába villára tűzött kenyérdarabokat mártogatunk. S ma már nemcsak a sajtfondü hódít; ugyanilyen módon húsdarabkákat is süthetünk együtt az asztal közepére helyezett edényben, forró olajban, mindenki a maga ízlése szerint.

Aki a könnyebb módon elkészített étkek híve, az válassza a raclette-et, amelynek lényege, hogy az asztalvendégek kicsiny serpenyőjüket betolva a meleg készülékbe, sajtot is olvaszthatnak.
A közös sütés eszköztára is egyre gazdagabb. A hordozható kisebb-nagyobb faszenes grillsütők mellett mind több helyen mesteremberrel építtetnek kerti tűzhelyet, s az elektromos, változtatható grillfelületű, asztali grillsütők választéka is szélesedik.
A grill-raclette kombinációjú készülékek felhevített tetején - ami lehet kő vagy teflon - hús és zöldség egyaránt süthető-pirítható, az alul elhelyezhető kis serpenyőkben pedig sajt olvasztható a hús és zöldség mellé.

A közös sütés feltételei már néhány ezer forintos beruházással megteremthetők. A különböző készülékek, berendezések ára típustól, mérettől, funkciótól függően igen széles skálán mozog: a legolcsóbb kis asztali készülékek 2-3 ezer forintba kerülnek, a komolyabb, jobb minőségűekért már akár több tízezer forintot is elkérhetnek, az épített kerti grilltűzhelyek pedig több százezer forintos beruházást igényelnek.

GRILLEK

Bárányborda

6 gerezd összezúzott fokhagymát, néhány friss, finomra vágott mentalevelet, 8-10 szem őrölt fekete borsot és 1 egész citrom levét összekeverünk 1 deci étolajjal. Ezzel a marináddal a báránybordaszeletek minden oldalát bekenjük, majd lefedve legalább egy napon át érleljük. A húsokat a forró grillroston 8-10 percig sütjük. Friss, ropogós magvas kenyérrel, mentamártással tálaljuk.

Fűszeres juhsajt

A fél-egy centiméter szélesre vágott juhsajtszeleteket alufóliába vagy készen kapható grilltálcákra rakjuk, majd mindegyikre egy-egy paradicsomkarikát fektetünk. Megszórjuk apróra vágott, friss kakukkfűvel, rozmaringgal, néhány fekete olajbogyóval, borsozzuk, majd 5 evőkanál olívaolajjal meglocsoljuk. Körülbelül félórás sütés után olajbogyóval, pirított kenyérszeletekkel tálaljuk.

Kapros-mézes karaj

Páckeveréket készítünk 3 evőkanál csípős mustárral, 1 evőkanál olajjal, 1 deci mézzel, 1-1 kávéskanál finomra vágott kaporral és petrezselyemmel, csipetnyi borssal, sóval. A sertéskarajszeleteket ezzel megkenjük, majd körülbelül egyórás érlelés után forró grillrácsra rakjuk. Hárompercnyi sütés után megfordítjuk, a tetejükre paradicsomkarikát teszünk, és további 5-7 perc alatt készre sütjük. Grillezett burgonyával, friss salátával tálaljuk.


GRILLMÁRTÁSOK

Mentás

Egy csomó friss mentalevelet megmosunk, leszárítunk, majd finomra vágunk. Egy közepes, apróra vágott vöröshagymát 2 evőkanál olívaolajon üvegesre párolunk, hozzáadunk 1 evőkanál cukrot, majd állandó keverés mellett a mentát is beletesszük. 2 evőkanál sherryecettel és 1 evőkanál zöldséglevessel, valamint 5 deci tejszínnel felöntjük, majd egy-két perces főzés után levéve a tűzről fehér borssal ízesítjük.

Uborkás-joghurtos

Egy körülbelül félkilós, durvára lereszelt kígyóuborkát összekeverünk 15 deka szétmorzsolt juhtúróval, 1 (vagy ízlés szerint több) gerezd fokhagymával és 4 deci megsózott, borssal ízesített joghurttal. (Aki szereti, finomra vágott kaprot is keverhet hozzá.) Tálba halmozva fekete olajbogyóval díszítjük. Bármilyen húshoz finom.

Mexikói

Egy nagyobb fej vöröshagymát vagy 2 csomag újhagymát apróra vágunk, majd 6-8 szép nagy paradicsomot - miután félbevágva a magját kikapartuk - szintén apróra felkockázunk. Tálba tesszük, sózzuk, borsozzuk, végül az egészet 2 deci (készen kapható) csípős salsa fűszermártással összekeverjük. Grillezett sertéshúsokhoz (tarja, borda) ajánlott.

Mustáros

3 gerezd fokhagymát, 1 mogyoróhagymát, fél csomag petrezselymet apróra vágunk. Hozzáadunk 4 evőkanál olívaolajat, 1 evőkanál dijoni mustárt, összekeverjük, sóval, borssal ízesítjük. Grillezett marhahúshoz ajánlott.

Rokfortos

20 dkg rokfortot 20 dkg tehéntúróval és 2 deci tejföllel simára keverünk, sóval, törött zöldborssal ízesítjük. Grillezett halakhoz, fehér húsokhoz ajánlott.

RACLETTE

Hagyományos

Sós-köményes vízben héjában megfőzött apró szemű burgonyát, ecetes uborkát, gyöngyhagymát, vékonyra vágott sonkát teszünk az asztalra. A vendégek tetszés szerint szednek ezekből, s ezeket a falatokat borítják be a sütőtálkán megolvasztott sajttal. Ropogós bagettel, fekete teával fogyasztják.

Tenger gyümölcseivel

Sós, babérleveles vízben előfőzzük a tenger gyümölcseit, majd leszűrjük, s egy tálban sherryvel leöntjük. 2 deci tejszínt összekeverünk 1 tojássárgájával, hozzáadunk fél csomag apróra vágott petrezselymet, majd összekeverjük a marinált tenger gyümölcseivel. Ebből szednek a vendégek a serpenyőjükbe, s erre olvasztják rá a sajtszeletet a felfűtött raclette-készülékben. Száraz fehér bor és friss fehér kenyér illik hozzá.

Konyha és Fürdő Piac 2003


Kifogástalan kabátok az átmeneti évszakokra

Kifogástalan kabátok az átmeneti évszakokra 

A legtöbb nő szeret ajándékot vásárolni és meglepni a szeretteit valami igazán különlegessel. Akkor azonban, amikor a párjuknak vagy férfi rokonaiknak vesznek ajándékot, sokszor ötlethiánnyal küzdhetnek. Erre az esetre hozunk most egy olyan ajándéktippet, amely garantáltan örömöt okoz majd!
Hogyan válasszuk ki a tökéletes pamutpólót?

Hogyan válasszuk ki a tökéletes pamutpólót? 

A divatban is egyre többen keresik a környezettudatos megoldásokat, így a gardróbokban is átalakulás figyelhető meg. Ma már nem elegendő, hogy egy ruhadarab – például egy póló – jól néz ki, hanem több szempontot is figyelembe vesznek a vásárlók választás előtt.
A kitűzők sikertörténete: az egyedi embléma hatalma

A kitűzők sikertörténete: az egyedi embléma hatalma 

Az utóbbi években egy érdekes trend emelkedett ki, ami megdobogtathatja a szíved, ha márkaépítésen vagy promóción töröd a fejed. A kitűzők egyszerű, mégis hatékony módjai annak, hogy egyediséged megmutatkozzon, legyen szó céges rendezvényekről vagy akár egy személyes eseményről. A kis kiegészítőkön keresztül sokkal távolabbra juthatsz, mint amit elsőre gondolnád. És tényleg, ki ne akarna egy kis pluszt adni az arculatához?
Stílusos megjelenés minden nap

Stílusos megjelenés minden nap 

A hölgyek számára különösen fontos a vonzó megjelenés. Bárhol is vannak, szeretnének jól kinézni és ezért sok mindent hajlandóak megtenni. Az esztétikus külső szempontjából meghatározó a lábbeli. Nézzük most meg, melyek azok a cipőtípusok, amelyekkel garantált az előnyös megjelenés!
A mechanikus férfi karórák titkai

A mechanikus férfi karórák titkai 

A mechanikus órák világa varázslatos és izgalmas, különösen azok számára, akik értékelik a hagyományokat és a precizitást. De hogyan is működnek ezek a kiegészítők? Sokak számára ezek a kérdések ismeretlen területnek számítanak, mégis egyszerűen megérthetők, különösen, ha ránézünk a mechanizmusukban rejlő zsenialitásra.
Női balerina cipők őszre – hogyan viseld őket, hogy mindig gyönyörű legyél?

Női balerina cipők őszre – hogyan viseld őket, hogy mindig gyönyörű legyél? 

Az őszi hónapok beköszöntével sokan a melegebb, zártabb lábbelik felé fordulnak, de a női balerina cipők továbbra is az egyik legnépszerűbb és legnőiesebb választást nyújtják. Ezek a könnyed, kényelmes cipők tökéletesen illenek az őszi outfitekhez, legyen szó elegáns vagy hétköznapi viseletről. Az ősz változékony időjárásában is bátran viselhetők, ha megfelelően kombináljuk őket. De hogyan lehet őket úgy hordani, hogy mindig kifinomult és stílusos megjelenést biztosítsanak? Nézzük!
Tuti tippek a reszelésmentes technikához

Tuti tippek a reszelésmentes technikához 

Nőként a legszebb természetes ékszerünk a körmünk és a hajunk, amit igyekszünk a lehető legkevesebb munkával tökéletessé varázsolni. A műkörmök viselésének pedig van egy biztos velejárója: rá lehet szokni. Ez pedig azt jelenti, hogy 3-4 hetente elmegyünk a körmöshöz. Viszont ehhez hozzá tartozik az is, hogy rengeteg port kell elviselnünk. Szakemberként meg pláne.
Platform cipők – hogyan kombináljuk őket ruhákkal?

Platform cipők – hogyan kombináljuk őket ruhákkal? 

A platform cipők visszatértek a divatba, és tökéletes választásnak bizonyulnak, ha egy kis magasságot és stílust szeretnénk hozzáadni megjelenésünkhöz. Ezek a cipők nem csak kényelmesek, de sokoldalúan kombinálhatóak különféle ruhadarabokkal, legyen szó hétköznapi vagy alkalmi viseletről. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan hordhatjuk a platform cipőket különböző stílusú ruhákkal, hogy mindig divatosak maradjunk.
Miért elengedhetetlenek a férfi és női köntösök a tisztálkodási rutinhoz?

Miért elengedhetetlenek a férfi és női köntösök a tisztálkodási rutinhoz? 

Egy puha meleg köntös mindig kellemes hangulatot ad a hűvös reggelekhez. Viszont nem csak ennyi az előnye annak, ha beszerzünk egy minőségi köntöst otthonra, és élvezzük annak minden kényelmét.
700 új termékkel bővült a dm kínálata a szépség és egészség jegyében

700 új termékkel bővült a dm kínálata a szépség és egészség jegyében 

A dm idén tavasszal ismét 700 új termékkel bővítette kínálatát, az arcápolás, a natúrkozmetika, reform élelmiszer, gyógytermékek, szájápolás és háztartás kategóriákban. A bővítésnek köszönhetően ismét több magyar márka termékei is helyet kaptak a dm polcian és online shopjában. A választék kialakításában a vásárlók véleményét is figyelembe vette a drogéria.