Akkor sem kell elszomorodnunk, ha rosszabbra fordul az idő, mert szerencsére ma már a szobába szorulva is megvannak a közös étekkészítés kellemes ceremóniái.
Az elmúlt idők folyamán a grillezett ételek palettája a világon mindenütt gazdagodott. A különböző tájak, országok jellegzetes ételei a magyar ínyenceket is meghódították. Így ma már a grillsütőkről, a sertés-, marha- vagy baromfihús mellől itthon éppúgy nem hiányoznak a halak vagy a tengeri különlegességek, mint a különféle zöldségek.
A sokszínűség, a gazdagodás talán éppen ez utóbbiak esetében érhető leginkább tetten: a krumpli, a hagyma, a paprika, a paradicsom, a gomba mellett hódít a - korábban inkább csak főve kedvelt - kukorica, a tök, a patisszon, a cukkini, a padlizsán. És ez a hazai étkezési kultúrában mindenképpen kedvező változásnak tekinthető.
Ezek a zöldségek közvetlenül vagy fóliában, esetleg vegyesen, nyársra tűzve is a rácsra kerülhetnek, nem beszélve arról, hogy ha ez különféle húsokkal együtt történik, hogyan gazdagíthatják egymás ízét. S természetesen ott van a hazai étkezéskultúrában első helyen álló burgonya is, héjában vagy anélkül, egészben vagy karikára vágva. A grillpartik csemegéje lehet, ha a zöldséget majorannalevelekbe vagy szalonnába csomagolva készítjük el. Bekerültek a kedvelt hazai grillreceptek közé a sajtok is; visszafogott ízével például egy grillezett gomolyaszelet egészen különleges élmény.
A sajtok a főszereplői a fondünek is - az elnevezés a franciául azt jelenti, hogy "olvasztott" -, amelynek nálunk is egyre több a híve. Nem kell hozzá más, csupán egy fondütál, amelyben felolvasztunk különféle érett, magas zsírtartalmú sajtokat, s ebbe a sajtmasszába villára tűzött kenyérdarabokat mártogatunk. S ma már nemcsak a sajtfondü hódít; ugyanilyen módon húsdarabkákat is süthetünk együtt az asztal közepére helyezett edényben, forró olajban, mindenki a maga ízlése szerint.
Aki a könnyebb módon elkészített étkek híve, az válassza a raclette-et, amelynek lényege, hogy az asztalvendégek kicsiny serpenyőjüket betolva a meleg készülékbe, sajtot is olvaszthatnak.
A közös sütés eszköztára is egyre gazdagabb. A hordozható kisebb-nagyobb faszenes grillsütők mellett mind több helyen mesteremberrel építtetnek kerti tűzhelyet, s az elektromos, változtatható grillfelületű, asztali grillsütők választéka is szélesedik.
A grill-raclette kombinációjú készülékek felhevített tetején - ami lehet kő vagy teflon - hús és zöldség egyaránt süthető-pirítható, az alul elhelyezhető kis serpenyőkben pedig sajt olvasztható a hús és zöldség mellé.
A közös sütés feltételei már néhány ezer forintos beruházással megteremthetők. A különböző készülékek, berendezések ára típustól, mérettől, funkciótól függően igen széles skálán mozog: a legolcsóbb kis asztali készülékek 2-3 ezer forintba kerülnek, a komolyabb, jobb minőségűekért már akár több tízezer forintot is elkérhetnek, az épített kerti grilltűzhelyek pedig több százezer forintos beruházást igényelnek.
GRILLEK
Bárányborda
6 gerezd összezúzott fokhagymát, néhány friss, finomra vágott mentalevelet, 8-10 szem őrölt fekete borsot és 1 egész citrom levét összekeverünk 1 deci étolajjal. Ezzel a marináddal a báránybordaszeletek minden oldalát bekenjük, majd lefedve legalább egy napon át érleljük. A húsokat a forró grillroston 8-10 percig sütjük. Friss, ropogós magvas kenyérrel, mentamártással tálaljuk.
Fűszeres juhsajt
A fél-egy centiméter szélesre vágott juhsajtszeleteket alufóliába vagy készen kapható grilltálcákra rakjuk, majd mindegyikre egy-egy paradicsomkarikát fektetünk. Megszórjuk apróra vágott, friss kakukkfűvel, rozmaringgal, néhány fekete olajbogyóval, borsozzuk, majd 5 evőkanál olívaolajjal meglocsoljuk. Körülbelül félórás sütés után olajbogyóval, pirított kenyérszeletekkel tálaljuk.
Kapros-mézes karaj
Páckeveréket készítünk 3 evőkanál csípős mustárral, 1 evőkanál olajjal, 1 deci mézzel, 1-1 kávéskanál finomra vágott kaporral és petrezselyemmel, csipetnyi borssal, sóval. A sertéskarajszeleteket ezzel megkenjük, majd körülbelül egyórás érlelés után forró grillrácsra rakjuk. Hárompercnyi sütés után megfordítjuk, a tetejükre paradicsomkarikát teszünk, és további 5-7 perc alatt készre sütjük. Grillezett burgonyával, friss salátával tálaljuk.
GRILLMÁRTÁSOK
Mentás
Egy csomó friss mentalevelet megmosunk, leszárítunk, majd finomra vágunk. Egy közepes, apróra vágott vöröshagymát 2 evőkanál olívaolajon üvegesre párolunk, hozzáadunk 1 evőkanál cukrot, majd állandó keverés mellett a mentát is beletesszük. 2 evőkanál sherryecettel és 1 evőkanál zöldséglevessel, valamint 5 deci tejszínnel felöntjük, majd egy-két perces főzés után levéve a tűzről fehér borssal ízesítjük.
Uborkás-joghurtos
Egy körülbelül félkilós, durvára lereszelt kígyóuborkát összekeverünk 15 deka szétmorzsolt juhtúróval, 1 (vagy ízlés szerint több) gerezd fokhagymával és 4 deci megsózott, borssal ízesített joghurttal. (Aki szereti, finomra vágott kaprot is keverhet hozzá.) Tálba halmozva fekete olajbogyóval díszítjük. Bármilyen húshoz finom.
Mexikói
Egy nagyobb fej vöröshagymát vagy 2 csomag újhagymát apróra vágunk, majd 6-8 szép nagy paradicsomot - miután félbevágva a magját kikapartuk - szintén apróra felkockázunk. Tálba tesszük, sózzuk, borsozzuk, végül az egészet 2 deci (készen kapható) csípős salsa fűszermártással összekeverjük. Grillezett sertéshúsokhoz (tarja, borda) ajánlott.
Mustáros
3 gerezd fokhagymát, 1 mogyoróhagymát, fél csomag petrezselymet apróra vágunk. Hozzáadunk 4 evőkanál olívaolajat, 1 evőkanál dijoni mustárt, összekeverjük, sóval, borssal ízesítjük. Grillezett marhahúshoz ajánlott.
Rokfortos
20 dkg rokfortot 20 dkg tehéntúróval és 2 deci tejföllel simára keverünk, sóval, törött zöldborssal ízesítjük. Grillezett halakhoz, fehér húsokhoz ajánlott.
RACLETTE
Hagyományos
Sós-köményes vízben héjában megfőzött apró szemű burgonyát, ecetes uborkát, gyöngyhagymát, vékonyra vágott sonkát teszünk az asztalra. A vendégek tetszés szerint szednek ezekből, s ezeket a falatokat borítják be a sütőtálkán megolvasztott sajttal. Ropogós bagettel, fekete teával fogyasztják.
Tenger gyümölcseivel
Sós, babérleveles vízben előfőzzük a tenger gyümölcseit, majd leszűrjük, s egy tálban sherryvel leöntjük. 2 deci tejszínt összekeverünk 1 tojássárgájával, hozzáadunk fél csomag apróra vágott petrezselymet, majd összekeverjük a marinált tenger gyümölcseivel. Ebből szednek a vendégek a serpenyőjükbe, s erre olvasztják rá a sajtszeletet a felfűtött raclette-készülékben. Száraz fehér bor és friss fehér kenyér illik hozzá.
Konyha és Fürdő Piac 2003