Életforma.hu

STÍLUS

Ha nem süt nap, akkor süssünk valamit

Boldogan használjuk a civilizáció konyhai vívmányait, de nem szívesen mondanánk le azokról a különleges ízekről, amelyek csakis a szabad tűzön, izzó parázson sütés ősi időkből származó módszerével érhetők el. S persze arról az utánozhatatlan hangulatról sem, amelyet egy-egy ilyen alkalom teremt.

Akkor sem kell elszomorodnunk, ha rosszabbra fordul az idő, mert szerencsére ma már a szobába szorulva is megvannak a közös étekkészítés kellemes ceremóniái.
Az elmúlt idők folyamán a grillezett ételek palettája a világon mindenütt gazdagodott. A különböző tájak, országok jellegzetes ételei a magyar ínyenceket is meghódították. Így ma már a grillsütőkről, a sertés-, marha- vagy baromfihús mellől itthon éppúgy nem hiányoznak a halak vagy a tengeri különlegességek, mint a különféle zöldségek.
A sokszínűség, a gazdagodás talán éppen ez utóbbiak esetében érhető leginkább tetten: a krumpli, a hagyma, a paprika, a paradicsom, a gomba mellett hódít a - korábban inkább csak főve kedvelt - kukorica, a tök, a patisszon, a cukkini, a padlizsán. És ez a hazai étkezési kultúrában mindenképpen kedvező változásnak tekinthető.
Ezek a zöldségek közvetlenül vagy fóliában, esetleg vegyesen, nyársra tűzve is a rácsra kerülhetnek, nem beszélve arról, hogy ha ez különféle húsokkal együtt történik, hogyan gazdagíthatják egymás ízét. S természetesen ott van a hazai étkezéskultúrában első helyen álló burgonya is, héjában vagy anélkül, egészben vagy karikára vágva. A grillpartik csemegéje lehet, ha a zöldséget majorannalevelekbe vagy szalonnába csomagolva készítjük el. Bekerültek a kedvelt hazai grillreceptek közé a sajtok is; visszafogott ízével például egy grillezett gomolyaszelet egészen különleges élmény.

A sajtok a főszereplői a fondünek is - az elnevezés a franciául azt jelenti, hogy "olvasztott" -, amelynek nálunk is egyre több a híve. Nem kell hozzá más, csupán egy fondütál, amelyben felolvasztunk különféle érett, magas zsírtartalmú sajtokat, s ebbe a sajtmasszába villára tűzött kenyérdarabokat mártogatunk. S ma már nemcsak a sajtfondü hódít; ugyanilyen módon húsdarabkákat is süthetünk együtt az asztal közepére helyezett edényben, forró olajban, mindenki a maga ízlése szerint.

Aki a könnyebb módon elkészített étkek híve, az válassza a raclette-et, amelynek lényege, hogy az asztalvendégek kicsiny serpenyőjüket betolva a meleg készülékbe, sajtot is olvaszthatnak.
A közös sütés eszköztára is egyre gazdagabb. A hordozható kisebb-nagyobb faszenes grillsütők mellett mind több helyen mesteremberrel építtetnek kerti tűzhelyet, s az elektromos, változtatható grillfelületű, asztali grillsütők választéka is szélesedik.
A grill-raclette kombinációjú készülékek felhevített tetején - ami lehet kő vagy teflon - hús és zöldség egyaránt süthető-pirítható, az alul elhelyezhető kis serpenyőkben pedig sajt olvasztható a hús és zöldség mellé.

A közös sütés feltételei már néhány ezer forintos beruházással megteremthetők. A különböző készülékek, berendezések ára típustól, mérettől, funkciótól függően igen széles skálán mozog: a legolcsóbb kis asztali készülékek 2-3 ezer forintba kerülnek, a komolyabb, jobb minőségűekért már akár több tízezer forintot is elkérhetnek, az épített kerti grilltűzhelyek pedig több százezer forintos beruházást igényelnek.

GRILLEK

Bárányborda

6 gerezd összezúzott fokhagymát, néhány friss, finomra vágott mentalevelet, 8-10 szem őrölt fekete borsot és 1 egész citrom levét összekeverünk 1 deci étolajjal. Ezzel a marináddal a báránybordaszeletek minden oldalát bekenjük, majd lefedve legalább egy napon át érleljük. A húsokat a forró grillroston 8-10 percig sütjük. Friss, ropogós magvas kenyérrel, mentamártással tálaljuk.

Fűszeres juhsajt

A fél-egy centiméter szélesre vágott juhsajtszeleteket alufóliába vagy készen kapható grilltálcákra rakjuk, majd mindegyikre egy-egy paradicsomkarikát fektetünk. Megszórjuk apróra vágott, friss kakukkfűvel, rozmaringgal, néhány fekete olajbogyóval, borsozzuk, majd 5 evőkanál olívaolajjal meglocsoljuk. Körülbelül félórás sütés után olajbogyóval, pirított kenyérszeletekkel tálaljuk.

Kapros-mézes karaj

Páckeveréket készítünk 3 evőkanál csípős mustárral, 1 evőkanál olajjal, 1 deci mézzel, 1-1 kávéskanál finomra vágott kaporral és petrezselyemmel, csipetnyi borssal, sóval. A sertéskarajszeleteket ezzel megkenjük, majd körülbelül egyórás érlelés után forró grillrácsra rakjuk. Hárompercnyi sütés után megfordítjuk, a tetejükre paradicsomkarikát teszünk, és további 5-7 perc alatt készre sütjük. Grillezett burgonyával, friss salátával tálaljuk.


GRILLMÁRTÁSOK

Mentás

Egy csomó friss mentalevelet megmosunk, leszárítunk, majd finomra vágunk. Egy közepes, apróra vágott vöröshagymát 2 evőkanál olívaolajon üvegesre párolunk, hozzáadunk 1 evőkanál cukrot, majd állandó keverés mellett a mentát is beletesszük. 2 evőkanál sherryecettel és 1 evőkanál zöldséglevessel, valamint 5 deci tejszínnel felöntjük, majd egy-két perces főzés után levéve a tűzről fehér borssal ízesítjük.

Uborkás-joghurtos

Egy körülbelül félkilós, durvára lereszelt kígyóuborkát összekeverünk 15 deka szétmorzsolt juhtúróval, 1 (vagy ízlés szerint több) gerezd fokhagymával és 4 deci megsózott, borssal ízesített joghurttal. (Aki szereti, finomra vágott kaprot is keverhet hozzá.) Tálba halmozva fekete olajbogyóval díszítjük. Bármilyen húshoz finom.

Mexikói

Egy nagyobb fej vöröshagymát vagy 2 csomag újhagymát apróra vágunk, majd 6-8 szép nagy paradicsomot - miután félbevágva a magját kikapartuk - szintén apróra felkockázunk. Tálba tesszük, sózzuk, borsozzuk, végül az egészet 2 deci (készen kapható) csípős salsa fűszermártással összekeverjük. Grillezett sertéshúsokhoz (tarja, borda) ajánlott.

Mustáros

3 gerezd fokhagymát, 1 mogyoróhagymát, fél csomag petrezselymet apróra vágunk. Hozzáadunk 4 evőkanál olívaolajat, 1 evőkanál dijoni mustárt, összekeverjük, sóval, borssal ízesítjük. Grillezett marhahúshoz ajánlott.

Rokfortos

20 dkg rokfortot 20 dkg tehéntúróval és 2 deci tejföllel simára keverünk, sóval, törött zöldborssal ízesítjük. Grillezett halakhoz, fehér húsokhoz ajánlott.

RACLETTE

Hagyományos

Sós-köményes vízben héjában megfőzött apró szemű burgonyát, ecetes uborkát, gyöngyhagymát, vékonyra vágott sonkát teszünk az asztalra. A vendégek tetszés szerint szednek ezekből, s ezeket a falatokat borítják be a sütőtálkán megolvasztott sajttal. Ropogós bagettel, fekete teával fogyasztják.

Tenger gyümölcseivel

Sós, babérleveles vízben előfőzzük a tenger gyümölcseit, majd leszűrjük, s egy tálban sherryvel leöntjük. 2 deci tejszínt összekeverünk 1 tojássárgájával, hozzáadunk fél csomag apróra vágott petrezselymet, majd összekeverjük a marinált tenger gyümölcseivel. Ebből szednek a vendégek a serpenyőjükbe, s erre olvasztják rá a sajtszeletet a felfűtött raclette-készülékben. Száraz fehér bor és friss fehér kenyér illik hozzá.

Konyha és Fürdő Piac 2003


Modern vagy vintage lakberendezés? 5 tipp, ami segít ötvözni a kettőt

Modern vagy vintage lakberendezés? 5 tipp, ami segít ötvözni a kettőt 

Az egyik a funkcionalitásról, a másik az emlékekről, textúrákról és melegségről szól – és bár elsőre ellentétesnek tűnnek, valójában gyönyörű harmóniát alkothatnak együtt. A titok az arányokban rejlik, a régi és az új nem kioltja, hanem kiegészíti egymást. Néhány tudatos döntéssel és jól kiválasztott kiegészítővel pedig olyan otthont teremthetünk, ahol a modern technológia találkozik a múlt hangulatával, mindez stílusosan A lakberendezés világa két meghatározó stílus között ingadozik: a modern letisztultés egyedien.
Világosság és elegancia: a skandináv lakberendezés titkai

Világosság és elegancia: a skandináv lakberendezés titkai 

A skandináv dizájn világszerte népszerű, egyszerűsége és praktikussága miatt. Vajon miért alakult ki ez a jellegzetes stílus, és miért vonzó még ma is sokak számára? A válasz a skandináv életfilozófiában rejlik, amely a funkcionalitást és a természet közelségét részesíti előnyben.
Hogyan változtatja meg a fenntartható divat a mindennapokat?

Hogyan változtatja meg a fenntartható divat a mindennapokat? 

Sokat gondolkodtál már azon, hogyan tudnál jobban vigyázni a környezetre a mindennapokban?
Toplistás futócipők mindennapi és versenyfutásokra

Toplistás futócipők mindennapi és versenyfutásokra 

Egy igazán megfelelő futócipő kiválasztása komoly kihívás lehet, hiszen az évről évre növekvő kínálatból rengeteg modell közül választhatsz. 2025 is bizonyítja, hogy minden futónak eltérő elvárásai vannak a megfelelő lábbeli megtalálásakor. Legyen szó újonnan kezdő futókról vagy tapasztalt maratonistákról, mindannyian tudják, mennyire fontos, hogy egy cipő támogassa őket a hosszú távok során.
Merész és légies – piros és fehér ruhák

Merész és légies – piros és fehér ruhák 

A piros és a fehér szín párosa a divatban évtizedek óta különleges helyet foglal el.
Milyen nadrágot viselj gumicsizmához? Így kombináld a szezon legtrendibb darabjaival

Milyen nadrágot viselj gumicsizmához? Így kombináld a szezon legtrendibb darabjaival 

A gumicsizma régóta nemcsak praktikus választás, hanem stíluselem is – ehhez viszont az is kell, hogy pontosan tudjuk, mivel is párosítsuk a maradéktalan siker érdekében. A nadrágválasztás kulcsfontosságú: nemcsak az esztétika, hanem a kényelem és az időjáráshoz való alkalmazkodás szempontjából is. Akár rövid szárú, akár hosszúszárú gumicsizma mellett döntesz, az outfit egészét a nadrág tudja igazán kiegyensúlyozni. Nézzük, mit érdemes viselni idén ősszel és télen!
Hogyan tehetőek emlékezetessé a csomagolások egyedi matricákkal?

Hogyan tehetőek emlékezetessé a csomagolások egyedi matricákkal? 

Valaha gondoltunk már arra, hogyan lehet egy termék csomagolása a legelső pillanattól fogva hatásos és megkapó?
Mire figyelj, ha napszemüveget választasz?

Mire figyelj, ha napszemüveget választasz? 

Képzeld el, hogy egy napsütéses délutánon sétálsz az utcán, és észreveszed, hogy a napszemüveged otthon maradt. Ismerős szituáció? A mai világban szinte mindenhol hozzáférhető egy napszemüveg, akár egy sarki drogériában, akár egy fast fashion boltban. De vajon valóban megfelelőek ezek az úton-útfélen megszerezhető modellek? 
 Hogyan vegyünk alsóneműt a férfiaknak?

Hogyan vegyünk alsóneműt a férfiaknak? 

Nőként gyakran előfordul, hogy többet járunk vásárolni, mint a családunk férfi tagjai.
Női rövidnadrágok magasított derékkal – stílusos ötletek laza hétköznapokra és elegánsabb alkalmakra

Női rövidnadrágok magasított derékkal – stílusos ötletek laza hétköznapokra és elegánsabb alkalmakra 

A női rövidnadrágok magasított derékkal idén is tökéletes választást jelentenek – laza utcai viseletekhez és elegáns alkalmakhoz is passzolnak, vagyis rendkívül sokoldalú felhasználást biztosítanak. Kíváncsi vagy, hogyan lehet őket stílusosan kombinálni minden helyzetre? Olvass tovább, és inspirálódj a nyári trendekből!