Az őszi betakarítású értékes zöldségek tárházából az egyik legfontosabb vitamin- és ásványianyag-forrásunk a répafélék családjába tartozó cékla, amelynek gyökerét és a belőle préselt levet jótékony hatása miatt már az asszírok is fogyasztották. De a régi görögök és a rómaiak "házi patikájában" is szerepelt, ez utóbbiak főleg lázcsillapításra használták.
A cékla még vár a teljes felfedezésre, nálunk elsősorban a folsavban és káliumban gazdag gyökerét fogyasztják, pedig ennek az értékes növénynek a levele is számos hasznos anyagot tartalmaz - például béta-karotint, kalciumot és vasat -, és oly módon el lehet elkészíteni, mint a spenótot. A cékla emellett tartalmaz még foszfort, nátriumot, ként, valamint A-, B- és C-vitaminokat.
A céklalé kiváló májtisztító: segít a májban felhalmozódó zsír lebontásában, a benne rejlő gyorsan hasznosuló cukor pedig a szervezet energiapótlásában. A szakirodalom kiemeli még az influenza leküzdésében, a gyomor savtúltermeléséből fakadó panaszok megszüntetésében, a szervezet méregtelenítésében, valamint a rák megelőzésében játszott szerepét. Fogyasszunk hát így télelőn a még vitaminjai, nyomelemei és ásványi anyagai teljében lévő zöldségből hetente többször is, akár kipréselve ivólé vagy nyersen, esetleg főve szólóban vagy más zöldségekkel együtt saláta formájában, de megtöltve is kitűnő természet adta gyógyító étel.
Persze a szigorúan ellenőrzött, vegyszermentes körülmények között megtermelt cékla az igazán hatékony, ráadásul biopiaci ára nem is túl drága, mindössze néhány tíz forinttal magasabb, mint az ipari körülmények között termesztetté.
Az ősz vitaminbombája a sütőtök, melyet eredetileg a texasi és a mexikói indiánok fogyasztottak, de Európában, így hazánkban is régóta ismerik, és nem csak mint ételt: a népi gyógyászatban is előszeretettel alkalmazták. A termés húsát - amely állítólag akkor a legízletesebb, ha a szabadban már megcsípte a dér - és levét vese-, máj-, köszvény- és bélbetegségek ellen, míg magját hashajtóként, béltisztító és féregűző szerként ajánlották. Kedvező élettani hatása egyrészt magas zsír- és élelmi rostjainak, valamint gazdag karotinoid-, C-, B- és E-vitamin-tartalmának köszönhető. Ez utóbbi antioxidánsoknak öregedést lassító hatása is van.
A sütőtök húsát - amelyből ivólé, leves, süteménytöltelék vagy desszert is készíthető - értékes hatóanyagai és könnyű emészthetősége miatt már csecsemőkortól beiktathatjuk a gyermekek étrendjébe is. Számos fajtáját termesztik idehaza, közülük a biopiacon árult ázsiai Hokkaido különösen édes, ezért édesítés nélkül bármilyen formában elkészítve fogyasztható.
Természetesen nem feledkezhetünk el a sütőtök másik értékes alkotóeleméről, a magjáról sem, aminek szintén számos hasznos élettani hatása van. Az olajos magvak sorában neki a legmagasabb a fehérjetartalma, kedvező a zsírsavösszetétele, és jelentős az élelmirost-tartalma is. Gazdag magnéziumban, káliumban, B1-, B2- és E-vitaminban. Ezek a vitaminok mint antioxidánsok védelmet nyújtanak a szervezetnek azáltal, hogy jelentős szerepet vállalnak az úgynevezett szabad gyökök hatástalanításában, valamint az érelmeszesedés és a daganatos betegségek kialakulásában.
Ilyenkor ősszel már az idei aratású gabonából őrölt lisztből sütik a pékségekben a kenyeret, péksüteményt, és a boltokban ilyen lisztek között is válogathatunk.
A bio minősítéssel ellátott kenyerek, -péksütemények alapanyagai - a különféle lisztőrlemények - vegyszermentes gazdaságokból kerülnek ki, s a belőlük sütött biokenyér is adalékok nélkül készül. A tiszta környezetben termesztett biogabonát - búzát, rozsot, tönkölyt - a hagyományos ősi technológiával - kövek között - őrlik meg, így az őrlemény a gabona eredeti minőségéből semmit nem veszít. Benne marad ugyanis az egészség szempontjából fontos hántrész, a csíra és a vitaminok, aminek köszönhetően teljes őrlésű péksüteményt, kenyeret lehet belőle sütni.
Különösen értékes kenyéralapanyag a tönkölybúza, amelynél a magokat egy-egy levélköteg, az úgynevezett pelyvalevél óvja. Eredményeként a tönkölybúza-magvakban jóval magasabb a fehérjetartalom, mint az egyéb gabonákban. De a bio tönkölybúzaliszt mellett teljes kiőrlésű biobúza- és -rozslisztet, valamint bio étkezési búzakorpát is lehet vásárolni, amelyek szintén értékes anyagokat tartalmaznak az emberi szervezet számára, és amelyekből - például élőflórás natúr joghurt, napraforgó-, szezám-, len- vagy tökmag és egyéb fűszerek hozzáadásával - ízletes kenyerek, péksütemények készülnek a korszerű pékségekben.
- szileta -
Forrás: : Biokultúra lap, Biotermelők, Magyar Biokultúra Szövetség, www.biotippek.hu
Fotó: Förster Tamás
A cikk a Konyha & Fürdő Magazin 2008. október-novemberi számában jelent meg.