- Természetesen frissen facsart gyümölcs vagy zöldséglé, a kedvenc pezsgőnk, egy üveg finom bor, tea és kávéfélék, esetleg a gyerekeknek kakaó.) Ha a hétfői locsolkodós napról van szó, az aperitíf is szóba jöhet.
- Többféle kedvenc péksütemény és az elmaradhatatlan foszlós kalács.
Tojások és tojás ételek. Ne csak egyszerűen a megtisztított főtt tojást tálaljuk, hanem variálhatjuk töltött vagy saláta változatban is. Esetleg félbevágva ízlésesen díszíthetjük, így étvágygerjesztőbb.
- Sok helyen palacsintaváltozatokkal is bővítik a kínálatot, pl. az amerikai palacsinta nagyon kedvelt, vagy a kisült és felcsíkozott tésztát lazaccal, gombamártással és különféle ízesítésekkel kínálják.
- Joghurt és kefír is kerülhet az asztalra! Sokan szívesen kezdik a napot egy gyümölcs joghurttal. Ehhez keverjünk össze natúr joghurtot mézzel, pörkölt dióval vagy mogyoróval és darabokra vágott gyümölccsel. A gyerekekre gondolva legyen cornflakes is.
- A pikáns saláták elmaradhatatlanok az asztalról most is: Egy gyors ráksalátához nincs szükség másra, csak 1 avokádóra, 1 doboz konyhakész rákra és 1 grapefruitra (vagy narancsra). Az avokádóhúst vágjuk kockára, a grapefruitot filézzük ki, és a gyümölcshúst vágjuk fel. Az egészet keverjük össze a rákhússal. Tegyünk hozzá egy kevés mézet, frissen őrölt fekete borsot, apróra vágott kaprot, és kész a királyi ráksaláta (igény szerint majonézzel is ízesíthető).
- A retek, az újhagyma, a paradicsom és a paprika vitaminbombái most sem hiányozhatnak.
Végezetül ajánlunk még egy nagyon pikáns tormás krumpli salátát, melynek zöldfűszeres változata, egyszerűen elkészíthető, és a torma ellenére nem csak a húsvéti főtt sonkához fogyasztható, hanem bármilyen alkalommal sült és grillezett húsok, szárított sonka, vagy akár virsli kísérőjeként is.
Tormás krumpli saláta
Hozzávalók: 75 dkg krumpli, 10 dkg tejföl, 1 citrom leve + reszelt héja, 4 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál friss, reszelt torma, petrezselyem zöld, snidling, újhagyma, só, bors
Elkészítés: A krumplit főzzük meg sós vízben. Ha megfőtt (de nem szétfőtt) öntsük le a vizet, és lefedve hagyjuk kihűlni. Így könnyebb hámozni és kevésbé törik. Az öntethez keverjük össze mini kézi habverővel a tejfölt, citrom levét, a citromhéjat, az olajat és a tormát. Ízesítsük sóval és őrölt borssal, majd adjuk hozzá a bőséges mennyiségű aprított petrezselymet, snidlinget, újhagymát.
A krumplit hámozzuk meg, vágjuk fel kb. fél centi vastag szeletekre és keverjük össze óvatosan az öntettel. Az öntetet hígítsuk vízzel, így jobban eloszlik. Ha kedveljük a pikáns ízt, tehetünk bele több citromlevet is. Őrölt borssal megszórva tálaljuk.