Életforma.hu

STÍLUS

Vigyázz! A gyümölcsteák nem "találkoztak" teacserjével sem

Ha a hazai cukorfogyasztási adatokat nézzük, mi magunk is megdöbbenünk: a legutolsó felmérések szerint ez fejenként évente majdnem harminchárom kiló volt. A cukorfogyasztásunknak csak egy része a közvetlen, finomított kristálycukor - ami kávéval, teával, egyebekkel jut be a szervezetbe -, a többit édesített ivólevek, édességek, lekvárok, befőttek és egyéb élelmiszerek "kísérőjeként" fogyasztjuk el.  


A finomított cukor hátrányairól már részletesen írtunk (Konyha & Fürdő 2008/3), így a magas kalóriaértéke mellett most csak egy másik káros hatását emeljük ki. Mivel megemésztéséhez többféle nyomelemre, vitaminra van szükség - amelyekből viszont szemernyit sem tartalmaz -, ezeket mind a szervezettől vonja el. Ennek nyomán pedig B-vitamin és kalciumhiány keletkezhet.

Mivel tehetjük hát egészségesebbé az édességeket?

A szakemberek szerint először is válasszunk vegyi terheléstől mentes bioalapanyagokat. Cukor helyett a sütemények, torták édesítésére a természetes ásványi anyagokban, vitaminokban gazdag mézet és édes gyümölcsöket - akár aszalt formában is -, gabonaszirupokat, valamint csokoládét használjunk. Természetesen ez utóbbi esetben is a jobb minőségűt, vagyis a magasabb kakaótartalmút válasszuk: ebben ugyanis több a szervezetre nézve jótékony hatású anyagok - például polifenolok és egyéb antioxidánsok - aránya, mint az alacsonyabb kakaótartalmúakban. S ne használjunk tej- és fehér csokoládét! 

A süteménykészítésnél más módszerek is alkalmazhatók, hogy egészségesebbek legyenek a desszertjeink: a vajat helyettesítsük hidegen sajtolt növényi olajjal, a fehér lisztet pedig keverjük teljes kiőrlésű liszttel, vagy dúsítsuk más növényi - például szója-, hajdina-, zab-, rizs-, rozs-, árpa-, tönkölybúza- - lisztekkel. Igaz, ez némi kísérletezést is igényel, mert ezeknek más a súlyuk és a sűrűségük, így a belőlük készített süteménytészta másképpen viselkedik.

A tojás egyes esetekben elhagyható - vagy kevesebb is használható belőle-, de vannak olyan receptek is, amelyeknél helyettesíthetjük például egy kevés pépesített banánnal vagy almaszósszal, kukorica- vagy burgonyakeményítővel.

Jó, ha a felhasznált sütőpor is bio, mert ez foszfátmentes, és az ökológiai gazdálkodásokban előállított gyümölcslekvárok is jóval egészségegesebbek a hagyományosnál, hiszen nádcukorral, agávéval, gabonasziruppal, almasűrítménnyel édesítettek, és gyümölcspektinnel sűrítettek. 


A forró italokat, így a teát is

érdemes cukor helyett mézzel ízesíteni, különösen, hogy ilyenkor, a tél vége felé egyre gyakoribb nátha vagy netán influenza időszakában az átlagosnál többet iszunk belőle.

Emellett magára a tealevélre is érdemes figyelmet fordítanunk, mert a bőséges választékban sokszor inkább az aromára, illatra figyelünk, mintsem a minőségre. Pedig nem árt tudni, hogy a klasszikus teaültetvényeken még mindig alkalmazzák a rovar- és gombaölő szereket, melyekből a gondos kezelés ellenére is maradhat a tealeveleken. Ezért ha nem is döntünk a biotea mellett, legalább válasszunk "FairTrade" (méltányos kereskedelem) címkével ellátottakat. Ezek sem tartalmaznak ugyanis vegyszermaradványokat: erre a rendszer a garancia, amelyen belül - a termesztéstől a feldolgozásig - folyamatosan ellenőrzik a teafű minőségét.

S hogy milyen tea mellett döntsünk? A legtöbben nálunk a gyümölcs-, a fekete és a zöld tea mellett teszik le voksukat, de vannak fehér és úgynevezett élvezeti teák is, mint például a rooibos - az afrikai vöröstea - vagy a dél-amerikai maté. 

A sokak által kedvelt gyümölcsteák esetében nem árt az óvatosság, hiszen sok esetben ezek soha nem "találkoztak" a teacserjével. Ízüket és színüket - szemben a bioboltokban kaphatókkal - legtöbbször nem az epertől, málnától kapják, hanem műaromáktól, élelmiszer-színezékektől.

A főleg Kínából, Japánból, kisebb mértékben Indiából és Srí Lanka területéről származó zöld tea szintén egyre népszerűbb a hazai teafogyasztók körében. Ebben valószínűleg szerepet játszik az is, hogy a zöld teának számos jótékony, egyebek mellett immunerősítő, vírus- és baktériumölő, valamint rákellenes hatást tulajdonítanak. Emellett jó méregtelenítő, amit fokoznak a benne található C-, B2, D- és K-vitaminok, valamint a karotinoidok. Az emberi szervezetre gyakorolt pozitív hatásairól amúgy már a 12. században könyv jelent meg, és ezeket a mai tudományos kutatások is alátámasztják. A jó minőségű bio zöld tea ellenőrzött teaültetvényeken terem, ahol kizárólag természetes növényvédő módszerekkel óvják a cserjéket a kártevőktől, így vegyszerektől mentes. Szüretelése kézzel zajlik, hiszen a növény felső rügye alatti levelek adják az alapanyagot. Ezeket megfonnyasztják, majd gőzölik, és enyhén pörkölik, s e kíméletes eljárásoknak köszönhetően a sejtek sértetlenek maradnak. A japánban termesztett zöld tea egyébként kissé fűízű, szénaillatú, a kínai kesernyésebb, míg az indiai gyümölcsös aromájú. 


A citrom, a tea egyik ízesítője

egyben a tél végi influenza elleni természetes fegyver is, az egyik leggazdagabb vitaminforrás. Ezt az értékes növényt Perzsiában már Kr. e. 3000 körül is termesztették, Európában azonban csak 1000 évvel később jelentek meg az első ültetvények. Gyümölcsét már az ókorban is alkalmazták a gyógyászatban: a levét például mérgezés, kígyómarás ellen használták, a középkorban izzasztóként, vízhajtóként is ismerték, s vérzéscsillapításra, a seb összehúzódásának gyógyítására is alkalmazták. A 18. században felfigyeltek skorbutellenes tulajdonságára, ma pedig már immunerősítő hatása is ismert. Flavonoidjai antioxidánsként hatnak, erősítik a C-vitamin felszívódását, enyhítik a megfázási tüneteket.

A biocitrom - amelyet nem permetezéssel, hanem természetes módon, például ausztrál katicabogár betelepítésével védenek kártevője, a gyapjastetű ellen - nem sokkal kerül többe a hagyományosnál, ezért, aki teheti, inkább ez utóbbit válassza. 

A túlzott cukorfogyasztás következményei 

A túlzott cukorfogyasztásnak számos káros hatása van, s következményeként többféle betegség is kialakulhat, így többek között túlsúly, fogszuvasodás, allergia, fáradékonyság, csontritkulás, illetve cukorbetegség, szívkoszorúér-betegségek, emésztőrendszeri betegségek, köszvény, daganatos betegségek.

Szilágyi Eta

Fotó: Bartos Gyula, Fényes Gábor, Förster Tamás

Forrás: Biokultúra lap, Biokontroll Hungária Kft., Magyar Biokultúra Szövetség, www.biokosar.com


Kifogástalan kabátok az átmeneti évszakokra

Kifogástalan kabátok az átmeneti évszakokra 

A legtöbb nő szeret ajándékot vásárolni és meglepni a szeretteit valami igazán különlegessel. Akkor azonban, amikor a párjuknak vagy férfi rokonaiknak vesznek ajándékot, sokszor ötlethiánnyal küzdhetnek. Erre az esetre hozunk most egy olyan ajándéktippet, amely garantáltan örömöt okoz majd!
Hogyan válasszuk ki a tökéletes pamutpólót?

Hogyan válasszuk ki a tökéletes pamutpólót? 

A divatban is egyre többen keresik a környezettudatos megoldásokat, így a gardróbokban is átalakulás figyelhető meg. Ma már nem elegendő, hogy egy ruhadarab – például egy póló – jól néz ki, hanem több szempontot is figyelembe vesznek a vásárlók választás előtt.
A kitűzők sikertörténete: az egyedi embléma hatalma

A kitűzők sikertörténete: az egyedi embléma hatalma 

Az utóbbi években egy érdekes trend emelkedett ki, ami megdobogtathatja a szíved, ha márkaépítésen vagy promóción töröd a fejed. A kitűzők egyszerű, mégis hatékony módjai annak, hogy egyediséged megmutatkozzon, legyen szó céges rendezvényekről vagy akár egy személyes eseményről. A kis kiegészítőkön keresztül sokkal távolabbra juthatsz, mint amit elsőre gondolnád. És tényleg, ki ne akarna egy kis pluszt adni az arculatához?
Stílusos megjelenés minden nap

Stílusos megjelenés minden nap 

A hölgyek számára különösen fontos a vonzó megjelenés. Bárhol is vannak, szeretnének jól kinézni és ezért sok mindent hajlandóak megtenni. Az esztétikus külső szempontjából meghatározó a lábbeli. Nézzük most meg, melyek azok a cipőtípusok, amelyekkel garantált az előnyös megjelenés!
A mechanikus férfi karórák titkai

A mechanikus férfi karórák titkai 

A mechanikus órák világa varázslatos és izgalmas, különösen azok számára, akik értékelik a hagyományokat és a precizitást. De hogyan is működnek ezek a kiegészítők? Sokak számára ezek a kérdések ismeretlen területnek számítanak, mégis egyszerűen megérthetők, különösen, ha ránézünk a mechanizmusukban rejlő zsenialitásra.
Női balerina cipők őszre – hogyan viseld őket, hogy mindig gyönyörű legyél?

Női balerina cipők őszre – hogyan viseld őket, hogy mindig gyönyörű legyél? 

Az őszi hónapok beköszöntével sokan a melegebb, zártabb lábbelik felé fordulnak, de a női balerina cipők továbbra is az egyik legnépszerűbb és legnőiesebb választást nyújtják. Ezek a könnyed, kényelmes cipők tökéletesen illenek az őszi outfitekhez, legyen szó elegáns vagy hétköznapi viseletről. Az ősz változékony időjárásában is bátran viselhetők, ha megfelelően kombináljuk őket. De hogyan lehet őket úgy hordani, hogy mindig kifinomult és stílusos megjelenést biztosítsanak? Nézzük!
Tuti tippek a reszelésmentes technikához

Tuti tippek a reszelésmentes technikához 

Nőként a legszebb természetes ékszerünk a körmünk és a hajunk, amit igyekszünk a lehető legkevesebb munkával tökéletessé varázsolni. A műkörmök viselésének pedig van egy biztos velejárója: rá lehet szokni. Ez pedig azt jelenti, hogy 3-4 hetente elmegyünk a körmöshöz. Viszont ehhez hozzá tartozik az is, hogy rengeteg port kell elviselnünk. Szakemberként meg pláne.
Platform cipők – hogyan kombináljuk őket ruhákkal?

Platform cipők – hogyan kombináljuk őket ruhákkal? 

A platform cipők visszatértek a divatba, és tökéletes választásnak bizonyulnak, ha egy kis magasságot és stílust szeretnénk hozzáadni megjelenésünkhöz. Ezek a cipők nem csak kényelmesek, de sokoldalúan kombinálhatóak különféle ruhadarabokkal, legyen szó hétköznapi vagy alkalmi viseletről. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan hordhatjuk a platform cipőket különböző stílusú ruhákkal, hogy mindig divatosak maradjunk.
Miért elengedhetetlenek a férfi és női köntösök a tisztálkodási rutinhoz?

Miért elengedhetetlenek a férfi és női köntösök a tisztálkodási rutinhoz? 

Egy puha meleg köntös mindig kellemes hangulatot ad a hűvös reggelekhez. Viszont nem csak ennyi az előnye annak, ha beszerzünk egy minőségi köntöst otthonra, és élvezzük annak minden kényelmét.
700 új termékkel bővült a dm kínálata a szépség és egészség jegyében

700 új termékkel bővült a dm kínálata a szépség és egészség jegyében 

A dm idén tavasszal ismét 700 új termékkel bővítette kínálatát, az arcápolás, a natúrkozmetika, reform élelmiszer, gyógytermékek, szájápolás és háztartás kategóriákban. A bővítésnek köszönhetően ismét több magyar márka termékei is helyet kaptak a dm polcian és online shopjában. A választék kialakításában a vásárlók véleményét is figyelembe vette a drogéria.