Együnk lámahúst?!
Az Andok emblematikus haszonállata, a láma a nemzetközi gasztronómiában egyre nagyobb szeletet hódít. Az Altiplano, azaz a bolíviai fennsík őslakosainak kedvenc eledele először meghódította a kifinomult ízlésű bolíviai gourmet-köröket.
La Paz Beatrice nevű olasz vendéglője a hagyományos olasz tésztarecepteket párosította tipikus bolíviai alapanyagokkal, köztük a lámahússal. Náluk a láma raviolit csupán 6 dollárért meg lehet kapni. A rokfortos lámahús a La Comedie-ben francia divat szerint mindössze 10 dollár. A hagyományos kecsua és aymara ízek kedvelői sem járnak rosszul az aji gustróval vagy a pique kankával.
Az alpakka és a láma már az ökoturizmus tárgyává vált, ugyanis a húsa sokkal egészségesebb és soványabb a többi állaténál. A nemzetközi piac is kezdi felkapni a lámahúst, ezért a bolíviai feldolgozók kénytelenek lesznek betartani az általánosan elfogadott, szigorú normákat, amelyek az állatok tenyésztésére és feldolgozására vonatkoznak.
A VALE – azaz a Vicuña, Alpakka, Láma és Ökoturizmus társaság – az állatok húsát népszerűsítő szervezet felmérése szerint a különleges húsfélék ma a piac kínálatának 10%-át teszik ki. Ruben Vera Tola, a VALE technikusa szerint Bolívia akkor tudna igazán sikeresen teljesíteni a külhoni piacokon, ha megfelelő szabályrendszert dolgoznának ki az állatok tenyésztésére és feldolgozására – szinkronban a rendkívül szigorú nemzetközi előírásokkal – írja a LatimoPort.
Hozzászólás zárolva.