Mákos, diós, gesztenyés
Így készül a tökéletes bejgli
Ismered a tökéletes bejgli receptjét? Ha nem ,akkor most beavatunk minden titokba. Az sem baj, ha ez az első próbálkozásod, mi most egy tuti receptet adunk neked, amit nem lehet elrontani. Fontos, hogy előző nap kell összerakni a tésztát is, tehát időben fogj hozzá!
A tökéletes bejgli fogalma szinte legendának tűnik. De felesleges megijedni. Még idejében adunk neked egy szuper receptet, mellyel tényleg tökéletes lehet a bejgli. A hétvégén pedig akár egy próbasütést is rendezhetsz.
Hozzávalók 6 rúdhoz
Tészta:
- 90 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 12.5 dkg zsír
- 10 dkg porcukor
- 2.5 dkg élesztő (vagy 1 zacskó szárított)
- 1 dkg só
- 2 db tojássárgája
- 1 dl hideg főzőtejszín
- kb. 2 dl hideg víz vagy amennyit felvesz a tészta gyúrás közben.+1 tojás a kenéshez
Töltelék 6 rúdhoz (ha fele-fele arányban készíted, a mennyiségek felét vedd!)
- 85 dkg mák vagy dió
- 50 dkg kristálycukor
- 5 dl víz
- 15 dkg zsemlemorzsa vagy darált kekszmorzsa ( ez jobb! )
- maréknyi mazsola,
- sok reszelt citromhéj
- késhegynyi őrölt szegfűszeg
- rum, vagy rumaroma (a dióshoz)
Elkészítés
Kezdd a töltelékkel, mert annak ki is kell hűlnie. A hozzávalókat kevered össze, majd a vizet a cukorral forrald fel és öntsd a keverékre. Alaposan kavard át! A tészta hozzávalóit gyúrd össze. Az élesztőt egyszerűen a lisztbe morzsold bele, nem kell keleszteni! Kemény tésztát fogsz kapni. Mérj ki belőle 6 cipót és tedd 20 percre hűtőbe. A hűtés után kb. 20×25 centisre kell nyújtani. Ha úgy érzed, ragacsos, adj hozzá lisztet, amíg jól nyújthatóvá válik.
A tésztából 6 db 26-29 dekás cipó lesz. A tölteléknek ugyanannyinak kell lennie mint a tésztának. Tehát egy 27 dekás tésztához 27 dkg tölteléket adunk. A kinyújtott tésztára kend rá a tölteléket , úgy, hogy 2-2 centi üresen hagysz a széleken, majd tekered fel. Amikor elkészül, tedd át sütőpapírral bélelt tepsibe, úgy, hogy feltekert tészta vége alul legyen, majd kend le tojássárgájával. Ha megszáradt, kend át enyhén felvert tojásfehérjével. Éjszaka hűvös helyen, de nem hűtőben kell tárolni. Sütés előtt hurkapálcikával meg kell szurkálni, egészen a tészta aljáig. Ez azért fontos, hogy a gőz ki tudjon belőle jönni. Légkeverős sütőben, középen, 180 fokon, 25-30-percig sütjük.
Tipp: Gesztenyéset is készíthetsz, ahhoz mindössze egy masszára lesz szükséged, amit némi rummal és kevés porcukorral lazíts.
Forrás: Andi konyhája
Hozzászólás zárolva.