Madárfütty a szőlőbe, dal a pincébe való
Furmint a február bora. Ez a szőlő elsősorban Tokaj nevéhez főződik, de a helyzet lassan, de biztosan változik. Például Esztergomtól pár kilométerre, a Garam mentén alig tíz hektáron gazdálkodik Bott Frigyes. Neki köszönhetjük, hogy a felvidéki Muzslai borvidék bejegyezte nevét Európa bortérképére – derült ki Wineglass Sajtóklub kóstolóján.
Több száz éves levéltári adatok, pincefalvak bizonyítják, hogy a Duna-Garam-Ipoly ölelésében virágzó szőlőskertjei voltak az egyháznak. A prímási birtokok központja Esztergom volt. Elsősorban a muzslai ültetvényeket említik, de ismert volt Béla, Garamkövesd, Kürt és Helemba környéke is. Rendkívül egyedi mikroklímája, részben andezit, részben agyagos földje és a sok napsütés miatt az ültetvények szépen fejlődtek, már akkor ismert volt – egyebek között – az ott készült furmint.
12 éve ezen a vidéken gazdálkodik Bott Frigyes. Kedvence a hárslevelű, de azt ő is elismeri, hogy a furmint tükrözi vissza legszebben a környék különleges adottságait. Bott Frigyes, és felesége, Zsuzsa asszony kezdetben csak hobbiként kezdett borászkodni, de rövidesen rájöttek, ez annál sokkal több! Ez egy ÉLETFORMA! Ma mintegy 10 hektáron gazdálkodnak. Évente 40 ezer palack kerül ki a pincéjükből, de ennél többet nem is szeretnének, mert minden erejüket inkább a magasabb minőségre fordítják. Aki odalátogat, nem egy szőlőt és egy pincét talál, hanem egy elbűvölő virágoskertet.
Biodinamikus termesztést folytatnak. Ez nem azt jelenti, hogy tudják, mivel kell permetezni, hanem azt, hogyan kerül egységbe a természet. A tőkék közé például gyógynövényeket vetnek, ültetnek. Óriási figyelmet fordítanak arra, hogy teljesen élővé varázsolják a takarónövényzetet. A csalánból, a zsurlóból gyógyteák készülnek. A maradékból saját komposztot kevernek. Azt tapasztalták, hogy ezzel a gondolkodásmóddal tudják szabályozni a szőlő zöldjét, a fürtök tömörségét. Az ilyen szőlőszemnek vastagabb a héja, ezért jobban ellenáll a betegségeknek. Azt vallják, a szőlőben csak a madár fütyüljön, a szél susogjon, a dal, a muzsika a pincébe való!
Bott Frigyes szerint a Garam mente gasztronómiája egyelőre elmarad a kívánttól, azért felesége, Zsuzsa asszony segít: mindegyik palackhoz adott nekem egy-egy tippet is.
Egészfürtös préseléssel indult a 2017-es furmintjuk karrierje. Elegáns, gazdag gyümölcsös ízvilágú borukat szárnyasokhoz, elsősorban a csirkés fogásokhoz ajánlotta.
A 2017-es hárslevelűt még szűrték, a 2018-as már szűretlenül készült. Friss, kellemes ízvilágú bor, amit komolyabb ételekhez, sertéshez, főként mangalicához ajánlott a feleség.
A gazdának először nagyon ízlett a 2017-es rajnai rizling, de kiderült tőle inkább a tradicionális, történelmi borokat várják el. Ennek ellenére Bott Frigyes szerint rendkívül ígéretes ez a bor, szinte nulla az almasavtartalma, vagyis nem öregszik! Lassan kortyold, mert úgy teljesedik ki a szájban! Zsuzsa asszony halételekhez ajánlja.
Kézzel palackozták a 2017-es szűretlen Rajnai-Sauvignon Blanc-t. Olyan jól sikerült, hogy nagyon gyorsan elfogyott. Különösen a füstölt húsok kísérője a kandalló mellett, vagy a teraszon üldögélve.
Hárs-furmint-juhfark házasításából született a Super Granum 20016-os magnum. A következő évben nem készítettek, de 2018-ban újra nekiláttak. A gazda büszke rá, mint mondja, ezt szívesen letenné mindenki asztalára, mert ez jellemzi legjobban a borvidéket. Jól kíséri a például a mangalicás fogásokat.
Bott Frigyes szerint a 2017-es Pinot Noir olyan, mint az első szerelem: nem lehet elfelejteni – ez egy életérzés. Gyönyörű rubin színe van a csókaszőlőből készült bornak. Érett, testes, száraz, jól kijönnek a gyümölcsös ízek. Minden kacsából, bárányból, mangalicából készült fogáshoz kiváló.
Ugyanez az ételpárosítás érvényes a 2017-es kékfrankosra. Ennek is gyönyörű a színe, kiteljesedett az ízvilága, de a gazda szerint még nagyon fiatal. Kell még neki két év, hogy teljesen megmutassa magát. Friss, virgonc bor!
Gyönyörű színe fogott meg a Super Granum Red 2016 magnumnak. Legjobb hordóikból válogatott kékfrankos-Pinot Noir-kadarka házasítása. Majd csak márciustól lehet kapni, de akkor feltétlenül egy finom steakhez ajánlja Zsuzsa asszony.
A Bott borok karrierje Magyarországon át vezetett Európába. Szűretlen italaik egyharmada Budapestre, például a Mák Bisztróba kerül. Csak remélhetjük, hogy hamarosan a Muzslai borvidék éttermeinek séfjei is követik sikereiket.
Hozzászólás zárolva.