Összegyűjtöttük az összes, eddig nyertes Országtortákat
Az ország tortájának története
Kirobbanó ízek, gyakran meghökkentő párosításban, technológiai újdonságok, lenyűgöző látvány. Mindez igaz, ha az ország tortáiról beszélünk. Ma már komoly rajongótábora alakult ki a versenynek, tömegek várják, hogy évről-évre megkóstolhassák az újabb nyertes kompozíciót.
Mi is az az Ország Tortája?
Az ország tortája, más néven Országtorta, Magyarország születésnapi tortája, ami egy cukrászati versenysorozat eredménye. Minden évben az államalapítás ünnepén, augusztus 20-án mutatják be a nyertest. Az ország cukrászainak színe-java hónapokig dolgozik azon, hogy olyan új ízekkel, kreációkkal rukkoljon elő, amivel meggyőzi a zsűrit, aztán a fogyasztókat is.
Hogyan zajlik a verseny?
A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a Magyar Köztársaság kormányának felkérésére 14 évvel ezelőtt mutatta be az első Országtortát. A madártejes ízű cukrászremek a 2007. augusztus 20-i ünnepségen debütált. A kezdeményezés és a nyalánkság is akkora sikert aratott, hogy azóta is évről-évre kiírják a pályázatot. A nevezések száma folyamatosan nő. Az előválogatást neves szakmai zsűri végzi, akik az első körben anonim módon tíz tortát választanak ki, majd felfedik a készítők nevét. Ebből a körből három torta kerül döntőbe. A nyertes torta receptje ekkor válik nyilvánossá. Megkapják azok a cukrászdák és cukrászmesterek, akik részt vesznek Az ország tortája promócióban, hogy augusztus 20-ára elkészíthessék az édességet, amit így az ország minden megyéjének több településén is megkóstolhatunk. A kiadott recepttől nem lehet eltérni, így minden cukrászdában ugyanazt az ízű és díszítésű tortát találjuk.
Az eddigi nyertes torták
2007 Madártej torta
Zila László – Zila Kávéház, Budapest
A torta tojásfehérje habbal készült, tortaformában kisült és baracklekvárral összeragasztott két tortalapból áll, amit vaníliakrémmel töltöttek. Tetejét csokoládéforgáccsal, tejszínhabrózsákkal díszítették.
2008 Szatmári szilvatorta
Zila László – Zila Kávéház, Budapest
A torta alapja az aszalt szilvával és rummal készített három piskóta lap közé töltött csokoládé és marcipán alapkrémes réteg, amelyet tejszínhabbal, aszalt szilvával, vágott pörkölt mandulával és zöld marcipán levelecskékkel díszítettek.
2009 Pándi meggytorta
Zila László – Zila Kávéház, Budapest
Pándy meggy nem csak a töltelékben, de a tésztájában is van, amely tojás, cukor, friss meggy és citrom reszelt héjával készült piskóta. A tortát három piskótaréteg között mascarponéval és a fehér csokoládéval készült alapkrémmel és a meggyet, cherry brandyt és fahéjat is tartalmazó meggykrémmel töltötték meg, majd piros meggyel és zöld marcipánlevelekkel díszítették.
2010 Szilvagombóc torta
ifj. Sulyán Pál/Sulyánné Benkó Katalin – Sulyán Cukrászda, Veresegyház
A tortát a jól ismert szilvás gombóc receptje ihlette. A vaníliás tejszínkrémet aszalt szilva darabkákkal gazdagított Sacher-torta lapok közé töltötték, a torta közepébe egy marcipános szilvás desszertet rejtettek, amely egy belga csokoládéba mártott marcipán és szilvalekvárral töltött piskóta összeállítás. A kész torta 70% kakaótartalmú lágy belga csokoládéval és aszalt szilvával díszített.
2011 Kecskeméti barackos kölestorta
Zila László – Zila Kávéház, Budapest
A torta tejben, vajban, vaníliában, reszelt citromhéjjal felfőzött kölesből, lenmagpehely, mandulaliszt, tojás és túró keverékével sütött piskóta alap felhasználásával egy tejszínhab, sárgabarackdarabok és gyümölcsöntettel töltött speciális tortaformában készült. Tetejét étcsokoládéval és felezett sárgabarackkal díszítették.
2012 Szabolcsi almás máktorta
Pintér Zsolt – Koko Cukrászda, Veszprém
A torta jellemzően magyar alapanyagokból áll, a kölespehellyel készült hat mákos tortalap között fahéjas almás töltelék és tejszínes vaníliás krém rétegekkel, a kész torta krémmel fedett teteje darált mákkal van meghintve.
2013 Milotai mézes grillázstorta
Bacskó Szilárd – Major Cukrászda, Budapest
A torta kétféle krémmel, sok dióval készült úgy, hogy egy-egy pralinés és mézes réteget egy ropogós, diós-grillázsos réteg választ el egymástól.
2014 Somlói revolúció
Damniczki Gyula Balázs – Damniczki Cukrászda, Székesfehérvár
Ez egy mousse tortaként újraalkotott somlói galuska, diógrillázsos tésztára rétegezett étcsokoládé mousse és egy narancsbetét fölé helyezett, ganache-sal borított vaníliás fehér csokoládékrém.
2015 Pannonhalmi sárgabarack-pálinkás karamelltorta
Szó Gellért – G&D Kézműves Cukrászda, Salgótarján
A sárgabarack, mandula, csokoládé és karamell kombinációjával alkotott torta harmonikus ízeit egy kis sárgabarack pálinkával bolondították meg. A látványt légpárnás fóliával formázott buborékminta díszítéssel fokozták
2016 Az Őrség Zöld Aranya
Szó Gellért – G&D Kézműves Cukrászda, Salgótarján
A torta a szalafői Batha Porta hagyományos eljárással készített tökmagolajával, mandulaliszt, málnazselé, fehércsokoládés ganache, hántolt ostya és tökmag praliné felhasználásával készült. Alulra egy tökmagos, joghurtos piskótalap került. A fehércsokoládés, lazára felvert, selymes és csillogó párizsi krémet (ganache) terítettek. Ezt egy ropogós tökmag pralinével választották el a málnazselétől, amire még egy lágy ganache réteg került. A tetejét fehércsokoládés tökmagolajos tükörzselével fedték be, erre pedig tejszínhab stuffra helyezett temperált fehércsoki-toll díszítmény került, nyers darált tökmaggal megszórva.
2017 Balatoni Habos Mogyoró
Vaslóczki Orsolya – SUGAR! Design Cukrászda, Budapest
A mogyorós mousse, azaz mogyorós habtészta alapú torta tejcsokoládés karamellhabbal és mogyoróhabbal, feketeribiszkével készült. A torta nevében a „balatoni” jelző, a dél-balatoni régió jellegzetes csonthéjas gyümölcsére, a mogyoróra utal.
2018 Komáromi kisleány
Sztaracsek Ádám -Jánoska Cukrászda, Komárom
A torta mézes-diós tészta alapú, körte, csokoládé, vaníliás krém, fahéj és gyömbér ízesítéssel.
2019 Boldogasszony csipkéje
Tóth Norbert – Tóth Cukrászda, Dunaföldvár
Az alkotás alsó rétege egy málnaredukcióval átitatott piskóta. Ezen egy málnapürével dúsított tésztaréteg helyezkedik el, majd következik a cremeux (tejszínnel lazított krém), a tetején pedig egy bazsalikomos, citromos ganache réteg. A tetejét liofilizált málnadarabokkal megszórt habcsókokkal és zöldre színezett fehércsokoládé lapkákkal díszítették. A torta minden rétegben fellelhető a népiesen Boldogasszony csipkéjének is nevezett málna.
2020 „Curiositas” – Kíváncsiság
Füredi Krisztián – Hisztéria Cukrászda,Tápiószecső
A tortában fehércsokoládés piskóta alapra sáfrányos birs zselé került. Ezt egy kekszes-fehércsokoládés, ropogós réteg választja el a mogyoró ganache-tól, amit egy réteg mandula mousse követ. Az ízkavalkádot tejcsokoládés bevonat zárja le.
Cukormentes Ország Tortája?
Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete 2012 óta minden évben meghirdeti a Magyarország Cukormentes Tortája pályázatot is. A versenyműveknek fehér liszt, hozzáadott cukor, adalékanyagok és tartósítószer nélkül kell elkészülniük. Így cukorbetegséggel küzdőknek, vagy diétázóknak sem kell lemondaniuk a cukrászremekekről.
Idén egy új alkategóriával is bővült a verseny. Ez a Vadászati és Természeti Világkiállítás „Egy a Természettel” pályázata. Erre csak olyan tortakompozícióval nevezhetnek a versenyzők, melyekben az áfonya, csipkebogyó, mogyoró, bodza, gesztenye alapanyagokból legalább egy megtalálható.
Itt olvashatsz a 2021-es döntős tortákról:
https://eletforma.hu/a-honap-temaja/magyarorszag-tortaja-2021-mutatjuk-a-dontos-tortakat/
Hozzászólás zárolva.